Emalierstwo
Emalierstwo
Czy na forum jest ktoś wykonujący takie rzeczy ( chodzi o srebrne odlewy i ornamenty srebrne ) ?
poszukuję wykonawcy lub firmy która wykona sprzęt do takich ornamentów. Potrzebuję też takie małe logo na swoje tarcze.
Zapraszam do współpracy.
.Przy okazji czekania na piec i srebro zapytam/
Czy na forum jest ktoś kto oprawi mi emalię w taki sposób jak na zdjęciu ?
Czyli ja zrobię emalię a ktoś z kolegów lub koleżanek w kooperacji mi to oprawi ku wspólnej korzyści :-)
Admin Soorki za takie pytania w tym wątku ale gwarantuję że jak tylko dostanę piec to będzie bardzo dużo o emalierstwie - chyba że pokazywać stare prace :-( to mogę od ręki
Leszek, w zegarku u góry są raczej elementy z wykrojnika połączone z tłocznikiem i przyklejone do emalii.
Poniżej masz przyklejony lapis-lazuli. Tu niema oprawy, tylko wyfrezowane wgłębienie w wahniku
(08-23-2017, 02:42 PM)kriss Leszek, w zegarku u góry są raczej elementy z wykrojnika połączone z tłocznikiem i przyklejone do emalii.
Poniżej masz przyklejony lapis-lazuli. Tu niema oprawy, tylko wyfrezowane wgłębienie w wahniku
(08-23-2017, 02:42 PM)kriss Leszek, w zegarku u góry są raczej elementy z wykrojnika połączone z tłocznikiem i przyklejone do emalii.
Leszek, najmniejszy element jaki robiłem to gwiazdkę na zęba ze złota 0.916. Wydaje się bardzo małe, ale i tak jest przynajmniej
dwa razy większe od tego co widać na fotkach. Takie elementy można wycinać przyklejając cienką złotą folię do podłoża i delikatnie
wyciąć pod mikroskopem skalpelem. Później zostaje tylko stalka, lub agat do polerowania.
(08-23-2017, 05:45 PM)kriss Leszek, najmniejszy element jaki robiłem to gwiazdkę na zęba ze złota 0.916. Wydaje się bardzo małe, ale i tak jest przynajmniej
dwa razy większe od tego co widać na fotkach. Takie elementy można wycinać przyklejając cienką złotą folię do podłoża i delikatnie
wyciąć pod mikroskopem skalpelem. Później zostaje tylko stalka, lub agat do polerowania.
(08-23-2017, 05:45 PM)kriss Leszek, najmniejszy element jaki robiłem to gwiazdkę na zęba ze złota 0.916. Wydaje się bardzo małe, ale i tak jest przynajmniej
Tylko "woda królewska" To nie srebro ani miedź. Kwas jest mało precyzyjny.