Zlecę wykonanie pierścionka zaręczynowego - wzór
Zlecę wykonanie pierścionka zaręczynowego - wzór
(02-24-2015, 08:09 AM)maficzek Oj ludzie, troszeczkę się zagalopowaliście.
(02-24-2015, 08:09 AM)maficzek Oj ludzie, troszeczkę się zagalopowaliście.
merytoryczna opinia jest taka:
chcesz miec taki pierscionek, idz do bvlgari.
Apropos samochodow, to idziemy do salonu, a nie do pana staszka ktory sam robi samochody na wzor czegostam bo taniej.
IMHO kradzenie wzorow jest nie keke i powinno byc pietnowane publicznie i bez litosci.
Kfadrat - z tą kradzieżą wzorów to raczej glupota. W takim razie kto ma "prawo" do np. zwyklych polokraglych obraczek? Albo wisiorek - zwykla oprawa kamienia w lapki?
Mysle, ze chyba nie wolno wziac po chamsku czyjegos wyrobu i zrobic idealnej kopii twierdzac, ze wlasnie wymysliles genialny wzor.
Zreszta podobno "wszystko juz bylo"...
(02-24-2015, 11:50 AM)kfadrat merytoryczna opinia jest taka:
Apropos samochodow, to idziemy do salonu, a nie do pana staszka ktory sam robi samochody na wzor czegostam bo taniej.
IMHO kradzenie wzorow jest nie keke i powinno byc pietnowane publicznie i bez litosci.
(02-24-2015, 11:50 AM)kfadrat merytoryczna opinia jest taka:
Do zwykłej obrączki czy prostej oprawy nie ma prawa nikt, ale jezeli z wykorzystaniem prostej oprawy zrobisz autorski przedmiot to jest chroniony prawem autorskim, do pierscionka Bulgari ma prawo Bulgari
Nagminną praktyką są maile które czesto dostaję;
Fotka markowej bizuteri i pytanie za ile to zrobię czytaj podrobię i w adresach widac ze wyslany do kilku, nastu czasem osób, popieracie takie zarabianie kasy?
(02-24-2015, 12:40 PM)mnap89 Kfadrat - z tą kradzieżą wzorów to raczej glupota. W takim razie kto ma "prawo" do np. zwyklych polokraglych obraczek? Albo wisiorek - zwykla oprawa kamienia w lapki?
Mysle, ze chyba nie wolno wziac po chamsku czyjegos wyrobu i zrobic idealnej kopii twierdzac, ze wlasnie wymysliles genialny wzor.

(02-24-2015, 12:40 PM)mnap89 Kfadrat - z tą kradzieżą wzorów to raczej glupota. W takim razie kto ma "prawo" do np. zwyklych polokraglych obraczek? Albo wisiorek - zwykla oprawa kamienia w lapki?

nie chodzi o kolko, bo sa pewne rzeczy ktorych opatentowac nie mozna, ale dla mnie "mocna inspiracja" czyli zrobienie takiego samego pierscionka np z bialego a nie z zoltego zlota to jest kicha.
Kiedys w hamburgerlandii ktos chcial wlasnie kolo opatentowac. Jakos nie wyszlo. Tutaj sytuacja jest troche bardziej subtelna, bo chodzi o np 4 paski na butach, ktore w kazdym innym detalu sa identyczne.
Rozumiem, ze "inspirowanie" jest nagminne, bo ludzie nie maja wyobrazni i tak jak w rejsie "lubia to co juz widzieli", ale robienie konkursu pieknosci na zasadzie " kto da mniej " przy robocie wlasciwie oznaczajacej kopiowanie to porazka. Tak jak ktos napisal w innym temacie "kupuje sie talent goscia ktory to robi", a metal kamienie itd. to wlasciwie materialy ktore mozna zastapic.
Jesli ma sie robic pojedyncza sztuke to chyba lepiej zrobic cos tylko dla tej jednej osoby orginalnego i swojego, niz robic kopie, ktora to i tak wystepuje w tysiacach sztuk?
(02-24-2015, 04:02 PM)kfadrat Jesli ma sie robic pojedyncza sztuke to chyba lepiej zrobic cos tylko dla tej jednej osoby orginalnego i swojego, niz robic kopie, ktora to i tak wystepuje w tysiacach sztuk?

(02-24-2015, 04:02 PM)kfadrat Jesli ma sie robic pojedyncza sztuke to chyba lepiej zrobic cos tylko dla tej jednej osoby orginalnego i swojego, niz robic kopie, ktora to i tak wystepuje w tysiacach sztuk?

Brak słów, widzę, że na forum zalogowana jest absolutna śmietanka, najmądrzejsi z najmądrzejszych. Wysłałem zdjęcie jako inspirację, dla mnie pierścionek ten mógł być nawet marki Pekin czy Honolulu, to nie ma znaczenia. Bo do tego nie przywiązuję zupełnie wagi. To źle, że akurat ten wzór się podoba?? Gdybym nie zaprezentował żadnego zdjęcia, tylko opisał, to byście się burzyli, że zdjęcie chcecie! Że jak to z takim tylko opisem.
Sam zajmuję się rękodziełem, ceramiką. I nigdy nie zbeształem klienta za to, że pokazał mi co mu się podoba i w jakim kierunku powinniśmy iść.
Nigdy też nikogo nie kopiowałem.
Dyskusja jest tutaj jałowa, dam sobie spokój. Ale zastanówcie się nad tym co piszecie, bo to żałosne, istne pośmiewisko.
Kolego kfadrat, napisałem 3 razy, że nie chcę kopiować, że podsyłam zarys, kierunek - prezentuję co się podoba. Chciałem wprowadzić luźną dyskusję. Nie wiem dlaczego idziesz w zaparte i wmawiasz mi, że chcę kopiować; obrażając mnie przy tym raz po raz. Bardzo serdecznie Cię przepraszam w imieniu przyszłej narzeczonej za to, że podobał jej się wzór pierścionka bvlgari. Gdybym przysłał wzór pierścionka zaprojektowany kiedyś przez jubilera z Koziej Wólki miałbyś takie same uwagi i złośliwości?