Czy zostalem oszukany ? - obraczka
Czy zostalem oszukany ? - obraczka
(03-21-2014, 04:23 PM)ImenoqAha, no to sprawa zbliza sie do rozwiazania...mysle, ze wizyta u zlotnika bedzie zawierala informowanie wchodzacych klientow o praktykach zlotnika, obklejenie calego miasta informacja o tym co sie stalo i zrobienie mu strony internetowej jak nie dostane zwrotu wszystkich pieniedzy i nowych obraczek gratis...(03-21-2014, 04:22 PM)oszukany W sensie, ze sprzedaz taka jest nielegalna?Tak.
(03-21-2014, 04:23 PM)ImenoqAha, no to sprawa zbliza sie do rozwiazania...mysle, ze wizyta u zlotnika bedzie zawierala informowanie wchodzacych klientow o praktykach zlotnika, obklejenie calego miasta informacja o tym co sie stalo i zrobienie mu strony internetowej jak nie dostane zwrotu wszystkich pieniedzy i nowych obraczek gratis...(03-21-2014, 04:22 PM)oszukany W sensie, ze sprzedaz taka jest nielegalna?Tak.
bez wyroku nie możesz go "oczerniać" choćby ci obrączke z drewna wystrugałz tym gratisem nie radze, może cie pozwac o próbe wyłudzenia, gratis moze ci zrobić to uznaniowo, dobrowolnie, jesli zagrozisz ze zrobisz dym jak nie zrobi grtis to już inna rozmowa. To samo robienie strony, domniemanie niewinosci
bez wyroku nie możesz go "oczerniać" choćby ci obrączke z drewna wystrugał
Że nalezy go ścigac to sie zgadzam
(03-21-2014, 10:38 PM)bart z tym gratisem nie radze, może cie pozwac o próbe wyłudzenia, gratis moze ci zrobić to uznaniowo, dobrowolnie, jesli zagrozisz ze zrobisz dym jak nie zrobi grtis to już inna rozmowa. To samo robienie strony, domniemanie niewinosciJa mu tylko zasugeruje jakis gratis, nie bede go do niczego zmuszalbez wyroku nie możesz go "oczerniać" choćby ci obrączke z drewna wystrugał
(moje szkody sa wieksze niz cena nowego towaru, bo probowal mi wcisnac trefny produkt a to jest cos innego niz sprzedaz wadliwego produktu), strona bedzie anonimowa a do klientow wchodzacych chyba moge mowic ? Brak proby to niezaprzeczalny fakt i to jest nielegalne. Ewentualnie przy wchodzacych klientach bede mowil do niego: gdzie jest proba, dlaczego nie ma i czy wie, ze to jest nielegalne
.(03-21-2014, 10:38 PM)bart z tym gratisem nie radze, może cie pozwac o próbe wyłudzenia, gratis moze ci zrobić to uznaniowo, dobrowolnie, jesli zagrozisz ze zrobisz dym jak nie zrobi grtis to już inna rozmowa. To samo robienie strony, domniemanie niewinosciJa mu tylko zasugeruje jakis gratis, nie bede go do niczego zmuszalbez wyroku nie możesz go "oczerniać" choćby ci obrączke z drewna wystrugał
(moje szkody sa wieksze niz cena nowego towaru, bo probowal mi wcisnac trefny produkt a to jest cos innego niz sprzedaz wadliwego produktu), strona bedzie anonimowa a do klientow wchodzacych chyba moge mowic ? Brak proby to niezaprzeczalny fakt i to jest nielegalne. Ewentualnie przy wchodzacych klientach bede mowil do niego: gdzie jest proba, dlaczego nie ma i czy wie, ze to jest nielegalne
.
Efekty podobne do złuszczania warstwy białego złota występują również w przypadku, gdy stop robiony ze złota i ligury jest źle wymieszany i przetopiony. Zdjęcie nie jest najbardziej czytelne żeby to określić. Próby jeśli nie ma? powinna być w handlu ale jej brak nie świadczy o tym, że złoto nie jest 585. Proponowałbym udać się do tego złotnika , przedstawić problem i wszystko wyjaśnić. Jeśli macie paragon to reklamacja z żądaniem wymiany na nowy wyrób.
(03-21-2014, 11:05 PM)szafir Efekty podobne do złuszczania warstwy białego złota występują również w przypadku, gdy stop robiony ze złota i ligury jest źle wymieszany i przetopiony. Zdjęcie nie jest najbardziej czytelne żeby to określić. Próby jeśli nie ma? powinna być w handlu ale jej brak nie świadczy o tym, że złoto nie jest 585. Proponowałbym udać się do tego złotnika , przedstawić problem i wszystko wyjaśnić. Jeśli macie paragon to reklamacja z żądaniem wymiany na nowy wyrób.
(03-21-2014, 11:05 PM)szafir Efekty podobne do złuszczania warstwy białego złota występują również w przypadku, gdy stop robiony ze złota i ligury jest źle wymieszany i przetopiony. Zdjęcie nie jest najbardziej czytelne żeby to określić. Próby jeśli nie ma? powinna być w handlu ale jej brak nie świadczy o tym, że złoto nie jest 585. Proponowałbym udać się do tego złotnika , przedstawić problem i wszystko wyjaśnić. Jeśli macie paragon to reklamacja z żądaniem wymiany na nowy wyrób.
Wszystko zrób spokojnie, nerwy zabierają zdrowie. Jeśli to sprawa źle przetopionego złota to nie znaczy, że nie ma go tam tyle ile jest na paragonie z kasy fiskalnej, ono po prostu zostało źle przetopione. Jeśli to ten problem o którym piszę to pod spodem może powinna być barwa złota zbliżona do tej z wierzchu i powinno być Ci trudno oderwać płatki tej wierzchniej warstwy. Jeśli natomiast wierzchnia warstwa łatwo da się usuwać z całości to rzeczywiście sprawa byłaby poważna, ale nie sądzę, że tak jest . Rodowane złoto jak ktoś wcześniej pisał - jego niedoskonałość tak się nie objawia, nie odchodzi łatwo od złota na którym została położona dodatkowo warstwa rodu. Na twoim zdjęciu wygląda to tak jak gdyby tą wierzchnią warstwę łatwo można usunąć. Źle wymieszane złoto to nierzadki problem w zakładach, gdzie złotnicy przerabiają złoto w takim kolorze. Wymaga ono nieco wyższej temperatury przy topieniu i trochę wprawy stąd pewnie te problemy. Masa obrączek na rynku to obrączki produkowane w dużym firmach z zaawansowaną techniką obróbki materiału i wtedy tych problemów nie ma. Często złotnicy korzystają jako pośrednicy z tych firm. Obrączki może wychodzą trochę drożej ale jakość jest bez zarzutu. W Polsce to np: firma Stelmach. Do naszej branży również dociera postęp techniczny i wiele rzeczy produkują ogromne kombajny wsparte komputerami. Na pocieszenie dodam, że przez ponad 20 lat pracy w zawodzie tylko raz spotkałem się z przypadkiem, gzie obrączki w środku zawierały inny metal nie szlachetny, tylko raz, więc nie sądzę, że Wasze to drugi przypadek, idźcie i wyjaśnijcie sprawę. Nie ma co z góry nastawiać się, że złotnik Was oszukał, próba rzecz jasna być musi.
. Co prawda literka 3 jest, ale chyba w zla strone? Strasznie zamazane wszystko. Czy to jest zwykle oszustwo czy cecha moze byc taka niewyrazna?
Witam szanownych forumowiczow,
Historii ciag dalszy. Obraczka zostala oddana i mial pojechac nacechowac. Obraczke dostalem z powrotem i tak oto wyglada cecha (proba 585). Plik dodany w zalaczniku. Nijak mi to nie przypomina faceta w kasku
. Co prawda literka 3 jest, ale chyba w zla strone? Strasznie zamazane wszystko. Czy to jest zwykle oszustwo czy cecha moze byc taka niewyrazna?
Wg mnie to ordynarny przewał. Jak to jest cecha probiercza, to ja jestem Cellini.
To w ogóle nie wygląda na wybite, tylko na nieudolnie wygrawerowane frezem.
Głowa za duża i tylko pusty zarys, zaokrąglone wierzchołki, itd. Nie idź już do
tego przewalacza, tylko wal z tym do Urzędu Probierczego Już oni mu odpowiednio
nabiją wg taryfikatora Kodeksu Karnego. Powtarzam, najpierw zgłoś w Urzędzie.