TRIUMF KOMERCJI NAD NATURĄ?
TRIUMF KOMERCJI NAD NATURĄ?
(07-05-2014, 10:59 PM)Greg oprawił kamykTez jestem ciekaw o cenach oprawiania kamyków, we włochach najprostsza oprawa w masówkę 0.30-0.50 zwykle to 3-5 euro. Na wschodzie masówka 0.05-0.10 /cyrkony/ i od 0.5 eu za bryl. w "3D modeli". Za oprawa ręcznie wykonana rożnie np. soliter 2-3 eu, w wyrobie z dożą ilością kamyków 0.8-1.5 euro.
(07-05-2014, 10:59 PM)Greg oprawił kamykTez jestem ciekaw o cenach oprawiania kamyków, we włochach najprostsza oprawa w masówkę 0.30-0.50 zwykle to 3-5 euro. Na wschodzie masówka 0.05-0.10 /cyrkony/ i od 0.5 eu za bryl. w "3D modeli". Za oprawa ręcznie wykonana rożnie np. soliter 2-3 eu, w wyrobie z dożą ilością kamyków 0.8-1.5 euro.
Ja "po znajomości" policzyłbym za dojazd i stracony czas jakieś 200 lub 300 zt a oprawę 50
jeżeli to w łapki.
@Greg żyjemy w czasach gdzie wiedza i umiejętności nie bardzo się liczą. Ja juz przestałem zwracac uwagę na rodzaj kamienia. Zbyt dużo ich już oprawiłem. O ile dobrze pamietam, to jakieś 30 lat temu uszkodziłem diament i od tego czasu wiem jak je oprawiać
Ja "po znajomości" policzyłbym za dojazd i stracony czas jakieś 200 lub 300 zt a oprawę 50
jeżeli to w łapki.
W takiej kolejności jeżeli chodzi o i kruchość. Sam dobrze wiesz, że musisz rozbić po kilka znich, żeby je poczuć i mnauczyc się oprawiać. Najlepiej zacząć od tych najgorszych i najtańszych
@Greg ja się jeszcze pocę przy oprawie szmaragdów, opali, turmalinów i akwamarynów
W takiej kolejności jeżeli chodzi o i kruchość. Sam dobrze wiesz, że musisz rozbić po kilka znich, żeby je poczuć i mnauczyc się oprawiać. Najlepiej zacząć od tych najgorszych i najtańszych 
Witam,
Z zainteresowaniem przeczytałam wszystkie wpisy i szczerze dziękuję za nie.
Dzięki Wam poznałam choć w przybliżeniu specyfikę i prawa rządzące dzisiejszym rynkiem jubilerskim.
Szanuję wszystkich tych, którzy zajmują się tą niełatwą ale piękną pracą.
Nie jestem przedstawicielką branży jubilerskiej ani też nie należę do najmłodszego pokolenia i może stąd mój sentyment do starej, pięknej i artystycznej ręcznie wykonywanej biżuterii z naturalnymi kamieniami a nie z ich dużo lepszymi i tańszymi, ulepszanymi braćmi.
Smutne jest to, że trudności z jakimi musicie się mierzyć jeśli chodzi o sprzedaż swoich wyrobów, chęć zadowolenia niewybrednych niestety gustów i nieubłagalne prawo dżungli na jubilerskim rynku coraz bardziej wpływają na wysyp na półkach sklepowych identycznej i wszechobecnej choć na pewno dużo tanszej tandety i sztampy.
Coraz trudniejsza sztuka przetrwania na rynku oraz utrzymania się na nim, ubożejące społeczeństwo i zwiększająca się ilość warsztatów pseudo fachowców i nawlekaczy, decyduje i powoli acz coraz bardziej skutecznie wypiera możliwość rozwinięcia skrzydeł Wam rzemieślnikom i twórcom ciężkiego jubilerskiego fachu, nie sprzyjając wyrobowi indywidualnemu i robieniu miejsca dla biżuterii z kamieniami szlachetnymi, a tym samym spełnianiu marzeń większości kobiet o posiadaniu pięknej i jedynej w swoim rodzaju nietuzinkowej, indywidualnej, ponadczasowej biżuterii.
Sztuka i inwencja, ustąpiła miejsca komercji.
Wierzę, że przyjdzie czas prosperity i rynek jubilerski odrodzi się i zmieni gusty klientów.
Że znów wróci czas , w którym wyjątkowe naturalne kamienie szlachetne, które są coraz rzadsze będą tym co każdy chciałby podarować komuś kto jest dla niego najważniejszy, dając tym wyraz swojego uczucia.
Czas który pozwoli Wam w pełni rozwinąć artystyczne skrzydła i wytwarzać biżuterię indywidualną i ponadczasową, taką o jakiej każda kobieta marzy, chciałaby mieć, móc nosić i którą bez względu na mijającą modę i czas będzie mogła przekazać swojej córce lub wnuczce.....
Moja oferta jaką opisałam w tym wątku i w wątku WYPRZEDAŻ KOLEKCJI..... jest nadal aktualna.
Pozdrawiam- baldorka
http://www.thenaturalsapphirecompany.com/
http://www.thenaturalsapphirecompany.com...sapphires/