Tanzanit - roznica w cenach
Tanzanit - roznica w cenach
Witam,
zdaję sobię sprawę z tego, że kamień kamieniowi nie równy. Wiem, że ważny jest kolor, waga itd. Natomiast mimo wszystko ciekawi mnie skąd aż taka różnica w cenie pomiędzy tym pierścionkiem:
https://www.apart.pl/pl/diamenty,c,kolek...nzanit,374
a tym:
http://pranashop.pl/product-pol-1521-Sre...78-ct.html
Oczywiście drugi jest ze srebra, ale gdzieś czytałem, że 80% ceny pierścionka to kamień (może tutaj tkwi mój błąd), a jeśli o to chodzi to Apart podaje, że masa kamieni wynosi 0,1ct (chyba, że chodzi im o same diamenty) natomiast w tym drugim sklepie łączna waga to 0,78ct. Jeśli chodzi o ten drugi to owszem kolor jakby brzydszy, ale szczerze mówiąc to nie wierzę w te "idealne" zdjęcia z Apartu bo w rzeczywistości to wcale tak nie wygląda.
Planuję kupić pierścionek zaręczynowy dla dziewczyny w granicach 2000-3000 zł i chciałbym zapłacić za coś co jest mniej więcej tyle warte, a nie tak jak w przypadku np. butów Lacoste, gdzie płaci się dodatkowo 150-250 zł za "krokodylka".
Proszę o radę bo żaden ze mnie ekspert a różnice w cenach są olbrzymie. Np na allegro znalazłem jeszcze tanzanity za 8zł i zupełnie nie rozumiem o co chodzi:
http://allegro.pl/naturalny-tanzanit-3-3...30781.html
Skoro tanzanit jest podobno 1000 razy rzadszy niż diament to czemu sprzedaje się go za 8zł? To jest jakas sztuczna podróbka czy jakies inne oszustwo?
Jest też inna oferta za 300 zł, niby z certyfikatami itd. Waga kamienia 2,3 ct:
http://allegro.pl/piekny-if-tanzanit-2-3...66751.html
I to mi jeszcze bardziej mąci w głowie. Bo jeżeli mogę za 300 zł kupić 2,3 ct to moze wystarczyloby to ładnie oprawić u jakiegoś jubilera i zaoszczędzić pieniądze. Swoją drogą nawet nie wiem ile taka oprawa mogłaby kosztować. Kupiłbym pierścionek z diamentem ale wydaje mi sie, ze ceny diamentów są znacznie zawyżone, zwłaszcza ze można wytwarzać je sztucznie i dlatego pomyslalem o tanzanicie, ale teraz już sam nie wiem. Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Na wiele pytań sam sobie już odpowiedziałeś czyli kolor,masa,czystość,szlif. to są wyznaczniki ceny no i firma w której się kupuje też 
Łączna masa malutkich kamieni (brylantów) 1ct kosztuje np; 1000zł a jeden kamyk o tej samej masie i czystości np; 16000zł.
Zastanawiam się czemu taki "średniak" bo za takie uważam tanzanity zdobywa taką popularność ( markieting )
Do wisiorów i kolczyków ok. ale w pierścionku szybko się porysuje i straci blask.
(04-23-2014, 02:49 PM)Greg Na wiele pytań sam sobie już odpowiedziałeś czyli kolor,masa,czystość,szlif. to są wyznaczniki ceny no i firma w której się kupuje też
Łączna masa malutkich kamieni (brylantów) 1ct kosztuje np; 1000zł a jeden kamyk o tej samej masie i czystości np; 16000zł.
Zastanawiam się czemu taki "średniak" bo za takie uważam tanzanity zdobywa taką popularność ( markieting )
Do wisiorów i kolczyków ok. ale w pierścionku szybko się porysuje i straci blask.
?
(04-23-2014, 02:49 PM)Greg Na wiele pytań sam sobie już odpowiedziałeś czyli kolor,masa,czystość,szlif. to są wyznaczniki ceny no i firma w której się kupuje też
?
(04-23-2014, 02:12 PM)Petrow ale gdzieś czytałem, że 80% ceny pierścionka to kamień (może tutaj tkwi mój błąd),Tak to jest bzdura.

(04-23-2014, 03:05 PM)Petrow To w końcu tanzanit jest bardziej wartościowy niż szafiry, rubiny i szmaragdy, czy może raczej informacje, które mam obecnie to jakaś ściema?
(04-23-2014, 02:12 PM)Petrow ale gdzieś czytałem, że 80% ceny pierścionka to kamień (może tutaj tkwi mój błąd),Tak to jest bzdura.

(04-23-2014, 03:05 PM)Petrow To w końcu tanzanit jest bardziej wartościowy niż szafiry, rubiny i szmaragdy, czy może raczej informacje, które mam obecnie to jakaś ściema?
Tak z ciekawości, napisałeś że:Ok, dzięki za wyjaśnienie. Wygląda na to, że uległem marketingowi
Tak z ciekawości, napisałeś że:
"jeśli mówimy o 20-30kr super wybarwionym i czystym kamieniu a nie o takich maluchach"
Czy to oznacza, że tak na prawdę w przypadku pierścionków nie warto kupywać nic z tanzanitem, szafirami, rubinami itd? Bo jednak umieszczenie na palcu nawet 20kr to raczej kiepski pomysł a w przypadku mniejszych kamieni wygląda na to, że są one mniej warte niż złoto użyte do ich oprawy. Z drugiej strony perspektywa kupna diamentu, który za 10-20 lat może być produkowany w fabrykach na jeszcze większą skalę też mi się średnio podoba.
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow Ok, dzięki za wyjaśnienie. Wygląda na to, że uległem marketingowiTak z ciekawości, napisałeś że:
"jeśli mówimy o 20-30kr super wybarwionym i czystym kamieniu a nie o takich maluchach"
Czy to oznacza, że tak na prawdę w przypadku pierścionków nie warto kupywać nic z tanzanitem, szafirami, rubinami itd? Bo jednak umieszczenie na palcu nawet 20kr to raczej kiepski pomysł a w przypadku mniejszych kamieni wygląda na to, że są one mniej warte niż złoto użyte do ich oprawy. Z drugiej strony perspektywa kupna diamentu, który za 10-20 lat może być produkowany w fabrykach na jeszcze większą skalę też mi się średnio podoba.
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow Ok, dzięki za wyjaśnienie. Wygląda na to, że uległem marketingowiTak z ciekawości, napisałeś że:
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow Czy to oznacza, że tak na prawdę w przypadku pierścionków nie warto kupywać nic z tanzanitem, szafirami, rubinami itd?
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow są one mniej warte niż złoto użyte do ich oprawy.
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow y. Z drugiej strony perspektywa kupna diamentu, który za 10-20 lat może być produkowany w fabrykach na jeszcze większą skalę też mi się średnio podoba.

(04-23-2014, 04:07 PM)olax Ty się żenisz, czy robisz inwestycję? Naprawdę myślisz, że Twoja kobieta pierwsze co zrobi, to pójdzie wycenić pierścionek?
Pierścionek ma być piękny i odzwierciedlać Twoje uczucie do niej.
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow Czy to oznacza, że tak na prawdę w przypadku pierścionków nie warto kupywać nic z tanzanitem, szafirami, rubinami itd?
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow są one mniej warte niż złoto użyte do ich oprawy.
(04-23-2014, 03:58 PM)Petrow y. Z drugiej strony perspektywa kupna diamentu, który za 10-20 lat może być produkowany w fabrykach na jeszcze większą skalę też mi się średnio podoba.

(04-23-2014, 04:07 PM)olax Ty się żenisz, czy robisz inwestycję? Naprawdę myślisz, że Twoja kobieta pierwsze co zrobi, to pójdzie wycenić pierścionek?
Pierścionek ma być piękny i odzwierciedlać Twoje uczucie do niej.
Dla niej zresztą pierscionek nie jest najwazniejszy, powiedziala ze mam nie kupywac nic drogiego, dlatego chce jej zrobić na złość zeby zobaczyc jej ucieszoną minę. Gdyby masowa produkcja diamentów nie była faktem to z pewnoscia wybrałbym diament, ale teraz się trochę waham.Po prostu się nie znam na tym i kryterium ceny wydaje mi się najbardziej obiektywne. Nie znam sie do tego stopnia, ze pewnie jakis jubiler byłby w stanie mi opchnąć kawałek szkła jako brylant, dlatego wole poszerzyc wiedze i z większym rozeznaniem wybrac pierscionek a nie isc do sklepu i odzwierciedlic moje uczucia płacąc 3000 zł za coś co mi się spodoba a jest warte 200 zł
Dla niej zresztą pierscionek nie jest najwazniejszy, powiedziala ze mam nie kupywac nic drogiego, dlatego chce jej zrobić na złość zeby zobaczyc jej ucieszoną minę. Gdyby masowa produkcja diamentów nie była faktem to z pewnoscia wybrałbym diament, ale teraz się trochę waham.
"Zbyt wiele osób by na tym straciło"
Jasne tylko, że to samo mozna powiedziec o wielu innych rzeczach, ktore niegdyś były zarezerwowane jedynie dla elity a jednak z czasem stały się masowe. Ostatecznie szafirem czy tanzanitem nie wierci się dziur w ścianie a diamentem owszem.
(04-23-2014, 04:24 PM)Petrow a nie isc do sklepu i odzwierciedlic moje uczucia płacąc 3000 zł za coś co mi się spodoba a jest warte 200 złDla niej zresztą pierscionek nie jest najwazniejszy,
(04-23-2014, 04:24 PM)Petrow a nie isc do sklepu i odzwierciedlic moje uczucia płacąc 3000 zł za coś co mi się spodoba a jest warte 200 złDla niej zresztą pierscionek nie jest najwazniejszy,
(04-23-2014, 04:30 PM)Imenoq To zrób jej na złość i kup sztabkę złota na zręczyny.
Wtedy będziesz miał pewność wartości - spawdzisz co dzień kurs uncji i dolara i spisz spokojnie
... Wszystko by było ok tylko, że akurat o metalach szlachetnych coś niecoś wiem. Dlatego też kupuje pierścionek ze złota a nie z miedzi a pytam o kamienie, na których się nie znam a nie o lokatę kapitału ^^ W każdym razie dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Coś nie coś się dowiedziałem
(04-23-2014, 04:30 PM)Imenoq To zrób jej na złość i kup sztabkę złota na zręczyny.
Wtedy będziesz miał pewność wartości - spawdzisz co dzień kurs uncji i dolara i spisz spokojnie
... Wszystko by było ok tylko, że akurat o metalach szlachetnych coś niecoś wiem. Dlatego też kupuje pierścionek ze złota a nie z miedzi a pytam o kamienie, na których się nie znam a nie o lokatę kapitału ^^ W każdym razie dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi. Coś nie coś się dowiedziałem