Ile zwyczajowo zlotnik bierze za zrobienie obraczek?
Ile zwyczajowo zlotnik bierze za zrobienie obraczek?
Zlotnik policzyl tak: 170pln/g (material + koszt) i wyszlo 8.9g czyli 1500pln (znalazlem kwitek). Z tym, ze proba jest 585, czyli okolo 58% zlota. Pierscionki waza +-8.9g (troszke mniej, ale mniejsza o to).
Powinien wiec zuzyc 5.2g zlota oraz 3.7g innych metali.
Zloto w tamtym czasie kosztowalo okolo 120pln/g, wiec material wyszedl mu +-624pln/zloto i przypuszczam, ze jakies grosze za reszte metali (powiedzmy 76pln, zeby bylo na okraglo).
Wychodzi wiec na to, ze za material wyszlo mu +-700pln a za usluge 1500-700 = +-800pln. Czy tyle normalnie biora zlotnicy za zrobienie obraczek i czy dobrze licze?
A w jakiej próbie dałeś pierścionki na przetopienie?
Ja liczę tak: jeśli klient ma własne złoto to za robociznę pary obrączek gładkich jednokolorowych do 5mm szerokości kasuję 350 zł.
Jeśli własnego złota klient nie posiada to liczę 180 zł za gram w gotowym wyrobie.
Mówimy o próbie 0,585.
Zlota wlasnego nie posiadalem, czyli wychodzi na to, ze bardziej oplaca sie kupic wlasny material i dac, bo wychodzi duzo taniej? Jakbym zalozmy dal 5.2g zlota (24 karatowego) to by mi wyszlo 624pln (przy cenie 120pln/g) + 350pln (robocizny) = 974zł za obraczki o wadze okolo 9g (5.2g zlota + okolo 3.7g domieszek [obraczki z bialego zlota], proba 585 ). Jakbym nie mial zlota to bym zaplacil 180pln x 9 = 1620zł?
podstawowa sprawa,jak dogadywałes robote? jak ustalaliscie? była cena powiedziana na początku?
wtedy -jesli znałes cene trzeba było pytac i szukać, jak znałeś cene i sie na nią zgodziłeś to sie sfrajerowałes i tyle,
było powiedziane ze bierze 800za zrobienie pary obrączek?
masz na tym kwitku rozbicie na materiał i robote?
jak dla mnie to jeśli gośc dał wygórowaną cene a ty to łyknałes bez sprawdzenia "konkurencji" czy bez żadnych obiekcji, to musztarda po obiedzie, mógłby równie dobrze dac 3 tys za robote i jesli znajdzie klienta to jego sprawa
kolejna sprawa: z liczeniem, procentami itp to może i masz racje ale:
sfobodnyy podał ci cene obecnną jak rozumiem? przy obecnych cenach złota?
a porównujesz je do ceny 1200 gram sprzed jakiegoś czasu.
Niewykluczone ze wtedy by to było troche inaczej liczone np nie 180 za gram ale np 140 za gram na gotowo.
kolejna sprawa to ,teoretycznie moze i byś mógł kupić fine, ja próbowałem kupic kiedys w poznaniu granulat, to mi babka powiedziała ze nie sprzedają poniżej 10g i tyle.
Zawsze taniej jest robić z własnego materiału niż kupić gotowy wyrób. Pytanie po ile kupisz materiał. Ja przeliczam wszystko na próbę 0,585 bo w takiej pracuję. Na zrobienie pary obrączek o szerokości 5mm (kolor nie ma znaczenia) potrzebujesz około 10 gram Au w próbie 0,585 (lub 5,85 grama w próbie 0,999). W mieście w którym pracuję lombardy sprzedają złoto 0,585 po około 105 zł za gram.
Tak więc potrzebujesz 10 gram x 105 zł = 1050 zł. Do tego robocizna 350 zł. Cały koszt 1400 zł.
Jeśli chciałbyś te same obrączki kupić gotowe to zapłaciłbyś: 9,3 gram x 180 zł = 1674 zł (piszę o wadze 9,3 grama a nie dziesięć gram bo należy odjąć ubytek 7%)
Zachodzę w głowę gdzie chcesz kupić czyste złoto (0,999) po 120 zł za gram?
(03-21-2014, 10:24 PM)bart podstawowa sprawa,jak dogadywałes robote? jak ustalaliscie? była cena powiedziana na początku?
wtedy -jesli znałes cene trzeba było pytac i szukać, jak znałeś cene i sie na nią zgodziłeś to sie sfrajerowałes i tyle,
jak dla mnie to jeśli gośc dał wygórowaną cene a ty to łyknałes bez sprawdzenia "konkurencji" czy bez żadnych obiekcji, to musztarda po obiedzie, mógłby równie dobrze dac 3 tys za robote i jesli znajdzie klienta to jego sprawa
Niewykluczone ze wtedy by to było troche inaczej liczone np nie 180 za gram ale np 140 za gram na gotowo.
kolejna sprawa to ,teoretycznie moze i byś mógł kupić fine, ja próbowałem kupic kiedys w poznaniu granulat, to mi babka powiedziała ze nie sprzedają poniżej 10g i tyle.
(03-21-2014, 10:27 PM)sfobodnyy Zawsze taniej jest robić z własnego materiału niż kupić gotowy wyrób. Pytanie po ile kupisz materiał. Ja przeliczam wszystko na próbę 0,585 bo w takiej pracuję. Na zrobienie pary obrączek o szerokości 5mm (kolor nie ma znaczenia) potrzebujesz około 10 gram Au w próbie 0,585 (lub 5,85 grama w próbie 0,999). W mieście w którym pracuję lombardy sprzedają złoto 0,585 po około 105 zł za gram.Aha, to juz wiem jak to sie liczy w praktyce, dzieki
Tak więc potrzebujesz 10 gram x 105 zł = 1050 zł. Do tego robocizna 350 zł. Cały koszt 1400 zł.
Jeśli chciałbyś te same obrączki kupić gotowe to zapłaciłbyś: 9,3 gram x 180 zł = 1674 zł (piszę o wadze 9,3 grama a nie dziesięć gram bo należy odjąć ubytek 7%)
. Cene zlota wzialem na szybko z tabelki z mniej wiecej tego okresu w ktorym kupowalismy obraczki. Cena za ktora on kupuje pewnie byla troszke wyzsza. Niestety nie mam dokladnych danych, zeby dokladnie policzyc
.
(03-21-2014, 10:24 PM)bart podstawowa sprawa,jak dogadywałes robote? jak ustalaliscie? była cena powiedziana na początku?
(03-21-2014, 10:27 PM)sfobodnyy Zawsze taniej jest robić z własnego materiału niż kupić gotowy wyrób. Pytanie po ile kupisz materiał. Ja przeliczam wszystko na próbę 0,585 bo w takiej pracuję. Na zrobienie pary obrączek o szerokości 5mm (kolor nie ma znaczenia) potrzebujesz około 10 gram Au w próbie 0,585 (lub 5,85 grama w próbie 0,999). W mieście w którym pracuję lombardy sprzedają złoto 0,585 po około 105 zł za gram.Aha, to juz wiem jak to sie liczy w praktyce, dzieki
. Cene zlota wzialem na szybko z tabelki z mniej wiecej tego okresu w ktorym kupowalismy obraczki. Cena za ktora on kupuje pewnie byla troszke wyzsza. Niestety nie mam dokladnych danych, zeby dokladnie policzyc
.
Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to kupiłeś obrączki o wadze 8,9 grama za 1500 złotych, czyli po niecałe 170 zł za gram.
Są one wykonane w próbie 0,585.
Cena jest uczciwa moim zdaniem. Za takie obrączki w Aparcie zapłaciłbyś około 2500 zł.
Nie mam wrażenia żeby ktoś cię oszukał, 170 zł za gram próby 0,585 to naprawdę przyzwoita cena, ja liczę dychę drożej na gramie a podobno jestem tani.
(03-21-2014, 10:56 PM)sfobodnyy Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to kupiłeś obrączki o wadze 8,9 grama za 1500 złotych, czyli po niecałe 170 zł za gram.
Cena jest uczciwa moim zdaniem. Za takie obrączki w Aparcie zapłaciłbyś około 2500 zł.
Nie mam wrażenia żeby ktoś cię oszukał, 170 zł za gram próby 0,585 to naprawdę przyzwoita cena, ja liczę dychę drożej na gramie a podobno jestem tani.
(03-21-2014, 10:56 PM)sfobodnyy Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to kupiłeś obrączki o wadze 8,9 grama za 1500 złotych, czyli po niecałe 170 zł za gram.