emalia i jej polerowanie
emalia i jej polerowanie
Witam, byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś pomógł mi w rozwiązaniu mojego problemu. Otóż po wypolerowaniu srebrnych elementów między którymi jest emalia, zostają na niej szare smugi albo matowieje. Próbowałem oczyścić rozpuszczalnikiem i watą ale efekt dość kiepski, polerowanie filcem też nie nabłyszcza emalii a jedynie lekko ujednolica połysk i tak go matując. już nawet pasta do lakieru samochodowego szła w ruch. Czy ktoś zna jakiś dobry sposób ?
nic innego tylko odpowiednia pasta polerska i odpowiednie umięjętnosc polerowania, należy uwazać jak polerujesz bo zapewne przegrzewasz emalię i ci matowieje. szukaj past menzerna jest ich sporo do różnych zastosować, może tam jakś znajdziesz która będzie odpowiednia. Kolega kiedyś polerował srebro łączone z plexi i używał jakiejś różowej pasty - połysk był jak lustro.
(02-08-2014, 03:56 PM)neph Mam pastę polerską, tak zauważyłem, że nie można zbyt długo polerować ale emalia szarzeje w moment po zetknięciu się z gumówką. Spróbuję filcem z pastą. Dziękuję za odpowiedź
(02-08-2014, 03:56 PM)neph Mam pastę polerską, tak zauważyłem, że nie można zbyt długo polerować ale emalia szarzeje w moment po zetknięciu się z gumówką. Spróbuję filcem z pastą. Dziękuję za odpowiedź
Dzięki, problem w tym, że jedyne urządzenie jakie mam w warsztacie to rękaw. Wszystko inne robię rękami, więc tarcza odpada chyba że nakładana na rękaw. W miarę idzie filcowym wałeczkiem i pastą szlifierską do lakieru, jest lepiej niż było. Dawno nie emaliowałem i nie miałem wcześniej takich problemów ale zapamiętam na przyszłość. Pomyślę nad inną pastą polerską bo ta którą miałem jest beznadziejna.
biała pasta polerska, jak tym bursztyn wypoleruje to pewnie i emalie chyci
(02-12-2014, 03:20 PM)neph Nic to nie dało, emalia jest żywiczna i czym nie dotknąć, w jednych miejscach zostają szare smugi a drugie się błyszczą jak trzeba. Chyba pozostaje kupić normalną emalię o nałożyć na tą.
(02-12-2014, 03:20 PM)neph Nic to nie dało, emalia jest żywiczna i czym nie dotknąć, w jednych miejscach zostają szare smugi a drugie się błyszczą jak trzeba. Chyba pozostaje kupić normalną emalię o nałożyć na tą.