szlifowanie i polerka rowków w walcarce
szlifowanie i polerka rowków w walcarce
witajcie, potrzebuje szybko informacji, podpowiedzi:
kontakt na zakład gdzie przeszlifują i przepolerują mi rowki w nowo wytoczonych walkach, rowki pólokragłe- od 5mm do około 1,4mm sztuk 31 . srednica walca około 6,5cm
Jakby ktoś z was sie takimi rzeczami zajmował to prosze o wycene, chocby wstępną
Wszystko zależy od zakładu do którego trafisz. Taki który ma profesjonalną szlifierkę do wałków się zapewne ceni,
natomiast pan Czesio - "sąsiad z dołu", jest taki ale jego robota gówno warta. W Gdańsku cenią od 50 zł za godzinę,
a dobry fachowiec zaśpiewał mi kiedyś 70 + VAT za godzinę pracy. Do czasu pracy, pan majster wlicza oczywiście
czytanie rysunku i drugie śniadanie szlifierza.
Żadnemu nie zleciłem. Zamocowałem te nieco zmęczone wałki w tokarce i przeszlifowałem sobie sposobem McGyvera.
Do rowków diamentowe pilniki a do płaskiego aluminiowa kostka z naklejonym papierem ściernym.
Na koniec kątówka z filcem i gicio.
Panu fachowcowi wyszło z polerowaniem - 2 dni robocze a mnie ze 3 godziny.
(03-19-2014, 05:15 PM)bart jasne ze domorłsły szlifierz to nie to co profesjonał.
Za to za cholere nic nie mówi mi cena za godzine pracy, no bo ile zajmie przeszlifowanie i przepolerowanie łacznie 62 kanałów, srednice od około 1mm do 5,5m srednica walca cos ponad 6cm .
(03-19-2014, 05:15 PM)bart jasne ze domorłsły szlifierz to nie to co profesjonał.
Za to za cholere nic nie mówi mi cena za godzine pracy, no bo ile zajmie przeszlifowanie i przepolerowanie łacznie 62 kanałów, srednice od około 1mm do 5,5m srednica walca cos ponad 6cm .
dawno po sprawie- rowki przeszlifowana i przepolerowane na lustro , posta uzpełniam tyrułem info dla reszty.
31 rowków, miałem juz wytoczone, chodziło o szlif i polerke bo po toczeniu to druty wychodziły jakmym nimi po krawężniku jeździł. 31 rowk.ów ,srednice od około 6mm do 1,7mm srednica wałka 6cm szlifowanie i polerka rowków na lusto, ale tak naprawde na lustro, i obróbka cieplna- utwardzenie powierzchni, dałem 1300zł .
dużo ale drut po wyjsciu z walcarki jest lustrzany, wychodzi gładszy niż po przeciagledna domowym czy po walcowni .
walcare mam solidną wałki na lata no i tym nowym sprzetem jestem w stanie robić bransolety o jakich zawsze myslałem
niegdys wysmiewane,niedoceniane zawody teraz są w cenie, jak ja szedłem do liceum to mniej ogarnieci leźli do zawodówek...albo technikum, teraz po latach co ci bardziej kumaci z zawodówek i technikum robią i mówią do swoich równolatków co poeleźli o liceum i na studia????????? A no wycierają uwaloną w smarze - mechanicy - albo w gładzi szpachlowej - budowlańcy - łapę i mówią poprosze 200zł za dzien pracy panie wykształciuchu
dokladnie,
niegdys wysmiewane,niedoceniane zawody teraz są w cenie, jak ja szedłem do liceum to mniej ogarnieci leźli do zawodówek...albo technikum, teraz po latach co ci bardziej kumaci z zawodówek i technikum robią i mówią do swoich równolatków co poeleźli o liceum i na studia????????? A no wycierają uwaloną w smarze - mechanicy - albo w gładzi szpachlowej - budowlańcy - łapę i mówią poprosze 200zł za dzien pracy panie wykształciuchu