Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów
Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów
nie podałeś średnicy rurek. mówiąc o wytrzymałości chodzi mi o to na jakie obiążenia będzie narażony ( projekt/wyrób ) zginanie, rozciąganie. Przy małych Srednicach wystarczy 2 - 3mm na zakładkę. Co do lutowania to najlepiej kłaść lut na już mocno rozgrzany przedmiot. W tedy najlepiej płynie. Luty nie lubią długiego grznia, bo sie utwardzają ( rośnie ich temperatura topienia z powodu utlenienia metali niskotopliwych, które wchodzą w ich skład ) i elementy, które chcesz łączyć muszą być oszlifowane papierem ściernym. Najlepiej 600 lub 800. Samo lutowanie powinno być przeprowadzone dość szybko, a zatem palnik musi byc dobrany do wielkości lutowanych przedmiotów. Nie da się wszystkiego opisać w tak krótkim poście, to setki godzin doświadczenia zawodowego i tysiące lutowań.
co do rozerwania wosku podczas wyciągania z gumy, bardzo skomplikowane modele wyciaga się z gumy i się nie rozlatują

No pocieszające 
Rurka ma fi 7 lub 8mm a grubość scianki to 0,8mm, ale po skurczu wyjdzie mniej.
Myślałem jeszcze o czymś takim, żeby nagrzać rurkę aby sie nieco rozszerzyła i wtedy włożyłbym w nią ten pierścień. Jak ostygnie rurka to złapie tak, że nie trzeba będzie lutować. zgadza się czy się mylę?
Może ci z drukarni poprostu nie bardzo się znają? Bo tak mi tłumaczy jakby to było delikatne jak jajko.

doktorsky masz racje.................mylisz sie
jakie rozgrzewanie? jakie wkładanie pierscienia ? przy srednicy 8mm to rozrzerzenie temperaturowe bedzie wynosiło ile????? jak to złapiesz sówmiarką to bedzie dobrze.... człowieku to nie trzpień do łożyska ,czy jakas tuleja o srednicy 6cm .
Od tysiecy lat ludzie lutowali a luty tak dokłądne ze ciezko sie doparzyć.
i tutaj wychodzi zderzenie nowoczesnosc i stare techniki. zamiast pieprzyc sie i kombinowac z projektami,zmianami itp jak ci wydrukuja i odleją to właduj zwukły kawałek rurki srebrnej i lutuj!!!!!!!!!!!! to zadna filozofia.
kwestia wyrobu,przedmiotu. jak ci w drukarni mówią ze sie nie da i masz dzielic to znaczy ze im tak wygodnie, a to juz niekoniecznie prawda musi byc ze sie nie da, może mają ograniczenia techniczne a moze ktoś jest ograniczony i ruszyć łbem mu sie nie chce zeby zrobić tak zeby klient nie miał problemu z łączeniem elementów. wrzuć wymiarty wyrobu, fotke czy ryzunek/projekt to moze ktoś z forum ci to wydrukuje i odleje bez robienie problemów .
kwestia gumy........pieprzenie......jak ktoś chce to zrobi taką gume że sie da wyjąć wyrób, może być 2 częściowa albo kilkuczęściowa i kwestia wyjmowania wosku załatwiona.
sory ale myszą i komputerem plus drukarka nie zastąpisz normalnej roboty złotniczej, lutowanie to podstawa i zadna super magia , dasz rade zlutowac.
Bart, ok, ja rozumiem co chcesz przez to powiedzieć. Lutowanie zakładałem od samego początku. Dlatego właśnie założyłem ten wątek. Chodziło mi głównie o pomoc w doborze akcesoriów.
Gdybym wiedział kto mógłby mi to wydrukować i odlać i byłby przy tym bardziej rozgarniety, to moze byłoby łatwiej.
Oczywiście zamierzałem od samego początku zrobić tak jak napisałeś. Mnie zastanawiało tylko to, żeby lut nie wypływał bo rurka jest fakturowana, więc niedoszlifuje już tego później.
Jeżeli jest na forum osoba, która mi do wyfrukuje i odleje, to proszę o PW.
Przeciętny złotnik tak prosty element jak rurka wykonuje ręcznie i nie bawi się odlewaniem. Jest wiele filmów w sieci jak zrobić rurkę. Pasek blachy o odpowiedniej szerokości podbijasz na półokrągłej Ance , a potem przeciągasz przez przeciągadło aż się zamknie i lutujesz. Sam decydujesz o grubości ścianki i średnicy rurki. Odlewanie to dość tandetna technika. Odlana rurka ma ściankę o różnej grubości i z reguły nie jest okrągła. Element odlewany ma o wiele mniejszą wytrzymałość niż ciągniony lub kuty. rurki o Średnicy 7 mm wystarczy połączyć na wpust na ok. 2mm. Przy ściance 0,8mm można koniec pod frezować na 0,4 ( wykonać rodzaj wpustu )
@ doktorsky tu kolega Bart zaczyna się denerwować
Przeciętny złotnik tak prosty element jak rurka wykonuje ręcznie i nie bawi się odlewaniem. Jest wiele filmów w sieci jak zrobić rurkę. Pasek blachy o odpowiedniej szerokości podbijasz na półokrągłej Ance , a potem przeciągasz przez przeciągadło aż się zamknie i lutujesz. Sam decydujesz o grubości ścianki i średnicy rurki. Odlewanie to dość tandetna technika. Odlana rurka ma ściankę o różnej grubości i z reguły nie jest okrągła. Element odlewany ma o wiele mniejszą wytrzymałość niż ciągniony lub kuty. rurki o Średnicy 7 mm wystarczy połączyć na wpust na ok. 2mm. Przy ściance 0,8mm można koniec pod frezować na 0,4 ( wykonać rodzaj wpustu )
narzędzia :
przeciągadło ok 400 zł
palnik termet z butlą ok 250 zł
blachę możesz podbić na drewnianej kostce z wyfrezowanym rowkiem zamiast stalowej Anki
do tego srebrny lut i lutówka + papier ścierny w arkuszach grubości 600 lub 800
Cała filozofia to wszystkie elementy dopasować starannie
Mówisz o rurce fakturowanej. Nie wiem co to u Ciebie znaczy. wiele faktur można wykonać na końcu jako wykończenie.
Musisz sam skalkulować co Ci się bardziej opłaci : kupienie przeciągadła, czy druk i odlanie elementów ( na co nie masz właściwie wpływu )
co do lutowania jest to dość trudna sztuka i wielu uczy się jej latami. Musisz poćwiczyć i poeksperymentować. 
co do podgrzewania i wciskania pierścienia to przy prostych kształtach można to zrobić na małej prasce ( nie trzeba podgrzewać ), ale elementy muszą być lekko pod szlifowane na stożek
itp.cała zawiłosc tematu, kombinowanie jak to zrobić.. przypomina mi pier.lenie sie z łobuzem, zamiast prosto przasnie obic ryj starasz sie tłumaczyc
itp.
rurka z blachy to proscizna, na upartego zawieniesz i na drewanianym kołeczku albo na pręcie stalowym, lutowanie i przeciągadło i bedzie git, kolejna sprawa lotowanie, ochra!!!!!!!!!!!!! zmarujesz pastą okolice miejsca lutowanego-tam gdzie lut ma nie płynąć i to w wiekszosci załatwia sprawe. grzejesz element, i dodajesz lut, jak to dobrze zrobisz to spoina aiągnie lut do srodka a na zewnątrz sladu nie bedzie po wykończeniu powierzchni. patentu z ołówkiem nie próbowałem,,
wex kup rurke i polutuj w chacie,zobaczysz z czym to sie je itp.

Super, dzięki za pomoc. Wszystkie uwagi oczywiście przyjmuje, mimo że niektóre są już nie na temat 
Nie będę robił rurki z przeciągadła, czy anki rowkowej, bo nie o samą rurkę mi chodzi. Rurka ma konkretną fakturę i żeby taką później zrobić ręcznie, musiałbym z miesiąc ją klepać. Oczywiście moznaby zrobić fakture na jakieś walcarce, ale nie wiem na jakiej i nie wiem, czy w sprzedaży jest wał z taką wakturą. Więc trzebaby było zaprojektować, zrobić i kupić. Ja sam tego nie zrobię niestety.
Sama rurka nie będzie narażona praktycznie na zadne naprężenia zewnętrzne, a nawet jeśli będzie to bardzo delikatne.
Gdybym miał walcarkę do robienia dokładnie takiej faktury jaką potrzebuje, to olałbym odlewanie. Ale uparłem się że chce taką mieć, rozgrzebałem się już przy tym, to i skończyć muszę.
Samych pierścieni nie będę robił z rurki srebrnej, tylko też z alpaki.
Z waszymi podpowiedziami myślę, że sobie poradzę 
Z tego co doczytałem, jest tak:
1 - masz pomysła
2 - robisz projekt graficzny, dzielony np. na 2 części
3 - dajesz do wydruku i dostajesz 2 woskowe wydruki
4 - odlewasz 2 tzw. matki
5 - robisz 2 gumy z odlewów
6 - wtryskujesz wosk i masz 2 woskowe kopie
7 - odlewasz finalnie wyrób w 2 połówkach
8 - lutujesz połówki
9 - wykańczasz
I teraz jak ja bym to zrobił;
Po pkt. 6 połączyłbym 2 połówki woskowych wtrysków
Można połączyć nadtapiając wosk na łączonych krawędziach,
np. drutem ze spinacza nawiniętym na grot lutownicy, albo
skleić cyjanopanem. Tak, cyjanopan wypala się podczas
wygrzewania tulei.
W rezultacie otrzymujesz odlew w jednym kawałku.
Jednak, musisz mieć świadomość, że odlew będzie
albo ze srebra albo z alpaki. Odlewania 2 połączonych
metali to już temat na inną opowieść.
Zawsze należy unikać lutowania - o ile to możliwe.