Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM CHEMIA Rodinetka.

Rodinetka.

Rodinetka.

Strony (7): Wstecz 1 2 3 4 5 7 Dalej  
rubicon
Platynowy
256
12-08-2013, 07:12 PM
-cactoos,w piasku musi być tylko platyna,czy inne....
rubicon
12-08-2013, 07:12 PM #21

-cactoos,w piasku musi być tylko platyna,czy inne....

rubicon
Platynowy
256
12-09-2013, 11:26 AM
sorry zrobiłem literówkę,powinno być w pisaku.
rubicon
12-09-2013, 11:26 AM #22

sorry zrobiłem literówkę,powinno być w pisaku.

cactoos
Diamentowy
1,585
12-09-2013, 11:46 AM
Nie wiem. Chyba chodzi o to, żeby styk nie oksydował bo najważniejszy jest prawidłowy przepływ prądu.
Taki mam, taki używam i chyba tak musi być. W dużych urządzeniach stosuje się elektrody z siatki tytanowej
pokrywanej platyną. Może platyna działa jako katalizator, ułatwiając proces ??? Pojęcia nie mam.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
12-09-2013, 11:46 AM #23

Nie wiem. Chyba chodzi o to, żeby styk nie oksydował bo najważniejszy jest prawidłowy przepływ prądu.
Taki mam, taki używam i chyba tak musi być. W dużych urządzeniach stosuje się elektrody z siatki tytanowej
pokrywanej platyną. Może platyna działa jako katalizator, ułatwiając proces ??? Pojęcia nie mam.

rubicon
Platynowy
256
12-26-2013, 07:12 PM
-czy przy złoceniu rodinetką srebrnej cargi pierścionka,zakuwamy kamień,na gotowo cały pierścionek,a po odtłuszczeniu wykonujemy złocenie?,jeśli chcemy rodowany na czarno ,i niektóre części chcemy pozłocić jaka kolejność?dzięki za odp.
rubicon
12-26-2013, 07:12 PM #24

-czy przy złoceniu rodinetką srebrnej cargi pierścionka,zakuwamy kamień,na gotowo cały pierścionek,a po odtłuszczeniu wykonujemy złocenie?,jeśli chcemy rodowany na czarno ,i niektóre części chcemy pozłocić jaka kolejność?dzięki za odp.

rubicon
Platynowy
256
12-28-2013, 02:54 PM
-cactoos,możesz odpisać na moje pytanie.
rubicon
12-28-2013, 02:54 PM #25

-cactoos,możesz odpisać na moje pytanie.

cactoos
Diamentowy
1,585
12-28-2013, 06:46 PM
Sorki za opóźnienie, ale dopiero dzisiaj zauważyłem Twoje pytanie.

1. Najpierw zakuwasz kamień a potem złocisz. Rodinetka pokrywa metal tak cienką warstwą,
że właściwie to jest zazłocenie a nie pozłocenie. Nie polecam złocenia elementów narażonych
na ścieranie, jak np. cargi, łapki kamienia, szyny itp. To wyłącznie technika dekoracyjna i raczej
do stosowania wewnatrz zdobień, np. wnętrze liścia, lilijki, łyżeczki, tafle/lustra przy zakuciu w korny.

2. Jeżeli chcesz pokrywać róznymi metalami/kolorami, to raczej nie nakładaj na to samo miejsce.
Na czarny rod nie wiem czy w ogóle da efekt bo będzie przebijał spod spodu ( cienka warstwa).
Do galwanizacji wielokolorowej stosuje sie lakier zabezpieczający np. Haimerle+Meule lub zwykły
lakier do paznokci - o ile nie zepsuje kąpieli.

Ogólnie nie podniecał bym sie tą techniką i urządzeniem bo jak pisałem, warstwa cienka i szybko
się ściera. Najlepiej pokrywać w kąpielach galwanicznych dających warstwę kilku mikronów.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-28-2013, 06:48 PM przez cactoos.

cactoos
12-28-2013, 06:46 PM #26

Sorki za opóźnienie, ale dopiero dzisiaj zauważyłem Twoje pytanie.

1. Najpierw zakuwasz kamień a potem złocisz. Rodinetka pokrywa metal tak cienką warstwą,
że właściwie to jest zazłocenie a nie pozłocenie. Nie polecam złocenia elementów narażonych
na ścieranie, jak np. cargi, łapki kamienia, szyny itp. To wyłącznie technika dekoracyjna i raczej
do stosowania wewnatrz zdobień, np. wnętrze liścia, lilijki, łyżeczki, tafle/lustra przy zakuciu w korny.

2. Jeżeli chcesz pokrywać róznymi metalami/kolorami, to raczej nie nakładaj na to samo miejsce.
Na czarny rod nie wiem czy w ogóle da efekt bo będzie przebijał spod spodu ( cienka warstwa).
Do galwanizacji wielokolorowej stosuje sie lakier zabezpieczający np. Haimerle+Meule lub zwykły
lakier do paznokci - o ile nie zepsuje kąpieli.

Ogólnie nie podniecał bym sie tą techniką i urządzeniem bo jak pisałem, warstwa cienka i szybko
się ściera. Najlepiej pokrywać w kąpielach galwanicznych dających warstwę kilku mikronów.

rubicon
Platynowy
256
12-28-2013, 08:33 PM
-dzięki,w takim razie ten zestaw od Kociuby z dwoma zlewkami jest do kąpieli -tak,czy ten który masz też jest do kąpieli,w takim razie do kąpieli nie jest potrzebny pisak,a co jest -oprócz zlewek ,paska nierdzewki ,w zlewkach jest...?,
-w kąpieli,jeżeli chcesz pozłocić cargę ,to co nie chcesz pokryć, zabezpieczasz lakierem.
rubicon
12-28-2013, 08:33 PM #27

-dzięki,w takim razie ten zestaw od Kociuby z dwoma zlewkami jest do kąpieli -tak,czy ten który masz też jest do kąpieli,w takim razie do kąpieli nie jest potrzebny pisak,a co jest -oprócz zlewek ,paska nierdzewki ,w zlewkach jest...?,
-w kąpieli,jeżeli chcesz pozłocić cargę ,to co nie chcesz pokryć, zabezpieczasz lakierem.

cactoos
Diamentowy
1,585
12-29-2013, 12:23 AM
Pisak do kąpieli potrzebny nie jest a dwie zlewki to zdecydowanie za mało.
Złocenie wygląda tak:
- kąpiel w myjce ultra
- odtłuszczanie
- płukanie ( bieżąca woda demineralizowana )
- aktywowanie w 10% roztworze H2SO4
- zazłacanie wstępne 3g Au/l
- płukanie w wodzie destylowanej
- złocenie zasadnicze 6-8g Au/l
- złocenie kolor finisz 1g Au/l
- płukanie
- suszenie w trocinach

- do każdej czynności oddzielny pojemnik
- do każdej kąpieli inny czas, temp i napięcie
- anody nierdzewne lub platynowe w zal. od kąpieli

Mniej więcej tak to wygląda i raczej więcej niż mniej.

Elementy które mają pozostać niepokryte zabezpieczamy lakierem.

cactoos
12-29-2013, 12:23 AM #28

Pisak do kąpieli potrzebny nie jest a dwie zlewki to zdecydowanie za mało.
Złocenie wygląda tak:
- kąpiel w myjce ultra
- odtłuszczanie
- płukanie ( bieżąca woda demineralizowana )
- aktywowanie w 10% roztworze H2SO4
- zazłacanie wstępne 3g Au/l
- złocenie zasadnicze 6-8g Au/l
- złocenie kolor finisz 1g Au/l
- płukanie
- suszenie w trocinach

- do każdej czynności oddzielny pojemnik
- do każdej kąpieli inny czas, temp i napięcie
- anody nierdzewne lub platynowe w zal. od kąpieli

Mniej więcej tak to wygląda i raczej więcej niż mniej.

Elementy które mają pozostać niepokryte zabezpieczamy lakierem.

antoni
Złoty
186
01-02-2014, 11:58 AM
nie robię w galwanice, ale zapytam z ciekawości po się aktywuje wyrób w 10% rostworze H2SO4 ??
antoni
01-02-2014, 11:58 AM #29

nie robię w galwanice, ale zapytam z ciekawości po się aktywuje wyrób w 10% rostworze H2SO4 ??

cactoos
Diamentowy
1,585
01-02-2014, 12:48 PM
(01-02-2014, 11:58 AM)antoni nie robię w galwanice, ale zapytam z ciekawości po się aktywuje wyrób w 10% rostworze H2SO4 ??

Po to, żeby zobojętnić ewentualne pozostałości ługu do odtłuszczania.
Kąpiele galwaniczne sa kwasowe i w ten sposób przygotowuje się powierzchnię wyrobu - jej przewodność elektryczną.
Pomijając tą czynność, ryzykujemy nierówne pokrycie (plamy) i co gorsza - zepsucie kapieli.

cactoos
01-02-2014, 12:48 PM #30

(01-02-2014, 11:58 AM)antoni nie robię w galwanice, ale zapytam z ciekawości po się aktywuje wyrób w 10% rostworze H2SO4 ??

Po to, żeby zobojętnić ewentualne pozostałości ługu do odtłuszczania.
Kąpiele galwaniczne sa kwasowe i w ten sposób przygotowuje się powierzchnię wyrobu - jej przewodność elektryczną.
Pomijając tą czynność, ryzykujemy nierówne pokrycie (plamy) i co gorsza - zepsucie kapieli.

Strony (7): Wstecz 1 2 3 4 5 7 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości