Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5
krzywy
Złoty
180
08-05-2014, 10:17 PM
(08-04-2014, 04:43 PM)cactoos Ponadto jest problem z odlewaniem alpaki, która się do tego nie nadaje. Tak mówią,
bo ja akurat z alpaką nie mam wielkiego doświadczenia. Są jakieś białe stopy do
odlewania, ale zapewne drogie jak ten brąz berylowy, który ja odlewam.

Nie mam porównania, bo widziałem odlewy z alpaki wykonane przez jedną firmę, ale wychodzą im gorzej niż mosiężne. Gruby czarny nagar, porowate dziury (zwykle w okolicach układu wlewowego). Jest z tym sporo roboty.

Ale lutuje się to bez problemów (po usunięciu nagaru). Po lutowaniu nie wrzucać od razu do wody.
krzywy
08-05-2014, 10:17 PM #41

(08-04-2014, 04:43 PM)cactoos Ponadto jest problem z odlewaniem alpaki, która się do tego nie nadaje. Tak mówią,
bo ja akurat z alpaką nie mam wielkiego doświadczenia. Są jakieś białe stopy do
odlewania, ale zapewne drogie jak ten brąz berylowy, który ja odlewam.

Nie mam porównania, bo widziałem odlewy z alpaki wykonane przez jedną firmę, ale wychodzą im gorzej niż mosiężne. Gruby czarny nagar, porowate dziury (zwykle w okolicach układu wlewowego). Jest z tym sporo roboty.

Ale lutuje się to bez problemów (po usunięciu nagaru). Po lutowaniu nie wrzucać od razu do wody.

Imenoq
Platynowy
539
08-11-2014, 12:56 PM
(08-04-2014, 10:12 PM)bart a ja bym sie kłucił .a jakrzeUśmiech wosk woskowi nierówny, jesli wezmą twardszy to da rade.

To nie wosk jest największym problemem i zmiana nic tu nie da.

Tak jak pisał cactoos to długość jest problemem. Im dłuższa tym trudniejsze jest wyjęcie gumowego trzpienia a musi on być w takim przypadku dzielony na dodatek usztywniony bo są tylko dwa punkty podparcia na końcach to przy długiej cienkościennej rurce nawet niewielkie wygięcie a guma jak wiadomo ma tendencje do wyginania (siła grawitacji) spowoduje że wosk nie wypełni całości.

Nie wiem w jakiej ilości ma być wytworzone bo przy niedużej można by się pokusić o rozwiercenie wosku przed odlaniem ( z grubościennej) co ułatwiło by wykonanie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014, 01:01 PM przez Imenoq.
Imenoq
08-11-2014, 12:56 PM #42

(08-04-2014, 10:12 PM)bart a ja bym sie kłucił .a jakrzeUśmiech wosk woskowi nierówny, jesli wezmą twardszy to da rade.

To nie wosk jest największym problemem i zmiana nic tu nie da.

Tak jak pisał cactoos to długość jest problemem. Im dłuższa tym trudniejsze jest wyjęcie gumowego trzpienia a musi on być w takim przypadku dzielony na dodatek usztywniony bo są tylko dwa punkty podparcia na końcach to przy długiej cienkościennej rurce nawet niewielkie wygięcie a guma jak wiadomo ma tendencje do wyginania (siła grawitacji) spowoduje że wosk nie wypełni całości.

Nie wiem w jakiej ilości ma być wytworzone bo przy niedużej można by się pokusić o rozwiercenie wosku przed odlaniem ( z grubościennej) co ułatwiło by wykonanie.

cactoos
Diamentowy
1,585
08-11-2014, 09:56 PM
Generalnie, tam gdzie w modelu jest otwór na np. łańcuszek, lub dłuższy przelot,
należy stosować rdzenie metalowe, np. ze stalowego drutu. Taki rdzeń wyciąga
się przed otwarciem gumy - po prostu jego koniec zakończony chwytem wystaje
z gumy w miejscu cięcia. Jeżeli jest wypolerowany i "psiknięty" silikonem, to
wychodzi dosyć chętnie. Ja często stosuję całe "grzebienie" takich rdzeni w gumie.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
08-11-2014, 09:56 PM #43

Generalnie, tam gdzie w modelu jest otwór na np. łańcuszek, lub dłuższy przelot,
należy stosować rdzenie metalowe, np. ze stalowego drutu. Taki rdzeń wyciąga
się przed otwarciem gumy - po prostu jego koniec zakończony chwytem wystaje
z gumy w miejscu cięcia. Jeżeli jest wypolerowany i "psiknięty" silikonem, to
wychodzi dosyć chętnie. Ja często stosuję całe "grzebienie" takich rdzeni w gumie.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości