Emaliowanie
Emaliowanie
Dzisiaj test emalii Schauer 1685 Rose.
Złoto 18 karat to 0,750 złota i 0,250 miedzi i srebra w różnych
Mnie spodobał się ten złoty odcień na srebrze.
@Leszek dobrze Ci idą testy, ale jaki sens jest w jasno-różowym kolorze na złocie ? Na białym jest widoczny
ale na żółtym będzie wyglądać jak kupa
Złoto 18 karat to 0,750 złota i 0,250 miedzi i srebra w różnych
proporcjach. Do jakiego stopu jest proponowana ta emalia ?
Mnie spodobał się ten złoty odcień na srebrze.
Zdjęcie chyba odwróciłeś bo u Ciebie 4 wypał topnik hard a jest kolor złoty jak dla 1 wypał czyste srebro ? 
(10-28-2015, 11:26 PM)kriss @Leszek dobrze Ci idą testy, ale jaki sens jest w jasno-różowym kolorze na złocie ? Na białym jest widoczny
ale na żółtym będzie wyglądać jak kupaZłoto 18 karat to 0,750 złota i 0,250 miedzi i srebra w różnych
proporcjach. Do jakiego stopu jest proponowana ta emalia ?Mnie spodobał się ten złoty odcień na srebrze.
Zdjęcie chyba odwróciłeś bo u Ciebie 4 wypał topnik hard a jest kolor złoty jak dla 1 wypał czyste srebro ?
(10-28-2015, 11:26 PM)kriss @Leszek dobrze Ci idą testy, ale jaki sens jest w jasno-różowym kolorze na złocie ? Na białym jest widoczny
ale na żółtym będzie wyglądać jak kupaZłoto 18 karat to 0,750 złota i 0,250 miedzi i srebra w różnych
proporcjach. Do jakiego stopu jest proponowana ta emalia ?Mnie spodobał się ten złoty odcień na srebrze.
Oglądając Twoje foty widzę, że w emalii

Teraz wszystko ma sens. Pisząc wcześniej o białym miałem na myśli srebro a nie białe złoto.
Nie wiem czy na białym złocie da się położyć emalię. Pisząc glazura masz na myśli wygrzanie
dla uzyskania gładkiej i błyszczącej powierzchni ?
Oglądając Twoje foty widzę, że w emalii
jest dużo drobnych punktów. Wygląda na to, że ja mam ten sam problem i teraz próbuję z nim
walczyć. Muszę przebudować swój "piecyk" i eksperymentować dalej 

(10-29-2015, 08:24 AM)Leszek Jak złoto to czyste.
(10-29-2015, 08:24 AM)Leszek Jak złoto to czyste.
Dla mnie ligury przy@silverpaul palisz w piecu czy na świeczce ? Zastanawiam się jak dać osłonę z argonu, ale podczas
wypalania obniży temperaturę i przedłuży czas wypalania. Leszkowi chyba raczej chodziło o wypalanie
na podkładzie z czystego bo sam wiesz że ten materiał na wyroby raczej się nie nadaje. Główna
konstrukcja musi być zrobiona z czegoś bardziej solidnego. Minimum 22 ct.
Dla mnie ligury przy
ręcznej robocie to porażka. Muszą być czyste składniki.
Mam piec, czyste złoto ma inny współczynnik rozszerzalności cieplnej niż stop z miedzią i srebrem. Dlatego wspominam o 750, czyste nawet na podkład się nie nada, bo emalia będzie pękać podczas stygnięcia.
Czyste srebro jak najbardziej, ale też nie do wszystkiego