Identyfikacja oznaczeń bransoletki
Identyfikacja oznaczeń bransoletki
Witam Was,
po dość długim szukaniu w internecie informacji na temat oznaczenia bransoletki, zdecydowałam się napisać do Was i prosić o pomoc.
Otóż mam bransoletkę, waży 18g, wygląda na srebro, ale próba na niej mówi (chyba że się mylę) że jest z białego złota - 750. Ma, nie wiem jakie kamienie, może cyrkonie, może diamenty (nie wiem jak rozpoznać), mają po ok 3mm.
Dalsze oznaczenia na jej zapięciu nie mam pojęcia co oznaczają, na pewno są to oznaczenia angielskie bo była zakupiona w Anglii. Nie jestem pewna bo są to tak maleńkie znaczki (nie mam lupy) i mogę się domyślać co na nich jest.
Zacznę od góry:
'RB' (w ramce), dalej coś podobnego do samolotu z góry (przepraszam naprawdę nie widzę i tego nie jestem pewna)
Linijka niżej:
750, coś podobnego do kielicha, i 'h' (w ramce)
Może coś komuś te oznaczenia mówią, albo podpowie jak znaleźć w internecie więcej informacji na temat oznaczeń na biżuterii angielskiej.
Wpisz english hallmarks w wyszukiwarke samolot to może kotwica -Birmingham jak masz 750 to te dwie litery to 18 moze? Pojedyncza litera to rok1975 albo 2000 jak dobrze poszukasz to znajdziesz zdjecie byłoby bardziej pomocne
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1338...ecf4b.html
nie uda mi się zrobić lepszego zdjęcia...
Szukałam tak jak Pan podał, ale dalej nie wiele się dowiedziałam
RB - to inicjały producenta? Jedynie na ten temat znalazłam taki artykuł: http://www.silvermakersmarks.co.uk/Maker...-R.html#RB
Kotwica - Birmingham - to znaczy że w tym mieście została wyprodukowana?
750 - to znaczy że jest z białego złota? czyli 18k?
(chyba) Korona - nie mam pojęcia co oznacza i dlaczego w ogóle jest skoro jest już oznaczona kotwica.
h - rok produkcji? Jest kilka rodzajów literki h, nie jestem pewna czy to rok 1831 czy 1925 (w ogóle możliwe że ta bransoletka jest takiej daty?) znalazłam też że literka h to rok 2007.
Jeżeli jest to korona to mówi nam że jest to złoto 750 to inaczej 18karat i różni się od reszty.Proponuję przejść sie do złotnika sprawdzi na kwasie i po krzyku,spytałbym równierz o kamienie przy 18karatowym złocie możliwe powtarzam możliwe że rysują szkło.
Wystarczy zakuć kamień do góry nogami.Są testery do badania kamieni,są też bardziej domowe sposoby.Bierzesz cos na co możesz owinąc kawałek papieru sciernego (gr.400-800) ja używam iglaka (cienki pilnik) i jedziesz po kamieniu.Jak zostawia rysy to nie brylant.Oczywiscie są podróbki które się nie rysują ale to odrębny bardziej skomplikowany temat.