Sprzedam spawarkę PUK4
Sprzedam spawarkę PUK4
Heraeus i Kriss, wyjaśniliście mi dokładnie działanie i zastosowanie PUK-a. Teraz już wiem, że nie bardzo się da nim spawać tak jak TIG-iem. 
Rzeczywiście możliwości niesamowite jak na te 15 tys. Zauważyłem, że czasami hurtownicy wożą biżuterię złotą z dwóch lub więcej elementów i jest ona zgrzewana, wygląda to delikatnie mówiąc nieciekawie a i zdarzało się, że wymagało interwencji palnika. W sumie to nie dziwię się, że ktoś to zgrzewał, bo polutować dokładnie pierścionek z kilku elementów nie każdy potrafi. Tak samo w przypadku biżuterii złotej papierowej to urządzenie jest wykorzystywane, bo biżuteria o tak nikłej wadze to już żadnego palnika nie zniesie.
Dodam tutaj małą ciekawostkę bo często czytam komentarze, że coś cienkiego to palnik spali podczas lutowania.
Bardzo cieniutkie i delikatne rzeczy można lutować świecą, dmuchając metalową słomką w odpowiednie miejsce płomienia (płomień ma różne temp. na jego wysokości), kierując ciepło na lutowany materiał. Tak lutowali nasi przodkowie zanim wynaleziono palniki, lutownice i spawarki. Niestety trzeba podszkolić się metodą prób i błędów gdyż informacji na internecie jest jak na lekarstwo albo po angielsku..
(11-19-2014, 07:11 AM)rwmetall Dodam tutaj małą ciekawostkę bo często czytam komentarze, że coś cienkiego to palnik spali podczas lutowania.
Bardzo cieniutkie i delikatne rzeczy można lutować świecą, dmuchając metalową słomką w odpowiednie miejsce płomienia (płomień ma różne temp. na jego wysokości), kierując ciepło na lutowany materiał. Tak lutowali nasi przodkowie zanim wynaleziono palniki, lutownice i spawarki. Niestety trzeba podszkolić się metodą prób i błędów gdyż informacji na internecie jest jak na lekarstwo albo po angielsku..

(11-19-2014, 07:11 AM)rwmetall Dodam tutaj małą ciekawostkę bo często czytam komentarze, że coś cienkiego to palnik spali podczas lutowania.

Indie ciekawy dla mnie kraj, jeden z niewielu, który nie poddał się urbanizacji (duże miasta już są zainfekowane). Może cywilizacja jest w tyle ale dzięki temu mają najmniejszą zachorowalność na raka, brak problemu z otyłością itp.. Chciałbym wrócić do czasów bez wszystkich maszyn, konserwantów i Bóg wie co jeszcze, gdzie nie rządzi pieniądz..
Lutowanie świeczką w Indiach może jest tradycją a może to cięcie kosztów produkcji..
Dzięki za potwierdzenie tej metody, bałem się że wezmą mnie za wariata 
Bardzo cieniutkie i delikatne rzeczy można lutować świecą,
Bardzo cieniutkie i delikatne rzeczy można lutować świecą,