PROJEKTY 3D
PROJEKTY 3D
Nie wiem co rozumiesz przez "naturalną" strukturę podporową, ale tak Asiga jak i Form1 generują podpory automatycznie.
Faktem jest to, że te podpory pozostawiają ślady na modelu. Tutaj racja, że w Solidscape i np. Stratasysie materiał podporowy
jest rozpuszczalny a więc nie zostawia śladów ( tak wiem, że jakość tych urzadzeń dzieli kosmos ) Nigdy jeszcze nie drukowałem
na Aureusie ale znajomy zapewniał, że można drukować bez podpór - hmm?
Wydruk z Asiga - polimer do bezpośredniego odlewania.
![[Obrazek: supercast-tweezer.jpg]](https://www.asiga.com/media/main/images/products/supercast-tweezer.jpg)
Cytat:Nie wiem co rozumiesz przez "naturalną" strukturę podporowąModele z SolidScape - podobnie jak przy drukarkach proszkowych - są "zanurzone" w rozpuszczalnym materiale podporowym. Asiga, Form1, B9Creator i podobne drukarki mogą generować podpory, ale są one zbudowane z tego samego materiału i muszą być po wydruku usunięte.
![[Obrazek: 529500_551314014955271_92965835_n.jpg]](https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/529500_551314014955271_92965835_n.jpg)
Cytat:Nie wiem co rozumiesz przez "naturalną" strukturę podporowąModele z SolidScape - podobnie jak przy drukarkach proszkowych - są "zanurzone" w rozpuszczalnym materiale podporowym. Asiga, Form1, B9Creator i podobne drukarki mogą generować podpory, ale są one zbudowane z tego samego materiału i muszą być po wydruku usunięte.
![[Obrazek: 529500_551314014955271_92965835_n.jpg]](https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/529500_551314014955271_92965835_n.jpg)
Mam Solidscape i na niej własnie drukuję biżuterię. Jednak największym problemem jest czas i cena.![[Obrazek: software_1.jpg?1612]](http://cdn.shopify.com/s/files/1/0183/2285/files/software_1.jpg?1612)
Ależ ja to wszystko wiem.
Mam Solidscape i na niej własnie drukuję biżuterię. Jednak największym problemem jest czas i cena.
Taki pierścionek jak powyżej liczy przynajmniej 600 warstw i będzie się drukował 2 dni. W Asiga 2-3 godziny. A teraz cena:
Solidscape 100000 zł, Asiga 21000 zł. Materiał: Solidscape 1800 zł za kg, Asiga 450 zł za kg/l. Ja potrzebuję drugiej drukarki do brył
/rzeźb i zależy mi na szybkości i cenie. Solidscape na zadrukowanie powierzchni stolika roboczego figurkami o wys. 5 cm. ( np. szachy )
potrzebuje minimum pół miesiąca a może i miesiąc. Drukowałem na Stratasysie (FDM ) i może sobie kupie dwuekstruderowego
Markerbota albo coś z fotopolimerówek. Raczej Form1, ze względu na największe pośród polimerówek pole robocze.
ED.
Jak ktoś chce, to może się pobawić programem do generowania wydruku w Form1
![[Obrazek: software_1.jpg?1612]](http://cdn.shopify.com/s/files/1/0183/2285/files/software_1.jpg?1612)
Można sobie popróbować ustawianie podpór i sprawdzić czas wydruku przy różnych ustawieniach.
Program do pobrania free >>> Pre Form Software
Cytat:Materiał: Solidscape 1800 zł za kg, Asiga 450 zł za kg/l.Gdzie można kupić materiał do Asigi za 450zł/l? Chętnie bym go przetestował w B9, ale jak szukałem to ceny zaczynały się od 350$/0,5kg...
Cytat:może sobie kupie dwuekstruderowego MarkerbotaOdradzam na tą chwilę wszystkie dwugłowicowe nieprofesjonalne FDMy. Poprawna kalibracja wypływu z obu dysz to długie godziny, przy zmianie drutu drukującego trzeba zaczynać praktycznie od początku - a i tak nie ma gwarancji, że wydruk będzie poprawny. W tej chwili jest to zabawa dla wytrwałych (o czym MakerBot sam informuje na swojej stronie).
Cytat:Materiał: Solidscape 1800 zł za kg, Asiga 450 zł za kg/l.Gdzie można kupić materiał do Asigi za 450zł/l? Chętnie bym go przetestował w B9, ale jak szukałem to ceny zaczynały się od 350$/0,5kg...
Cytat:może sobie kupie dwuekstruderowego MarkerbotaOdradzam na tą chwilę wszystkie dwugłowicowe nieprofesjonalne FDMy. Poprawna kalibracja wypływu z obu dysz to długie godziny, przy zmianie drutu drukującego trzeba zaczynać praktycznie od początku - a i tak nie ma gwarancji, że wydruk będzie poprawny. W tej chwili jest to zabawa dla wytrwałych (o czym MakerBot sam informuje na swojej stronie).
(11-28-2013, 02:59 PM)BlazakoVCytat:Materiał: Solidscape 1800 zł za kg, Asiga 450 zł za kg/l.Gdzie można kupić materiał do Asigi za 450zł/l? Chętnie bym go przetestował w B9, ale jak szukałem to ceny zaczynały się od 350$/0,5kg...
Cytat:może sobie kupie dwuekstruderowego Markerbota
Cytat:Odradzam na tą chwilę wszystkie dwugłowicowe nieprofesjonalne FDMy. Poprawna kalibracja wypływu z obu dysz to długie godziny, przy zmianie drutu drukującego trzeba zaczynać praktycznie od początku - a i tak nie ma gwarancji, że wydruk będzie poprawny. W tej chwili jest to zabawa dla wytrwałych (o czym MakerBot sam informuje na swojej stronie).
(11-28-2013, 02:59 PM)BlazakoVCytat:Materiał: Solidscape 1800 zł za kg, Asiga 450 zł za kg/l.Gdzie można kupić materiał do Asigi za 450zł/l? Chętnie bym go przetestował w B9, ale jak szukałem to ceny zaczynały się od 350$/0,5kg...
Cytat:może sobie kupie dwuekstruderowego Markerbota
Cytat:Odradzam na tą chwilę wszystkie dwugłowicowe nieprofesjonalne FDMy. Poprawna kalibracja wypływu z obu dysz to długie godziny, przy zmianie drutu drukującego trzeba zaczynać praktycznie od początku - a i tak nie ma gwarancji, że wydruk będzie poprawny. W tej chwili jest to zabawa dla wytrwałych (o czym MakerBot sam informuje na swojej stronie).
, też mam maszynę od niego.Wiem o co chodzi
, też mam maszynę od niego.
Niestety córka Kociuby jest jedynym przedstawicielem w Polsce.
Jeszcze rok temu można było kupić ze strony producenta a dzisiaj kicha.
Poszukaj może za Odrą.
Ja sprawdzałem i śledzę postępy w okiełznaniu bestii. Na razie jest duży problem z odlewaniem polimeru do wypalania.
Czasem odlew wychodzi a czasem nie i to ten sam model doklejony w identycznym miejscu choinki. Trzeba stosować płyny
osłonowe, specjalne masy i mieć na stanie tonę cierpliwości. Jednak polimery do bezpośredniego gumowania są OK.
Może warto by zastosować polimery do wytapiania od innych producentów,nie wiem? Słyszałem, że u was w firmie też
macie problemy z odlewami wydruków z polimerówki - prawdaż to?