obrączki bezszwowe - jak ?
obrączki bezszwowe - jak ?

@ bart bez urazy ale odcisk palca na obrączce nie robi się frezem, bo to oszustwo i nie są to linie papilarne klienta 
czytam tego posta i widzę konflikt miedzy tymi co wszystko młotkiem i pozostałymi. Uważam, że dobry złotnik powinien poznać każdą technologię zobaczyć ich wady i zalety i dopiero wtedy decydować się, której technologi użyje w danym momencie. Należy być elastycznym
Wątpliwa zaleta @bezszwownych@ to mała waga i .... , diamentowe bajery to krok do tylu, na włoskim i wschodnim rynku to przeszłość.
Bart Przykład z odlewem obrączek jak palcem w niebo, zwykłą parę za półgodziny potrafi zrobić byle jubiler (+ odpowiedni profil na walcarce), extra wzory rzec jasna przez odlewne.
Pawel_ być może warto spojrzyc w stronę CNC, albo jak mas zdolności to na ręczną rzeźba w wosku.
(06-03-2014, 10:32 AM)kriss @ bart bez urazy ale odcisk palca na obrączce nie robi się frezem, bo to oszustwo i nie są to linie papilarne klienta
(06-03-2014, 10:32 AM)kriss @ bart bez urazy ale odcisk palca na obrączce nie robi się frezem, bo to oszustwo i nie są to linie papilarne klienta
(06-03-2014, 11:23 AM)kageki To jak się to robi? I czemu nie można frezem?
@kageki co do praw autorskich to bzdura. Robiłem takie obrączki dwa razy. Za pierwszym razem klient zrobił odcisk na woskowej obrączce, apotem je odlałem. Odlew jak odlew nie do końca to super wyglądało. Drugi raz wziąłem odciski klienta na papierze jak policja to robi i po niewielkim retuszu w programie graficznym zostało to wygrawerowane przy pomocy grawerki CNC i to wyglądało super w przeciwieństwie do tego co robi z całym szacunkiem Pan Bielak. Czyli generalnie zrobione było to frezem tylko linie były odwzorowaniem linii klienta ze wszystkimi niuansami. Gdzieś miałem próbkę na srebrze. Jeżeli znajdę i nie stopiłem to wrzucę fotkę.
Dla zainteresowanych obrączkami podam dwie firmy, z których produktów można by złożyć interesująca ofertę http://pzstelmach.pl/ http://www.eminence.pl/, są to obrączki wykonywane nowymi technologiami.