Przygoda z Bursztynem.
Przygoda z Bursztynem.
Delikatnie nadmienię, że przy cieciu gesztelką ze zwykłym brzeszczotem bursztynu jak zaczniemy ciąć to tniemy regularnym ruchem i nie przestajemy żeby nam się brzeszczot nie zablokował w połowie.
(04-15-2015, 08:12 PM)kriss Dzięki Nordwind. Dobra robota
Wiem, że do wiercenia bursztynów używa się też wierteł do pereł. Przy wierceniu tymi wiertłami najlepiej trzymać kamień poziomo w stosunku do osi wiertła. Wiertło łatwo wyrzuca pokruszony materiał.
(04-15-2015, 08:12 PM)kriss Dzięki Nordwind. Dobra robota
Wiem, że do wiercenia bursztynów używa się też wierteł do pereł. Przy wierceniu tymi wiertłami najlepiej trzymać kamień poziomo w stosunku do osi wiertła. Wiertło łatwo wyrzuca pokruszony materiał.
do wiercenia bursztynu są specjalne wiertła, zwykłe źle odprowadzają wióry i się grzeją, lepsze są wiertła piórowe i duże obroty, co do cięcia bursztynu - używałem piłek do gipsu - protetycznych, są skręcone, wprawdzie ubywa więcej materiału bo szczelina grubsza ale nic się nie blokuje, zacina, grzeje
(04-16-2015, 06:51 AM)kriss @Olax tu na południu częściej zdarza się wiercić dziury w koralach i perłach niż w bursztynie, ale czytając wasze wypowiedzi wydaje się, że najlepsze by były wiertła piórowe o których pisze Jędruś
(04-16-2015, 06:51 AM)kriss @Olax tu na południu częściej zdarza się wiercić dziury w koralach i perłach niż w bursztynie, ale czytając wasze wypowiedzi wydaje się, że najlepsze by były wiertła piórowe o których pisze Jędruś
bardzo proszę niech mi ktoś podpowie jak wygrzewać bursztyn, żeby osiągnąć efekt przezroczystości, łusek, koniaku. Mam trochę surowca z przed wielu lat postanowiłam wrócić do zawodu i nie mam się kogo poradzić a wielu rzeczy nie pamiętam, ale mam piekarnik. Proszę