Moje początki ;)
Moje początki ;)

(wiesz te luty mogły by być czasem lepsze ale czasem mi się nie chce już... ^^ Nie idzie to na sprzedaż więc poniekąd mogę sobie jeszcze troszkę na niedbalstwo pozwolić, ale "skill" rośnie, już mi o wiele lepiej idzie posługiwanie się pęsetą od układania tych skraweczków
)

Dzięki za miłe słowa.
@Vivan, jest do czego, do tych lotów, z lenistwa niektóre są całkiem kiepskie. 
@Tomaszu, Twoje uznanie jest szczególnie cenne dla mnie.
(wiesz te luty mogły by być czasem lepsze ale czasem mi się nie chce już... ^^ Nie idzie to na sprzedaż więc poniekąd mogę sobie jeszcze troszkę na niedbalstwo pozwolić, ale "skill" rośnie, już mi o wiele lepiej idzie posługiwanie się pęsetą od układania tych skraweczków
)
Miały być tylko kolczyki i to jeszcze miały inaczej wyglądać, a tu nagle powstał cały komplet. ;]
Miałem jeszcze zrobić obrączkę ale drut mi się skończył. 
P.S.
Mi pisownia nie przeszkadza, nie czytam liter tylko całe wyrazy, jak dla mnie nawet nie muszą być te litery po kolei i tak tego nie widzę. Sam polskich znaków nie piszę, tylko poprawiam później. 

Trochę z innej beczki i nie moje tylko mojej zony, ale pomyślałem że się nią wam pochwale. 
Ciągle tylko metal i metal, czasem trzeba spojrzeć też na coś innego. 
Lalka wykonana przez moją żonę dla córeczki. Wszystko ręcznie szyte. Wielkość około 40cm.
http://img202.imagevenue.com/gallery/loc..._Lalka.php
Wstawiam link do galerii bo za duzo tych zdjęć na forum. Poza tym nie jest to do końca w temacie. 
Bardzo fajnie że się nią tutaj pochwaliłeś ponieważ warto rozmawiać nie tylko o metalu, ale o umiejętnościach
Głowa tylko nie wyszła jak dla mnie, ale to w końcu pierwsza lalka. Opowiadała, że szyła ubranka dla lalek w wieku 6-7 lat, więc ta lalka raczej wielkim wyczynem nie była.
Tak wszystko ręcznie
Głowa tylko nie wyszła jak dla mnie, ale to w końcu pierwsza lalka. Opowiadała, że szyła ubranka dla lalek w wieku 6-7 lat, więc ta lalka raczej wielkim wyczynem nie była.
Fajny patent na włosy, 2 włosy to jedna nitka włóczki przeciągnięta przez głowę i zawiązana z obu stron na zewnątrz, przez co włosy nie wypadną.
Ale dopiero dzisiaj udało się go skończyć bo koleżanka z palcem musiała przyjść hehe. :] Nie mam żadnych miarek.
Cytat:Milgryf. Oprawa tego typu składa się ze zwiniętego paska blachy, który ma od wewnątrz próg wycięty sztychlem, zaś w dolnej części od zewnątrz- spiłowane fazy. Po osadzeniu kamienia górne krawędzie oprawy zakuwano w jego kierunku.
Podobną oprawę można wykonać w ten sposób, że nie cała krawędź, a tylko łapki wypiłowane z jej grubości uchwycą kamień w kilku punktach. Oprawę tę, szczególnie popularną w okresie renesansu, nazywano "ciętą w dół" lub z niemiecka "abdek.

Co to jest ten miligryf? Znalazłem tylko taki opis i nie wiem jak to wygląda. 
Cytat:Milgryf. Oprawa tego typu składa się ze zwiniętego paska blachy, który ma od wewnątrz próg wycięty sztychlem, zaś w dolnej części od zewnątrz- spiłowane fazy. Po osadzeniu kamienia górne krawędzie oprawy zakuwano w jego kierunku.
Podobną oprawę można wykonać w ten sposób, że nie cała krawędź, a tylko łapki wypiłowane z jej grubości uchwycą kamień w kilku punktach. Oprawę tę, szczególnie popularną w okresie renesansu, nazywano "ciętą w dół" lub z niemiecka "abdek.