Gotowy produkt czy praca ręczna?
Gotowy produkt czy praca ręczna?

Witam
Chciał bym prosić o poradę / ocenę sytuacji.
Dawno dawno temu były dwie łamane połówki serduszka. Jedyne wyraźne zdjęcie jednej z nich:

(12-10-2013, 12:47 PM)Imenoq(12-10-2013, 11:34 AM)Van Hentai Bardzo zależy mi na jakichkolwiek odpowiedziach by potwierdzić lub wykluczyć próbę oszustwa.
To na 90% odlew ale gdzie oszustwo???
Przecież sam napisałeś że zleciłeś przetopienie i zrobienie na nowo?

(12-10-2013, 12:47 PM)Imenoq(12-10-2013, 11:34 AM)Van Hentai Bardzo zależy mi na jakichkolwiek odpowiedziach by potwierdzić lub wykluczyć próbę oszustwa.
To na 90% odlew ale gdzie oszustwo???
Przecież sam napisałeś że zleciłeś przetopienie i zrobienie na nowo?

nie do konca rozumiem o co chodzi. Nawet jesli to odlew to wykonczony recznie, jesli to bylo ciete z blachy, to na 99% blacha byla walcowana na elektrycznej walcarce i czy to tez oszustwo? Wzor jak wzor, takiego "smiecia" na swiecie jest na tony. Fakt tez jest taki, ze to moze byc to Twoje stare srebro albo nie, nie jestes w stanie tego sprawdzic, nawet jakbys bardzo chcial chyba, ze w poprzednim stopie byl jakis rzadki metal ktorego zwykle sie nie uzywa, ale smiem watpic.
Chciales serduszko, dostales serduszko. Nie do konca lapie przekaz.
@Van Hentai napisal:
Zapłaciłem 120zł więc gdyby ktoś był nieuczciwym leniem mógł by zarobić 100 na łatwiznę
Czlowieku, szukasz dziury w calym, jesli tak bardzo przeszkadza Ci to, ze ktos zarabia pieniadze, trzeba bylo usiasc i samemu to klepac i lepic, a nie teraz szukac dziury w calym. Zaraz pewnie sie dowiemy, ze przy zakladzie rosla brzoza, albo jak odbierales to to byla mgla.
Wczesniej pisales, ze nikt sie nie chce bawic w srebrze. Jakbys zaplacil 500 albo 1000pln za robocizne, to mysle, ze polerowaliby to nawet gesimi piorami jakbys mial taki kaprys. Zaplaciles 120pln za wlasciwie pojedyncza robote a jeszcze szukasz w tym problemu. Jak sie nie podoba to idz to oddaj i zrob to sam, bo na pewno ktos inny tez bedzie Cie chcial oszukac i co najgorsze ZAROBIC jakies pieniadze na Tobie.
Rece opadaja.

Ok, najprościej jak się da: Zależy mi tylko i wyłącznie na tym by było w tym to srebro które przyniosłem (połówka serduszka). Oszustwo był oby wtedy, gdyby mojego srebra w tym nie było.
Wiem że nie ma sposobu by sprawdzić czy dodano konkretnie moje srebro, ale chcę wykluczyć że w ogóle nie było pracy na surowcu, tylko np. zamówienia jakiegoś gotowego serduszka.
Gdyby praca 'na zamówienie' była już wykonywana, to chyba nie robiło by komuś różnicy w wysiłku / kosztach zrobić tak jak chciałem? 
Tak jak pisałem, nie znam się zupełnie na profesji, nie jestem w stanie nawet ocenić prawdopodobieństwa na 10% czy 90%... Nie wiem jak wygląda taka praca, jakich metod się używa. Więc pytam was 
"chcę wykluczyć że w ogóle nie było pracy na surowcu"
Dzięki za czas, który poświęcacie na odpisywanie
Ja często robiłem/rzeźbiłem pierścionek/sygnet w wosku modelarskim i potem go odlewałem, grawerowałem, polerowałem itd.
Łatwiej jest rzeźbić wosk niż metal ale to nadal ręczna robota. Czy Xawery Dunikowski był rzeźbiarzem, czy odwalał masówkę?
Każdy pomnik, czy też mniejsza rzeźba z brązu jest odlewana - czy przez to jest masówką? Czy model opracowany w programie 3d,
wydrukowany a następnie odlany jest masówką? Przecież dłuto, tygiel czy komputer to tylko narzędzia! Kijaszkiem w glinie mamy
dłubać żebyś był zadowolony? Unikalność polega na niepowielaniu wzoru, który zawsze najpierw rodzi się w głowie twórcy.
A co szkodzi poszukać dla pewności? Zbyt wiele wysiłku i czasu włożyliśmy bo odzyskać to jedną połówkę którą oddaliśmy komuś obcemu komu trzeba było zaufać 
(nie zobaczyłem drógiej połowy posta)
Źle mnie zrozumiałeś, nie ZAKŁADAM że mnie oszukano, tylko że to możliwe.
Gdyby ktoś chciał więcej, zapłacił bym więcej. Miałem odłożone 200.
Po prostu bardzo mi zależy, a ktoś MÓGŁ by zaoszczędzić sobie całej pracy i kupić podobne za 20 zł (ma taką możliwość).
Gdyby mi nie zależało, to sam kupił bym nowy zestaw za te 20 zł (czy 22, o ile mnie pamięć nie myli + wzrost ceny srebra od tych 6-7 lat).
Jakość mi się podoba, po prostu przy takim zleceniu gdzie bym tego nie zaniósł i za ile, zostaje otwarta na oścież furtka do oszustwa
A co szkodzi poszukać dla pewności? Zbyt wiele wysiłku i czasu włożyliśmy bo odzyskać to jedną połówkę którą oddaliśmy komuś obcemu komu trzeba było zaufać 
Witam.
Konkretną odpowiedź na twoje pytanie może udzielić tylko ten który wykonywał zamówienie i tu jest to sprawa zaufania.
Reszta to tylko przypuszczenia.
Po zdjęciach tródno powiedzieć czy to odlew czy wykonane ręcznie.
Jeśli to odlew to szanse żeby w tym serduszku było srebro (chociaż w małej części) z poprzedniego - raczej są znikome
Ile waży odebrane przez Ciebie serce? Jeśli powyżej 5 gram wyrób musiał być ocechowany, sprawdź imiennik zakładu w którym zleciłeś robotę. Jeśli imiennik na odebranym wyrobie jest identyczny z imiennikiem zakładu - jest pewne, że wykonano go w danej pracowni (ale nie masz gwarancji, że z Twojego materiału), jeśli imiennik na wyrobie jest inny niż imiennik zakładu - wówczas najprawdopodobniej pochodzi on z innego źródła.