Foty z roboty
Foty z roboty
Orafo pokazał fajną stronę, sama oprawa według mnie to pierścionki projektowane komputerowo i oprawiane ręcznie ale wydaje mi się, że na bardzo wyspecjalizowanych stanowiskach tylko do tego celu co uważam za dobre rozwiązanie acz kosztowne. O kamieniach, że trzeba mieć dostęp do właściwej ilości, jakości i rodzaju nie wspomnę. Mnie jeszcze bardzo interesują sposoby mocowań przy tego typu biżuterii i tam na stronie Jura widać dużo różnych pomocek. Dobrze mieć chyba też trochę doświadczenia w oprawie kamieni, cierpliwość oczywiście.
@Imenoq jeżeli masz piękny kamień i chcesz pokazać jego urodę to w całej rozciągłości jestem z Twoim mistrzem. Miałem na myśli oblepianie kawałka drutu setkami kamieni. Co do zdjęć to tak jakbym oglądał 100 wersję Mony Lizy malowanej przez Leonarda ( nuda ) Zawsze lubiłem swój zawód, ale te zdjęcia do mnie nie przemawiają. Mogę wykonać 2 lub 3 takie przedmioty tylko, żeby się sprawdzić czy podołam i szukam nowych pomysłó i rozwiązań. Na tym rozumiem polega nasza profesja. Człowiek który wykonuje te przedmioty wg. mnie zakończył swiją edukację i nic więcej nam nie pokaże. Dla mnie jest tylko formą dążącą do doskonałości nie istotą myślącą i rozwijającą się.
@Chris dziękuję za obronę, ale doszedłem do wniosku, że moja odpowiedż i tak nie miała by sensu.
na dole dorzuciłem link gdzie bardzo dokładnie pokazane są różne oprawy. Tylko brać się Panowie do roboty 
, w stosunku do nieporozumień widzie to inaczej.
(05-18-2014, 10:37 AM)kriss Mogę wykonać 2 lub 3 takie przedmiotyU facet mocny jest...w gabie. Brutalu od 3D, przypuszczam ze rylko/sztychla ty widujesz tylko na obrazkach, inachej nie pisal bzduruw na temat zakucia kamien.
Greg - strzał w dziesiątkę
, w stosunku do nieporozumień widzie to inaczej.
Foto bizuterii z tym jest ciężko z kilku powodów, ale micro-pave robię i lubię to. Kiedy zaczniesz próbować może przyda sie ![]()
a propo to oprawę robiłem z cyrconami z dosyć grubym opaskiem/rundysta - nie wygląda super, trzeba szukać kamykom z cienkim paskiem (cyrcony do odlewania npr).
bart -= Oralo!!!!!!!!!! co ty pieprzysz.no i co z tego ze ktoś nie chodził do szkoły?=- A czy ty młodzieńcze blade? ze tak szybko robisz pochopne wnioski -- To podpis, podpis który daje do zrozumia ze nie chodziłem do POLSKI szkoły. Nie zapominaj ze jubiler musi byc uważny to podstawa.
--=mi podpowiedzi krisa wdają sie=- to co nam wszystkim wydaje sie to kwestia osobistego doświadczenia.
Imenoq tez tak uwazam, (kamienia vs metal) sczegulnie w stosunku do bialego zlota, chosiaz niema reguł.
Tak jestem gościem zza Buga 
szafir 100%. Na zachodzie ceny opraw 1-5 euro za kamyk (pave).
(05-18-2014, 10:37 AM)kriss Mogę wykonać 2 lub 3 takie przedmiotyU facet mocny jest...w gabie. Brutalu od 3D, przypuszczam ze rylko/sztychla ty widujesz tylko na obrazkach, inachej nie pisal bzduruw na temat zakucia kamien.
(05-18-2014, 10:37 AM)kriss na dole dorzuciłem link gdzie bardzo dokładnie pokazane są różne oprawy. Tylko brać się Panowie do roboty
(05-18-2014, 10:37 AM)kriss na dole dorzuciłem link gdzie bardzo dokładnie pokazane są różne oprawy. Tylko brać się Panowie do roboty
Ceny za oprawę mi się podobają to ma sens. Nie sądzę też, że jest to tak proste i bezpłciowe jak napisał Kriss. Dużo czasu spędziłem w oprawie i uważam, że potrzebne jest doświadczenie w tym fachu aby oprawiać w ten sposób kamienie. Powiem nawet, że wbrew powszechnemu mniemaniu oprawa tego rodzaju dobrze wykonana potrafi być zaskakująco trwała. Kto skąd jest nie ma znaczenia a Orafo pisze na tyle dobrze, że chyba każdy go rozumie. Orafo mógłbyś wrzucić tu jakiś tutorial z pokazem rodzajów mocowań tak delikatnych rzeczy? Poza tym robienie jednych rzeczy nie wyklucza drugich choć wąska specjalizacja może być skuteczna.
Przestałem Cię rozumieć Orafo, nie bądź kolejnym złotnikiem, który najpierw pokazuje robienie biżuterii z wykorzystaniem nowoczesnych technik i kosztownego sprzętu używanego w jubilerstwie a chwilę po tym pisze, że to wszystko da się zrobić jak to Cactoos zwykł mawiać McGywerem. To po co nam projektowanie w 3d? Po co mikroskopy? Ja podstawowe wyposażenie posiadam choć nie całe a jak napisałem bardzo interesują mnie różne sposoby mocowania delikatnych przedmiotów np: różne uchwyty do kuli grawerskiej. Jak ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia i pomysły bardzo proszę.
Szafir Poprostu napisz czego potrzeba, mikroskop to rzecz którą stone-setter musi mieć (nie dokonca prawda - prawie karzen jubiler). Owszem jest fajnie wybulic kase (jak za uzywany samochod) kupic super sprzęt, ale to ryzyko nie opłacalne. McGywer nie zrobi mikroskopu, ale resztę tak, przynajmniej kule, rylca, lak do mocowania, i inne pierdoły. Nie zapominaj ze nie pisalem po polsku 15 lat, idzie mnie to nie latwo, ... a hopla .... przeciąż jest skype jak masz potrzebę to pukaj.