PUK czy ORION
PUK czy ORION
mam PUK 3 i można spawać tylko punktowo. doskonale spawa złoto, platynę, tytan i różne rodzaje stali. Do srebra nie specjalnie się nadaje. Do spawania potrzebny jest argon jako gaz osłonowy. Super sprawa przy bardzo trudnych naprawach, gdzie normalnie musiałbyś wyciągać kamienie i przy skomplikowanych wyrobach, które tradycyjnie wiązało się drutem. PUK'em możesz połapać w kilku miejscach i później polutować całość. !!! Nie zastąpi tradycyjnego lutowania !!!
Próbowałem najbardziej wypasionego ORIONA za ok. 26 tysięcy i tym można pospawać nawet ramę od roweru.
Moc ma jak ruski samogon ale spawa tylko impulsowo. Przynajmniej ja nie znalazłem innego ustawienia.
.
.
Na targach bawiłem się obydwiema. Nie zauważyłem różnicy w działaniu, jedynie wizualną na rzecz oriona
.
Podczas testów Oriona rozmawiałem z gościem który ma puk i twierdził, że orion lepiej spawa. Spaw lepiej się rozpływa i nie trzeba go szlifować.
Też się zastanawiałem nad kupnem (pewnie kiedyś kupię) i wybrał bym Oriona (nie dlatego, że jest ładniejszy
.