Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Jak to jest zrobione? Agrafka

Agrafka

Agrafka

Strony (2): 1 2 Dalej
reduktorb
Złoty
58
01-19-2012, 08:12 PM
Patent tej agrafki jest bardzo prosty ale skuteczny igła jest to drut dentystyczny stalowy średnica 0.8 .
Przy srebrnych broszkach jako mocowanie zawiasu stosuję rurkę, aby nie zalutować rurki lutuję nawleczoną rurkę na rysik od automatycznego
ołówka średnica 0.7 (tą metodę można stosować przy lutowaniu zawiasów
łączących np elementy bransoletki) .

[Obrazek: DSCF9416.JPG]

[Obrazek: DSCF9419.JPG]

Przy wyrobach miedzianych zamiast rurki zastosowałem wyprofilowaną blaszkę.
[Obrazek: DSCF9413.JPG]

[Obrazek: DSCF9411.JPG]

Przepraszam za jakość zdjęć dysponuję tylko superzoomem.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-19-2012, 08:16 PM przez Michal.
reduktorb
01-19-2012, 08:12 PM #1

Patent tej agrafki jest bardzo prosty ale skuteczny igła jest to drut dentystyczny stalowy średnica 0.8 .
Przy srebrnych broszkach jako mocowanie zawiasu stosuję rurkę, aby nie zalutować rurki lutuję nawleczoną rurkę na rysik od automatycznego
ołówka średnica 0.7 (tą metodę można stosować przy lutowaniu zawiasów
łączących np elementy bransoletki) .

[Obrazek: DSCF9416.JPG]

[Obrazek: DSCF9419.JPG]

Przy wyrobach miedzianych zamiast rurki zastosowałem wyprofilowaną blaszkę.
[Obrazek: DSCF9413.JPG]

[Obrazek: DSCF9411.JPG]

Przepraszam za jakość zdjęć dysponuję tylko superzoomem.

angus
Super Moderator
611
01-20-2012, 02:59 PM
Genialnie proste! Świetny sposób.
Ja używam drutu spawalniczego ze stali nierdzewnej ale parametry są chyba podobne do dentystycznego?
angus
01-20-2012, 02:59 PM #2

Genialnie proste! Świetny sposób.
Ja używam drutu spawalniczego ze stali nierdzewnej ale parametry są chyba podobne do dentystycznego?

reduktorb
Złoty
58
01-20-2012, 04:29 PM
A jakie są średnice tego drutu i ile tego trzeba kupić naraz, może faktycznie lepiej przejść na taki?
Ten dentystyczny występuje od 0.7- 1 co 0.1 mm najmniejsza ilość 10g dla mnie na dość długo.
Na pewno dentystyczny nie może mieć dodatków powodujących alergię.
reduktorb
01-20-2012, 04:29 PM #3

A jakie są średnice tego drutu i ile tego trzeba kupić naraz, może faktycznie lepiej przejść na taki?
Ten dentystyczny występuje od 0.7- 1 co 0.1 mm najmniejsza ilość 10g dla mnie na dość długo.
Na pewno dentystyczny nie może mieć dodatków powodujących alergię.

angus
Super Moderator
611
01-20-2012, 06:34 PM
Ten spawalniczy jest z nierdzewki. 0.6 lub o.8. Innych nie widziałem, co nie znaczy, że nie ma innych. 0.2 kg w zwoju za kilkanaście zł. w markecie budowlanym. Chyba sie opłaca. Stal jest sprężysta więc akurat.
angus
01-20-2012, 06:34 PM #4

Ten spawalniczy jest z nierdzewki. 0.6 lub o.8. Innych nie widziałem, co nie znaczy, że nie ma innych. 0.2 kg w zwoju za kilkanaście zł. w markecie budowlanym. Chyba sie opłaca. Stal jest sprężysta więc akurat.

reduktorb
Złoty
58
01-20-2012, 06:41 PM
Muszę zmienić źródło, człowiek uczy się całe życie.
Dzięki
reduktorb
01-20-2012, 06:41 PM #5

Muszę zmienić źródło, człowiek uczy się całe życie.
Dzięki

Michal
Super Moderator
730
01-20-2012, 06:45 PM
Takie agrafki robi się tez z drutu srebrnego.
Michal
01-20-2012, 06:45 PM #6

Takie agrafki robi się tez z drutu srebrnego.

angus
Super Moderator
611
01-21-2012, 06:01 PM
Kageki, a da się sprawić, żeby drut srebrny stał się sprężysty czy może wystarczy utwardzić kuciem i niech sobie będzie twardy?
angus
01-21-2012, 06:01 PM #7

Kageki, a da się sprawić, żeby drut srebrny stał się sprężysty czy może wystarczy utwardzić kuciem i niech sobie będzie twardy?

reduktorb
Złoty
58
01-21-2012, 11:09 PM
Większość tych srebrnych które przeszły przez moje ręce skończyły w tyglu zastąpione stalą.
Srebrne zawsze były strasznie zdeformowane.
W tej pracowni w której pracowałem prowadziliśmy próby z różnymi dodatkami które miały zwiększyć sprężystość
srebra (konkretnie do klapek do klipsów) efekt nie był zbyt zadowalający.
reduktorb
01-21-2012, 11:09 PM #8

Większość tych srebrnych które przeszły przez moje ręce skończyły w tyglu zastąpione stalą.
Srebrne zawsze były strasznie zdeformowane.
W tej pracowni w której pracowałem prowadziliśmy próby z różnymi dodatkami które miały zwiększyć sprężystość
srebra (konkretnie do klapek do klipsów) efekt nie był zbyt zadowalający.

kamson
Złoty
119
01-23-2012, 11:21 PM
Aby drut na szpilkę był sprężysty wystarczy przeciągnąć go przez kilka, kilkanście otworów w przeciągadle i nie wygrzewać do samego końca,a zamontować już do gotowej broszki-działa to zarówno przy miedzi jak i srebrze.
reduktorb -wybacz ale nie poprę Cię w Twoim pomyślę na montaż szpilki,jak dla mnie szpilka powinna ruszać się gładko,bez luzów zarówno po długości jak i bokach rurki czego pewnie nie gwarantuje Twój patent Smutny .W przypadku jej braku proponuję już na gotową szpilkę nawinąć cieniutki drut ok 0,5-0,6mm dociąć na długość i już mamy rurkę.Co więcej szpilka jak dla mnie powinna być prosta jak strzała równo odchylona na niemal całej powierzchni w stosunku do broszki.Dwa przykłady jeden zrobiony z miedzi tylko elementy nalutowane na mosiężną blaszkę -jak widać da się. I drugi cały ze srebra z dodatkowym zabezpieczeniem tzw.armatką która gwarantuje niemal 100% zabezpieczenie przed wypięciem broszki-to stosuję właściwie tylko do złota
Załączone pliki
Miniatury

kamson
01-23-2012, 11:21 PM #9

Aby drut na szpilkę był sprężysty wystarczy przeciągnąć go przez kilka, kilkanście otworów w przeciągadle i nie wygrzewać do samego końca,a zamontować już do gotowej broszki-działa to zarówno przy miedzi jak i srebrze.
reduktorb -wybacz ale nie poprę Cię w Twoim pomyślę na montaż szpilki,jak dla mnie szpilka powinna ruszać się gładko,bez luzów zarówno po długości jak i bokach rurki czego pewnie nie gwarantuje Twój patent Smutny .W przypadku jej braku proponuję już na gotową szpilkę nawinąć cieniutki drut ok 0,5-0,6mm dociąć na długość i już mamy rurkę.Co więcej szpilka jak dla mnie powinna być prosta jak strzała równo odchylona na niemal całej powierzchni w stosunku do broszki.Dwa przykłady jeden zrobiony z miedzi tylko elementy nalutowane na mosiężną blaszkę -jak widać da się. I drugi cały ze srebra z dodatkowym zabezpieczeniem tzw.armatką która gwarantuje niemal 100% zabezpieczenie przed wypięciem broszki-to stosuję właściwie tylko do złota

Załączone pliki
Miniatury

angus
Super Moderator
611
01-25-2012, 09:10 AM
Kamson, znakomity patent z tą armatką. A twoje agrafki bardzo udane. To przeciąganie utwardza czy jak? Pytam, bo nie znam się na profesjonalnym jubilerstwie. A tak w ogóle, to jak się przeciąga?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-25-2012, 09:11 AM przez angus.
angus
01-25-2012, 09:10 AM #10

Kamson, znakomity patent z tą armatką. A twoje agrafki bardzo udane. To przeciąganie utwardza czy jak? Pytam, bo nie znam się na profesjonalnym jubilerstwie. A tak w ogóle, to jak się przeciąga?

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości