Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Lutwanie srebra/alpaki - dobór akcesoriów

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej
doktorsky
Złoty
63
07-30-2014, 02:32 PM
Oni będą i drukować i odlewać
doktorsky
07-30-2014, 02:32 PM #31

Oni będą i drukować i odlewać

cactoos
Diamentowy
1,585
07-30-2014, 02:45 PM
Ale będą odlewać tylko model, czy całą produkcję?

Jak model, to dobrze. Zrobisz sobie gumę do wtryskiwania wosku
i połączysz tak uzyskane połówki. Odlew będzie wtedy całością.

Ja wiele rzeczy robię w częściach a potem łączę w wosku i odlewam całe.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
07-30-2014, 02:45 PM #32

Ale będą odlewać tylko model, czy całą produkcję?

Jak model, to dobrze. Zrobisz sobie gumę do wtryskiwania wosku
i połączysz tak uzyskane połówki. Odlew będzie wtedy całością.

Ja wiele rzeczy robię w częściach a potem łączę w wosku i odlewam całe.

doktorsky
Złoty
63
07-30-2014, 03:07 PM
Oni będą robić już wszystko. Druk, formy i odlew. I w częściach mi to prześlą.
doktorsky
07-30-2014, 03:07 PM #33

Oni będą robić już wszystko. Druk, formy i odlew. I w częściach mi to prześlą.

cactoos
Diamentowy
1,585
07-30-2014, 03:25 PM
To im powiedz, żeby jedną sztukę przed odlaniem skleili cyjanopanem.
Niech się przy okazji też czegoś nauczą. A z ciekawości, co to za firma?

cactoos
07-30-2014, 03:25 PM #34

To im powiedz, żeby jedną sztukę przed odlaniem skleili cyjanopanem.
Niech się przy okazji też czegoś nauczą. A z ciekawości, co to za firma?

doktorsky
Złoty
63
07-30-2014, 03:31 PM
Wysłałem PW
Nie wiem właśnie jak przebiega cały proces. Bo oni twierdzą, że przy wyciąganiu gumy może się wosk rozerwać. Ale zapytam, czy jest taka możliwość na klej.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-30-2014, 04:07 PM przez doktorsky.
doktorsky
07-30-2014, 03:31 PM #35

Wysłałem PW
Nie wiem właśnie jak przebiega cały proces. Bo oni twierdzą, że przy wyciąganiu gumy może się wosk rozerwać. Ale zapytam, czy jest taka możliwość na klej.

cactoos
Diamentowy
1,585
07-30-2014, 07:09 PM
A co ma wyciąganie z gumy do klejenia?
Przecież piszę, że kleimy przed zalaniem masą.
Na choince ma być już połączone w całość.

cactoos
07-30-2014, 07:09 PM #36

A co ma wyciąganie z gumy do klejenia?
Przecież piszę, że kleimy przed zalaniem masą.
Na choince ma być już połączone w całość.

bart
Platynowy
359
08-04-2014, 01:47 AM
odpoiedzi jakie daje ci firma jasno pokazują: nie chce im sie albo nie umieją zrobić, ewentualnie jesli przedmiot duży to nie maja zakupionych ramek odpowiedniej długosci i nie chce im sie kupowac.

można robić gumy tak zawilych rzedmiotów ze gadanie ze przy wyciąganiu rozerwie sie wosk...no to bezsens, to zanczy obsugijacy wtryskarke i gume nie wie kilku rzeczy o swojej robocie ale jak wyzej nie che im sie inwestowac w wieksze ramki.

przykład z zycia, odlewałem w firmie x.. było ok...z firmy x odszedł pracownik i zabrał dane kontaktowe klientów
, dzwoni proonuje o 30% nizej cene za gram.ok sprubujemy, dostałę gumy te z których lałem w firmie x- w miedzyczasie fairma x stwierdziła ze pozbywa sie małych klientów i mi gumy idesali wec nie było problemu gumy miałem u siebie- wysłąłęm gosciowi co chciałe lac o 30% taniej niż firma w jakiej chwile temu pracował.
zamówiłem 100szt....główka smoka lita, krępa , waga cos koło 10g w srebrze, długosc około 1,8cm
mówiłem: odlewajcie woski powoli, po kilka dziennie i długo trzymajcie w gumie zeby wyjmowac je juz wystygniete, oczywiscie zrobili na szybko na ostatią chwile wszystkie woski...wyjmowali gorącel ledwo zastygniete-jeszcze płynne w sroku....efekt...woski sie "wciągneły" stygnąc szybciej na powietrzu niż w gumie. a odlewyz takich wosków.to porównujać partie smoków z poprzedniego odlewu i z tego nowego tańszego...no to bylo taniejUśmiech bo smoki były pozapadane,zupełnie jakbym je odchudzał dietą rygorystyczną. oczywiscie tłumaczenie było....no bo tak te guma ma itp..i takie są woski.......i innych nie ma i tak byc musi itp.,,,,,pomijam ze gowki całe w kileczka srebra jakbym je makiem obsypał...... no i toerz normalnie bo tak to ma byc to sieprze szlifuje.itp..... i inaczej byc nie może

zrobiłęm małe dochodzeenie, popytałem i no wyszo czego gosc nie umiał albo nie robił , woski na szybko,tak jek pisałęm wyzej, lał z nieodpowiedniego wosku........bo takie miał kupiony bo był w sklepie tani....... odlewanie bez odgazowanie formy.........no bo brak pompy w pracowni...... itp.
ale oczywiscie było gadanie ze forma mja jest bee ze te smoki to nie wyjdą i sie nie da...itp...

jak fairma co ci drukuje nie chce albo nie umie robic gumy całosciowej to szukaj innej firmy i niech ktos inny odlewa i robi gume.
bart
08-04-2014, 01:47 AM #37

odpoiedzi jakie daje ci firma jasno pokazują: nie chce im sie albo nie umieją zrobić, ewentualnie jesli przedmiot duży to nie maja zakupionych ramek odpowiedniej długosci i nie chce im sie kupowac.

można robić gumy tak zawilych rzedmiotów ze gadanie ze przy wyciąganiu rozerwie sie wosk...no to bezsens, to zanczy obsugijacy wtryskarke i gume nie wie kilku rzeczy o swojej robocie ale jak wyzej nie che im sie inwestowac w wieksze ramki.

przykład z zycia, odlewałem w firmie x.. było ok...z firmy x odszedł pracownik i zabrał dane kontaktowe klientów
, dzwoni proonuje o 30% nizej cene za gram.ok sprubujemy, dostałę gumy te z których lałem w firmie x- w miedzyczasie fairma x stwierdziła ze pozbywa sie małych klientów i mi gumy idesali wec nie było problemu gumy miałem u siebie- wysłąłęm gosciowi co chciałe lac o 30% taniej niż firma w jakiej chwile temu pracował.
zamówiłem 100szt....główka smoka lita, krępa , waga cos koło 10g w srebrze, długosc około 1,8cm
mówiłem: odlewajcie woski powoli, po kilka dziennie i długo trzymajcie w gumie zeby wyjmowac je juz wystygniete, oczywiscie zrobili na szybko na ostatią chwile wszystkie woski...wyjmowali gorącel ledwo zastygniete-jeszcze płynne w sroku....efekt...woski sie "wciągneły" stygnąc szybciej na powietrzu niż w gumie. a odlewyz takich wosków.to porównujać partie smoków z poprzedniego odlewu i z tego nowego tańszego...no to bylo taniejUśmiech bo smoki były pozapadane,zupełnie jakbym je odchudzał dietą rygorystyczną. oczywiscie tłumaczenie było....no bo tak te guma ma itp..i takie są woski.......i innych nie ma i tak byc musi itp.,,,,,pomijam ze gowki całe w kileczka srebra jakbym je makiem obsypał...... no i toerz normalnie bo tak to ma byc to sieprze szlifuje.itp..... i inaczej byc nie może

zrobiłęm małe dochodzeenie, popytałem i no wyszo czego gosc nie umiał albo nie robił , woski na szybko,tak jek pisałęm wyzej, lał z nieodpowiedniego wosku........bo takie miał kupiony bo był w sklepie tani....... odlewanie bez odgazowanie formy.........no bo brak pompy w pracowni...... itp.
ale oczywiscie było gadanie ze forma mja jest bee ze te smoki to nie wyjdą i sie nie da...itp...

jak fairma co ci drukuje nie chce albo nie umie robic gumy całosciowej to szukaj innej firmy i niech ktos inny odlewa i robi gume.

doktorsky
Złoty
63
08-04-2014, 02:47 PM
Czekam właśnie na odpowiedz jednej osoby, w razie czego będę pytał dalej. Nie orientuje się niestety gdzie szukać, dlatego jeśli znacie kogoś kto zajmuje się i drukowaniem i odlewaniem alpaki, to miło będzie jeśli podacie namiary, jeśli nie tu to na PW chociaż.
Ktoś mi podawał namiar do jakiejś kobiety od wkociuby ale przeszukuje wątek i PW i jakoś nie mogę tego maila odnaleść.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2014, 02:48 PM przez doktorsky.
doktorsky
08-04-2014, 02:47 PM #38

Czekam właśnie na odpowiedz jednej osoby, w razie czego będę pytał dalej. Nie orientuje się niestety gdzie szukać, dlatego jeśli znacie kogoś kto zajmuje się i drukowaniem i odlewaniem alpaki, to miło będzie jeśli podacie namiary, jeśli nie tu to na PW chociaż.
Ktoś mi podawał namiar do jakiejś kobiety od wkociuby ale przeszukuje wątek i PW i jakoś nie mogę tego maila odnaleść.

cactoos
Diamentowy
1,585
08-04-2014, 04:43 PM
Zrozumiałem o co chodzi z tym mówieniem, że się rozerwie przy wyciąganiu.
Firma ma rację, bo to ma być cienkościenna rurka długości kilkunastu centymetrów
i trzeba z wosku wyciągnąć rdzeń, aby pozostał otwór. To nie jest łatwa sprawa.
Ponadto jest problem z odlewaniem alpaki, która się do tego nie nadaje. Tak mówią,
bo ja akurat z alpaką nie mam wielkiego doświadczenia. Są jakieś białe stopy do
odlewania, ale zapewne drogie jak ten brąz berylowy, który ja odlewam.

cactoos
08-04-2014, 04:43 PM #39

Zrozumiałem o co chodzi z tym mówieniem, że się rozerwie przy wyciąganiu.
Firma ma rację, bo to ma być cienkościenna rurka długości kilkunastu centymetrów
i trzeba z wosku wyciągnąć rdzeń, aby pozostał otwór. To nie jest łatwa sprawa.
Ponadto jest problem z odlewaniem alpaki, która się do tego nie nadaje. Tak mówią,
bo ja akurat z alpaką nie mam wielkiego doświadczenia. Są jakieś białe stopy do
odlewania, ale zapewne drogie jak ten brąz berylowy, który ja odlewam.

bart
Platynowy
359
08-04-2014, 10:12 PM
a ja bym sie kłucił .a jakrzeUśmiech wosk woskowi nierówny, jesli wezmą twardszy to da rade.
bart
08-04-2014, 10:12 PM #40

a ja bym sie kłucił .a jakrzeUśmiech wosk woskowi nierówny, jesli wezmą twardszy to da rade.

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości