Czy cyrkonia to prawdziwy kamień?
Czy cyrkonia to prawdziwy kamień?
Nie chcę cie martwic ale cyrkonia nie jest prawdziwym kamieniem. Mój maż mnie uświadomił w tym temacie jak sam szukał pierścionka dla mnie.
Na potwierdzenia tu masz link do Wikipedii
[i]http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrkonia[/i]
Cyrkonia (synonim: djewalit, fianit) – bezbarwny syntetyczny kamień ozdobny nie posiadający swoego wzorca w przyrodzie.
Trochę się zmartwiłem...
Właściwie to myślałem, że cyrkonie są w porządku. W końcu nawet pierścionki zaręczynowe robią z cyrkonii.
Jak się rozejrzałem, to większość pierścionków jest właśnie z nią.
Na diamenty mnie nie stać. Poradźcie mi jaki kamień byłby odpowiedni?
Szafiry, szmaragdy, rubiny można jeszcze długo wymieniać. Jest wiele pięknych pół-szlachetnych i szlachetnych kamieni wcale nie muszą być to diamenty. Kamień w pierścionku przecież nie musi być duży, grunt, że od ukochanego
Super, że tak poważnie zająłeś się wyborem. Moim zdaniem ważniejsze jest rozpoznanie czy kobieta lubi złoto czy srebro a jeśli złoto to białe czy tez żółte. Dobrze by było, żeby pierścionek zaręczynowy pasował do obrączki.
Pozdrawiam 
A ja lubię cyrkonie. Wyglądają prawie jak diamenty, a właściwie niczym się nie różnią w wyglądzie. W pierścionku prezentują się świetnie. A mogą być spore. A znajdź większy prawdziwy kamień nie kosztujący majątku?
Kolorowe to jeszcze jakieś można znaleźć, ale diamentowo przeźroczyste? Chyba tylko cyrkonia jakoś wygląda.
ale jest to jak najbardziej kamień - tylko że zrobiony laboratoryjnie. Trochę szybciej się ściera ALE jeśli nie kupujemy szkła lecz prawdziwe cyrkonie - posłużą długo 
Cyrkonia nie ma swojego odpowiednika w naturze
ale jest to jak najbardziej kamień - tylko że zrobiony laboratoryjnie. Trochę szybciej się ściera ALE jeśli nie kupujemy szkła lecz prawdziwe cyrkonie - posłużą długo 
Powiem szczerze, że mnie się osobiście cyrkonie zawsze podobały. Moim skarbem jest ogromna cyrkonia z rosyjskiego laboratorium. Sądzę, że gdybym kiedyś podarował kobiecie naszyjnik z taką cyrkonią cieszyłaby się bardziej niż z małego brylanciku 
Cyrkonie można spotkać dzisiaj bardzo różnej jakości a te dobrej jakości są rzeczywiście bardzo ładne. Przyłączam się do wpisów powyżej, też uważam że są bardzo ładne choć jestem wielbicielem opali i innych kamieni naturalnych. Jeśli pierścionek zaręczynowy z cyrkonią proponuję wybrać taki rodzaj oprawy kamienia by nie był zbyt odsłonięty i narażony na szybkie ścieranie a wtedy będzie długo pięknie lśnił.
Jako ciekawostka dodam, że kamień odkryto przypadkiem poszukując rozwiązań dla technologi kosmicznych.