Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie FORUM JUBILERSKIE FAQ - INFORMACJE - NEWSY Wzory łańcuszków

Wzory łańcuszków

Wzory łańcuszków

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej
admin
Administrator
621
12-09-2010, 11:19 AM
POPCORN

Wzór łańcuszka który przypomina kuleczki popcornu. Są różne wykonania tego łańcuszka, ale wszystkie charakteryzują się zgrupowaniem kuleczek.

[Obrazek: popcorn0.jpg]
[Obrazek: popcorn1.jpg]
[Obrazek: popcorn2.jpg]
[Obrazek: popcorn3.jpg]
[Obrazek: popcorn4.jpg]
[Obrazek: popcorn5.jpg]
admin
12-09-2010, 11:19 AM #11

POPCORN

Wzór łańcuszka który przypomina kuleczki popcornu. Są różne wykonania tego łańcuszka, ale wszystkie charakteryzują się zgrupowaniem kuleczek.

[Obrazek: popcorn0.jpg]
[Obrazek: popcorn1.jpg]
[Obrazek: popcorn2.jpg]
[Obrazek: popcorn3.jpg]
[Obrazek: popcorn4.jpg]
[Obrazek: popcorn5.jpg]

admin
Administrator
621
12-12-2010, 09:40 PM
LISI OGON, FOX, PLECIONKA Z LISIEGO OGONA

Łańcuszek składa się z dwóch nici spleciony ze sobą we wzór przypominający końcówkę lisiej kity.

Występuje pojedynczo jak też w postaciach plecionych. Lisi ogon pleciony może być w różny sposób.

[Obrazek: lis0.jpg]
[Obrazek: lis4.jpg]
[Obrazek: lis1.jpg]
[Obrazek: lis2.jpg]
[Obrazek: lis5.jpg]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-13-2010, 02:21 PM przez admin.
admin
12-12-2010, 09:40 PM #12

LISI OGON, FOX, PLECIONKA Z LISIEGO OGONA

Łańcuszek składa się z dwóch nici spleciony ze sobą we wzór przypominający końcówkę lisiej kity.

Występuje pojedynczo jak też w postaciach plecionych. Lisi ogon pleciony może być w różny sposób.

[Obrazek: lis0.jpg]
[Obrazek: lis4.jpg]
[Obrazek: lis1.jpg]
[Obrazek: lis2.jpg]
[Obrazek: lis5.jpg]

bialaskl
Platynowy
307
12-13-2010, 12:56 PM
.na pewno? z tego co wiem splot jednego ciągu nazywa się "lisi ogon", z trzech jest to plecionka z lisiego ogona. W hurtowni tak mi mówili
bialaskl
12-13-2010, 12:56 PM #13

.na pewno? z tego co wiem splot jednego ciągu nazywa się "lisi ogon", z trzech jest to plecionka z lisiego ogona. W hurtowni tak mi mówili

admin
Administrator
621
12-13-2010, 02:22 PM
Dzięki za uwagę. Już poprawiłem.
admin
12-13-2010, 02:22 PM #14

Dzięki za uwagę. Już poprawiłem.

no_sense
Unregistered

04-30-2011, 09:26 PM
i brakuje splotu królewskiego chyba ze nie dopatrzylem....jak znajde chwile też dorzuce...niektóre swoje sploty...
Jest pewna kobieta nie wymienie z imienia i nazwiska ktora robi niesamowite sploty ...z gliwic chyba...ale są to jej prace i pewnie trzeba bybylo sie spytac o zgode zamieszczanie tych prac tutaj...
no_sense
04-30-2011, 09:26 PM #15

i brakuje splotu królewskiego chyba ze nie dopatrzylem....jak znajde chwile też dorzuce...niektóre swoje sploty...
Jest pewna kobieta nie wymienie z imienia i nazwiska ktora robi niesamowite sploty ...z gliwic chyba...ale są to jej prace i pewnie trzeba bybylo sie spytac o zgode zamieszczanie tych prac tutaj...

Michal
Super Moderator
730
04-30-2011, 10:55 PM
Jak można zrobić łańcuszek ręcznie? Puki co to nie mogę sobie tego nawet wyobrazić jak można takie drobne i precyzyjne łańcuszki ręcznie wykonywać. Ja miałem problem z lutowaniem drobnego łańcuszka, a co dopiero wykonanie od podstaw.

Wielu wzorów na pewno brakuje, ciągle powstają nowe, a i starych zapewne jest cała masa.
Michal
04-30-2011, 10:55 PM #16

Jak można zrobić łańcuszek ręcznie? Puki co to nie mogę sobie tego nawet wyobrazić jak można takie drobne i precyzyjne łańcuszki ręcznie wykonywać. Ja miałem problem z lutowaniem drobnego łańcuszka, a co dopiero wykonanie od podstaw.

Wielu wzorów na pewno brakuje, ciągle powstają nowe, a i starych zapewne jest cała masa.

srebrofigaro
Platynowy
376
05-02-2011, 08:27 AM
Polecam stronkę ganoksin.com zakładka bench tube. Warto przejrzeć prace Pana Louisa F. Moreno między innymi łańcuszki ręcznie składane. Pokazane krok po kroku jak wygląda montaż łańcuszka. Finezja Rozmarzony
srebrofigaro
05-02-2011, 08:27 AM #17

Polecam stronkę ganoksin.com zakładka bench tube. Warto przejrzeć prace Pana Louisa F. Moreno między innymi łańcuszki ręcznie składane. Pokazane krok po kroku jak wygląda montaż łańcuszka. Finezja Rozmarzony

Michal
Super Moderator
730
05-02-2011, 04:50 PM
Dzięki, znam ta stronkę tylko nie mogę się zebrać na obejrzenie tych filmików, niektóre sa na prawdę pomocne, szkoda samemu wymyślać jak coś robić i nieraz źle robić skro można sobie obejrzeć i się nauczyć od kogoś,
Michal
05-02-2011, 04:50 PM #18

Dzięki, znam ta stronkę tylko nie mogę się zebrać na obejrzenie tych filmików, niektóre sa na prawdę pomocne, szkoda samemu wymyślać jak coś robić i nieraz źle robić skro można sobie obejrzeć i się nauczyć od kogoś,

admin
Administrator
621
05-03-2011, 02:57 PM
KRÓLEWSKI, BIZANTYJSKI

Zgodnie z życzeniem dziś łańcuszki o splocie królewskim.
Jest to łańcuszek o splocie wykonanym z wzajemnie połączonych w specyficznym układzie kółek lub innych kształtów tworzących ciekawy charakterystyczny wzór. Każdy element przechodzi przez cztery inne.
Częste jest wykorzystywanie elementów w różnych kolorach pozwalające wyeksponować jego strukturę.
Najczęściej wykonywane łańcuszki są dość grube lecz są jednocześnie giętkie i elastyczne.

Inne nazwy: splot Etrusków (ang: Etruscan), Klatka dla ptaków (ang:Birdcage)', Ptasie Gniazdo (ang: Bird's Nest), Fool's Dilemma, Idiot's Trap, Idiot's Deligh, Byzantine Chain, King Chain, Byzantine weave,

[Obrazek: splot-krolewski0.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski3.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski1.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski2.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski4.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski6.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski5.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski7.jpg]

Tym splotem można też wykonywać nie tylko łańcuszki. Kolczuga wykonana tym sposobem była grubsza i lepiej chroniła rycerza niż pojedyncze sploty.

[Obrazek: splot-bizantyjski8.jpg]

Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2011, 04:27 PM przez admin.
admin
05-03-2011, 02:57 PM #19

KRÓLEWSKI, BIZANTYJSKI

Zgodnie z życzeniem dziś łańcuszki o splocie królewskim.
Jest to łańcuszek o splocie wykonanym z wzajemnie połączonych w specyficznym układzie kółek lub innych kształtów tworzących ciekawy charakterystyczny wzór. Każdy element przechodzi przez cztery inne.
Częste jest wykorzystywanie elementów w różnych kolorach pozwalające wyeksponować jego strukturę.
Najczęściej wykonywane łańcuszki są dość grube lecz są jednocześnie giętkie i elastyczne.

Inne nazwy: splot Etrusków (ang: Etruscan), Klatka dla ptaków (ang:Birdcage)', Ptasie Gniazdo (ang: Bird's Nest), Fool's Dilemma, Idiot's Trap, Idiot's Deligh, Byzantine Chain, King Chain, Byzantine weave,

[Obrazek: splot-krolewski0.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski3.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski1.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski2.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski4.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski6.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski5.jpg]
[Obrazek: splot-krolewski7.jpg]

Tym splotem można też wykonywać nie tylko łańcuszki. Kolczuga wykonana tym sposobem była grubsza i lepiej chroniła rycerza niż pojedyncze sploty.

[Obrazek: splot-bizantyjski8.jpg]

Michal
Super Moderator
730
05-03-2011, 06:35 PM
Na te sploty 3-ci i 4-ty znalazłem nazwę Bali Byzantine Chain i pamiętam że widziałem filmik jak się go robi. Przeciąga się zwykły splot przez otwór w przeciągadle.

poniżej 2 filmiki jak zrobić taki łańcuszek.

Co to za narzędzie od 0:20s do przecinania i czemu się dymi? Ząbki

Edit:
To co się dzieje teraz z ceną srebra to jest nie do pomyślenia, nie opłaca się niczego tworzyć. o.0
Cena kółeczek srebrnych w hopea (drutu zresztą taka sama) to około 6,22zł za g
Bransoletka bizantyjska na allegro 185zł 28g 925 z przesyłką.
Kupując srebro na taką bransoletka + olewane zapięcie + przesyłka zapłacimy więcej za srebro niż zapłacimy za gotową bransoletkę!

Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2011, 07:12 PM przez Michal.
Michal
05-03-2011, 06:35 PM #20

Na te sploty 3-ci i 4-ty znalazłem nazwę Bali Byzantine Chain i pamiętam że widziałem filmik jak się go robi. Przeciąga się zwykły splot przez otwór w przeciągadle.

poniżej 2 filmiki jak zrobić taki łańcuszek.

Co to za narzędzie od 0:20s do przecinania i czemu się dymi? Ząbki

Edit:
To co się dzieje teraz z ceną srebra to jest nie do pomyślenia, nie opłaca się niczego tworzyć. o.0
Cena kółeczek srebrnych w hopea (drutu zresztą taka sama) to około 6,22zł za g
Bransoletka bizantyjska na allegro 185zł 28g 925 z przesyłką.
Kupując srebro na taką bransoletka + olewane zapięcie + przesyłka zapłacimy więcej za srebro niż zapłacimy za gotową bransoletkę!

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości