Znaleziony kamień
Znaleziony kamień
Czasami fajnie jest wiedziec - sam jestem ciekaw co lesny znalazl no i gdzie. Lesny jak mozesz wzuc kawalek krysztalu w Jakis slaby rostwör obojetnie jakiego kwasu - jak zacznie reagowac to kalcyt ale nie czekaj az sie calkiem rozpusi,- no i moze napisz gdzie go znalazles.

Gwoli ścisłości, kryształ górski rozpuszcza się w kwasie fluorowodorowym ( HF ) czyli ten należy pominąć.
Tak tylko piszę bo wątpliwe jest spotkanie cennego kryształu w skale osadowej z muszlą.
a ja sie nie zgodze ze jeśli kryształ górski to tylko magmowa skała a jesli kalcyt to osadówa. pisze ogólnie a nie odnosnie tego kamyka z tematu.
Pozostają skały metamorficzne,czyli osadówka wciagnieta w głąb ziemi, prasowana, podgrzana, wysycona wodą o temp 600 stopni- w wysokim cisnieniu bedzie dalej wodą- ale rozpuści kwarc a przy stygnieciu - krystalizacja w postaci szczotek kwarcowych.
http://home.agh.edu.pl/~bartus/index.php...ie_osadowe
kryształ górski cenny sam w sobie nie bedzie, no chyba ze ładnie krystalizował, ma fantomy,wtrącenia innych minerałów, np włosy wenus- nitki rutyl itp.
ponizej jakieś tam przykłady kryształów,nie mam czasu szukac i zamieszczac fotek idealnych kamieni -minerałów, mam na stronie troche kamieni w prostych oprawach, są tam dodatkowe fotki wtrąceń,łusek, fantomów, kwarców pejzażowych itp
http://bizuteria-srebrna.com/oferta.php?...age=0&lang=
(11-07-2013, 05:44 PM)bart a ja sie nie zgodze ze jeśli kryształ górski to tylko magmowa skała a jesli kalcyt to osadówa. pisze ogólnie a nie odnosnie tego kamyka z tematu.
Pozostają skały metamorficzne,czyli osadówka wciagnieta w głąb ziemi, prasowana, podgrzana, wysycona wodą o temp 600 stopni- w wysokim cisnieniu bedzie dalej wodą- ale rozpuści kwarc a przy stygnieciu - krystalizacja w postaci szczotek kwarcowych.
(11-07-2013, 05:44 PM)bart a ja sie nie zgodze ze jeśli kryształ górski to tylko magmowa skała a jesli kalcyt to osadówa. pisze ogólnie a nie odnosnie tego kamyka z tematu.
cactoos - bart napisal ogulnie (nie o tym kamieniu) - co do tego znaleziska to wydaje mi sie ze masz racje ale tak naprawde to nie zaszkodzilo by to sprawdzic - nie zrozum mnie zle - nie chodzi ni o to kto ma racje - chcial bym wiedziec czy jest to mozliwe ze w takim kamieniu z muszla znajdzie sie krysztal görski (to ze w skale osadowej tak to dal przyklady bart. .