Komplet obrączek w kształcie opon
Komplet obrączek w kształcie opon
Kolega motocyklista się żeni, i wymyślił sobie, że będzie miał obrączki w kształcie opon. I tu moje pytanie - samo nadanie kształtu opony pewnie da się wytoczyć czy jakoś, ale gorzej z nacięciami (bieżnikiem). Myślicie, że jest to technicznie wykonalne? Zaznaczam że miałaby być to opona do ścigacza, coś takiego jak to
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to rytowanie wzoru bieżnika.

@helmet gdybym ja miał to robić to wykonałbym półokragłe obrączki dość grube, a wzór musiałbym zamienić na krzywe w "corelu" i zaniósł do grawerowania maszynowego laserem lub na CNC i powstałe zagłębienia wyrodował na czarno, a całość delikatnie wymatował. To moja rada 
rylcem nie zrobi tego co frezem lub laserem, rowki będą miały skosne ścianki. Powodzenia. Wzór wygląda ciekawie 

Spodobał mi się pomysł i sobie pierdyknąłem takiego kapcia.
Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Nie nie, ja absolutnie bym się tego nie podjął, za cienki jestem, bardziej szukałem tu ewentualnego wykonawcy. Ręczne rytowanie nie wchodzi w grę bo jest duża szansa, że wyjdzie amatorka, a kolega jest chorobliwym szczególantem. Cactoos, da się coś takiego zrobić na konkretne wielkości? To samo pytanie kieruję do Nandi... 
Moja jest zrobiona w programie, więc zmiana rozmiaru jest dosyć łatwa.
Proporcje zrobiłem dokładnie takie jak w oryginale i Matrix wyliczył, że
komplet w złocie 14 ct. będzie ważył ok 50 gr. Kolega musiałby więc
zweryfikować swoje zamiłowanie do szczegółów i przystać na ograniczenie
projektu do samego bieżnika. Ja zrobiłem oponkę do własnej szkatułki i
nie jestem zainteresowany wykonaniem na zamówienie. Nandi pewnie
zrobi Ci sam bieżnik i będzie taniej. Dziwne obrączki i pierścionki to taka
moja odskocznia od sztampy którą zarabiam na życie.
Oczywiście w złocie...No nic, wyczuwam tu poważne koszta ale cieszę się, że jakby co, technicznie da się ogarnąć. Skonsultuję się z zainteresowanym i dam znać co i jak. Jak zobaczy tą Twoją, pewnie się obślini, ale te Nandi też są bardzo fajne... Dzięki