Emaliowanie
Emaliowanie
(07-05-2015, 05:32 PM)kriss @Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm
niedługo biorę się za kościane tarcze do zegarków![]()
![]()
![]()
(07-05-2015, 05:32 PM)kriss @Leszek Twój dawny post. Przyglądając się zdjęciu i skali to tasiemka ma wymiary 0.2 x 05 mm
niedługo biorę się za kościane tarcze do zegarków![]()
![]()
![]()
tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura
Musiałbyś długo grzać z dużą ilością tlenu i raczej nie w piecu tylko bezpośrednio palnikiem. Jutro to sprawdzę. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla 
@Leszek czarujesz
tasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura
Musiałbyś długo grzać z dużą ilością tlenu i raczej nie w piecu tylko bezpośrednio palnikiem. Jutro to sprawdzę. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla 
Co do lutowania, to praktycznie wszystko jesteś w stanie polutować, ale w tym wypadku musisz cofnąć się do średniowiecza. Lutowanie w piecu na węglu drzewnym. Zbyt duża różnica w masie przedmiotów. Lutowanie takich przedmiotów to mistrzostwo. O wiele łatwiej zlutować wycięty ażur położony na giloszowanym tle tak jak pokazałeś na którymś zdjęciu.
A to przymiarka do moich kościanych tarcz
(07-05-2015, 06:52 PM)kriss 1. @Leszek czarujesztasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura
![]()
2. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla
3. A to przymiarka do moich kościanych tarcz![]()
![]()
![]()
4. no chyba, że w końcu dostanę tą emalię![]()
![]()
spróbuj (07-05-2015, 06:52 PM)kriss 1. @Leszek czarujesztasiemka srebrna na miedzi nie wyparuje. Zbyt niska temperatura
![]()
2. Wielkość tasiemki wyliczyłem z Twojego zdjęcia przy użyciu linijki i cyrkla
3. A to przymiarka do moich kościanych tarcz![]()
![]()
![]()
4. no chyba, że w końcu dostanę tą emalię![]()
![]()
spróbuj
ale przy odpowiedniej skali wyglądał by świetnie

@Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać
to na focie to chyba blat stołu z tworzywa
co do układaniu tasiemek to na pewno masz rację. Ja oglądam foty przy powiększeniach 3 i 4 krotnych na dużym monitorze i bardzo dokładnie, o ile
jakość zdjęcia pozwala analizuję każdy szczegół.

(07-05-2015, 08:51 PM)kriss 1. @Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać![]()
2. to na focie to chyba blat stołu z tworzywa![]()
![]()
3. na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki.
nie jest to złoto, bo na focie jest czarne. Wygląda jakby to była podstawka do układania wzoru, która później oddzielają od całości ?
same tasiemki jeszcze odstają od wzoru, ale to tylko zdjęcie i jakiś etap pracy. Zastanawiam się, czy nie kładą pierwszej cienkiej bezbarwnej emalii
jako lepiszcza a potem wypełniają cały wzór kolorem. Ale to moje gdybanie

(07-05-2015, 08:51 PM)kriss 1. @Leszek zamówiłem parę kolorów, ale wyślą po zaksięgowaniu wpłaty, więc muszę cierpliwie czekać![]()
2. to na focie to chyba blat stołu z tworzywa![]()
![]()
3. na Twoim zdjęciu widać, że złoty element giloszowany jest ułożony na jakiejś czarnej podstawie z kołnierzem wokół tarczy i otworu pod wskazówki.
nie jest to złoto, bo na focie jest czarne. Wygląda jakby to była podstawka do układania wzoru, która później oddzielają od całości ?
same tasiemki jeszcze odstają od wzoru, ale to tylko zdjęcie i jakiś etap pracy. Zastanawiam się, czy nie kładą pierwszej cienkiej bezbarwnej emalii
jako lepiszcza a potem wypełniają cały wzór kolorem. Ale to moje gdybanie

może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku
How to enamel: being a treatise on the practical enameling of jewelry with hard enamels
(07-06-2015, 07:25 PM)simoniculus może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku
How to enamel: being a treatise on the practical enameling of jewelry with hard enamels
(07-06-2015, 07:25 PM)simoniculus może się przyda - trochę stare ale dalej można czytać ino po angielsku
jeszcze takie coś znalazłem ale to raczej książka ze zdjęciami gotowych wyrobów artystów https://thepiratebay.la/torrent/11357278...28Art_Eboo
)W oczekiwaniu na emalię Krissa pokażę swoje początki. Tylko proszę się nie śmiać :-)
Podkład z miedzi
)