Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Proszę o pomoc.

Proszę o pomoc.

Proszę o pomoc.

Strony (2): Wstecz 1 2
cactoos
Diamentowy
1,585
09-12-2014, 10:46 AM
(09-12-2014, 09:51 AM)Leszek Dziękuję :-)))))) Według Ciebie ile kosztuje gram tej próby ?

Przychylam się do zdania kolegów, że trudno wycenić na oko. Złom, wiadomo ile jest warty ale często sam werk ma wartość o wiele większą.
Jeżeli zegarki są sprawne, to wycenić może je jedynie rzeczoznawca. Ile tego złota może być - 5-7 gramów? Przecież taka koperta ma grubość papieru.
Ja bym ich nie niszczył, bo mój dziadek - zegarmistrz, straszyłby mnie po nocach.Puść oczko

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
09-12-2014, 10:46 AM #11

(09-12-2014, 09:51 AM)Leszek Dziękuję :-)))))) Według Ciebie ile kosztuje gram tej próby ?

Przychylam się do zdania kolegów, że trudno wycenić na oko. Złom, wiadomo ile jest warty ale często sam werk ma wartość o wiele większą.
Jeżeli zegarki są sprawne, to wycenić może je jedynie rzeczoznawca. Ile tego złota może być - 5-7 gramów? Przecież taka koperta ma grubość papieru.
Ja bym ich nie niszczył, bo mój dziadek - zegarmistrz, straszyłby mnie po nocach.Puść oczko

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski

Leszek
Diamentowy
1,617
09-12-2014, 11:02 AM
(09-12-2014, 10:17 AM)Imenoq I tu właśnie leży problem bo bez rozbierania ciężko określić wagę a z tym bywa różnie od kilku do kilkunastu i więcej potrafią ważyć takie koperty.
Daj lepsze zdjęcia/całości i wymiary to coś można powróżyć z fusów/zdjęć. Cool
A i wagę pojedynczej sztuki.
Cena z gram surowca 585 to obecnie koło 70zł

Nie chcę wyceniać zegarków od tego mam kolegów z forum zegarków.

Chciałem wiedzieć czy to jest złoto :-) . Po prostu jestem za biedny by działać w złocie. ??? i się na tym nie znam z wyjątkiem ceny biżuterii żony Eeee.... :-))))))))))))))))))

Wagę mechanizmu znam +/- :-)))))))))

(09-12-2014, 10:22 AM)kriss @Leszek jeżeli zegarki są sprawne to nie pytaj ile kosztuje gram tej próby ( cena złomu 0,585 obecnie to ok 73 zł/g ) w wyrobie to ok 200 zł/g. Tu masz kompletne przedmioty i jeżeli są sprawne to każdy z nich powinien być osobno wyceniony.
Po numerach seryjnych można wnioskować, że do 20 wiek lata 20-30

Zegarki są sprawne. Sprzedawca to znany zegarmistrz i uczciwy klient.
Kriss zbieram kasę na giloszarkę (przecież wiesz o co chodzi :-) to jak porsche w samochodach :-) ) i dlatego sprzedaję część kolekcji maszyn a klient nie ma tyle pieniędzy i daje w rozliczeniu towar.

(09-12-2014, 10:27 AM)Imenoq Ale "używki" zegarki to nie w tej cenie (200/gr) przynajmniej te popularne. Także ja bym tak nie liczył.

Dziękuję !!!

(09-12-2014, 10:32 AM)kriss @ Imenoq przedmiot wykonany przed 45 rokiem ma wartość zabytkowa i jest inaczej wyceniany.

Suuuuuuuuuuuuuuper. To dobra wiadomość bo jak mnie życie "przypili" to może dostanę lepsze ceny.

Panowie super dziękuję że poświęcacie mi czas.
To naprawdę jest budujące. Serce

Gdybym mógł się odwdzięczyć to pamiętajcie że odnawiam zabytkowe maszyny.

Jestem dość dobry w emalii ceramicznej oraz porcelanie.
Mam 5 pieców gdyby ktoś chciał coś wypalić.
Posiadam wiele antycznych maszyn ( diamenciarki, grawerki, itp) w mojej małej kolekcji. Love

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Rozmarzony

ps. Panowie każdy za pomoc otrzyma ode mnie (+) tylko automat napisał mi że "przekroczyłem już limit dzienny..." ale jutro odpowiednio Panom podziękuję. :-)
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2014, 11:51 AM przez Leszek.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
09-12-2014, 11:02 AM #12

(09-12-2014, 10:17 AM)Imenoq I tu właśnie leży problem bo bez rozbierania ciężko określić wagę a z tym bywa różnie od kilku do kilkunastu i więcej potrafią ważyć takie koperty.
Daj lepsze zdjęcia/całości i wymiary to coś można powróżyć z fusów/zdjęć. Cool
A i wagę pojedynczej sztuki.
Cena z gram surowca 585 to obecnie koło 70zł

Nie chcę wyceniać zegarków od tego mam kolegów z forum zegarków.

Chciałem wiedzieć czy to jest złoto :-) . Po prostu jestem za biedny by działać w złocie. ??? i się na tym nie znam z wyjątkiem ceny biżuterii żony Eeee.... :-))))))))))))))))))

Wagę mechanizmu znam +/- :-)))))))))

(09-12-2014, 10:22 AM)kriss @Leszek jeżeli zegarki są sprawne to nie pytaj ile kosztuje gram tej próby ( cena złomu 0,585 obecnie to ok 73 zł/g ) w wyrobie to ok 200 zł/g. Tu masz kompletne przedmioty i jeżeli są sprawne to każdy z nich powinien być osobno wyceniony.
Po numerach seryjnych można wnioskować, że do 20 wiek lata 20-30

Zegarki są sprawne. Sprzedawca to znany zegarmistrz i uczciwy klient.
Kriss zbieram kasę na giloszarkę (przecież wiesz o co chodzi :-) to jak porsche w samochodach :-) ) i dlatego sprzedaję część kolekcji maszyn a klient nie ma tyle pieniędzy i daje w rozliczeniu towar.

(09-12-2014, 10:27 AM)Imenoq Ale "używki" zegarki to nie w tej cenie (200/gr) przynajmniej te popularne. Także ja bym tak nie liczył.

Dziękuję !!!

(09-12-2014, 10:32 AM)kriss @ Imenoq przedmiot wykonany przed 45 rokiem ma wartość zabytkowa i jest inaczej wyceniany.

Suuuuuuuuuuuuuuper. To dobra wiadomość bo jak mnie życie "przypili" to może dostanę lepsze ceny.

Panowie super dziękuję że poświęcacie mi czas.
To naprawdę jest budujące. Serce

Gdybym mógł się odwdzięczyć to pamiętajcie że odnawiam zabytkowe maszyny.

Jestem dość dobry w emalii ceramicznej oraz porcelanie.
Mam 5 pieców gdyby ktoś chciał coś wypalić.
Posiadam wiele antycznych maszyn ( diamenciarki, grawerki, itp) w mojej małej kolekcji. Love

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Rozmarzony

ps. Panowie każdy za pomoc otrzyma ode mnie (+) tylko automat napisał mi że "przekroczyłem już limit dzienny..." ale jutro odpowiednio Panom podziękuję. :-)

.

Opal Kingdom
Unregistered

09-12-2014, 11:33 AM
@Leszek leśli zegarki a tymbardziej złote to najważniejsze jakiej są firmy i w jakim stanie. Jeśli ten sprzedawca to zegarmistrz to powinien coś wiedzieć ?
w zegarkach firma ma bardzo duże znaczenie i napewno bardziej się opłaca sprzedać taki zegarek kolekcjonerowi niż rozebrać i sprzedać czy przetopić złoto.. niestety wiele zegarków tak kończy.

np. P. Moser z carskiej rosji to niezły rarytas szkoda ze nie Henry Moser
Audemars to bardzo ceniona firma
Opal Kingdom
09-12-2014, 11:33 AM #13

@Leszek leśli zegarki a tymbardziej złote to najważniejsze jakiej są firmy i w jakim stanie. Jeśli ten sprzedawca to zegarmistrz to powinien coś wiedzieć ?
w zegarkach firma ma bardzo duże znaczenie i napewno bardziej się opłaca sprzedać taki zegarek kolekcjonerowi niż rozebrać i sprzedać czy przetopić złoto.. niestety wiele zegarków tak kończy.

Leszek
Diamentowy
1,617
09-12-2014, 11:45 AM
(09-12-2014, 11:33 AM)Opal Kingdom @Leszek leśli zegarki a tymbardziej złote to najważniejsze jakiej są firmy i w jakim stanie. Jeśli ten sprzedawca to zegarmistrz to powinien coś wiedzieć ?

Serdecznie Dziękuję. Sprawdzałem ........... faktycznie gdyby to był Audemars to starczyło by na wczasy dla mnie i żonki. :-))))))))))))))))))

Przekonujecie mnie by "zawłaszczyć" te 4 zegareczki do mojej skromnej kolekcji :-) ;_)\\

ps, jutro kolega otrzyma (+) plusik bo moderator zabronił mi dzisiaj ich dawać :_))))))))))))))))))

ps. naprawdę to jest pierwsze forum na którym nikt nic nie chce i wszyscy są dla siebie jak bracia :-) Love

ps2 podobno według moich znajomych robię "niesamowitą" pizzę :-))
jak ktoś chce spróbować to Kłodzko zaprasza :-)

ps3 nie wypalam tej pizzy z piecach emalierskich tylko w piekarniku :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2014, 11:47 AM przez Leszek.

.
Leszek
09-12-2014, 11:45 AM #14

(09-12-2014, 11:33 AM)Opal Kingdom @Leszek leśli zegarki a tymbardziej złote to najważniejsze jakiej są firmy i w jakim stanie. Jeśli ten sprzedawca to zegarmistrz to powinien coś wiedzieć ?

Serdecznie Dziękuję. Sprawdzałem ........... faktycznie gdyby to był Audemars to starczyło by na wczasy dla mnie i żonki. :-))))))))))))))))))

Przekonujecie mnie by "zawłaszczyć" te 4 zegareczki do mojej skromnej kolekcji :-) ;_)\\

ps, jutro kolega otrzyma (+) plusik bo moderator zabronił mi dzisiaj ich dawać :_))))))))))))))))))

ps. naprawdę to jest pierwsze forum na którym nikt nic nie chce i wszyscy są dla siebie jak bracia :-) Love

ps2 podobno według moich znajomych robię "niesamowitą" pizzę :-))
jak ktoś chce spróbować to Kłodzko zaprasza :-)

ps3 nie wypalam tej pizzy z piecach emalierskich tylko w piekarniku :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

.

.

Opal Kingdom
Unregistered

09-12-2014, 12:12 PM
(09-12-2014, 11:45 AM)Leszek ...

.

Uśmiech haha

ps. masz fotki całych zegarków ?
ps2. mechanizmy dobrej klasy ..ten w srodku na dole wydaje się być najlepszy ale ten grawerowany też niezły szkoda ze drugi w kiepskim stanie.

ps3. wcześniej nie zauważyłem ale jedna koperta jest od zegarka firmy Chopard a dokladniej Louis-Ulysse Chopard = dobra ceniona firma

pozdrawiam
Opal Kingdom
09-12-2014, 12:12 PM #15

(09-12-2014, 11:45 AM)Leszek ...

.

Uśmiech haha

ps. masz fotki całych zegarków ?
ps2. mechanizmy dobrej klasy ..ten w srodku na dole wydaje się być najlepszy ale ten grawerowany też niezły szkoda ze drugi w kiepskim stanie.

ps3. wcześniej nie zauważyłem ale jedna koperta jest od zegarka firmy Chopard a dokladniej Louis-Ulysse Chopard = dobra ceniona firma

pozdrawiam

Leszek
Diamentowy
1,617
09-12-2014, 12:53 PM
Zdjęcia Chronoppard 5800 zł

Zdjecia L.U.C (Choppard) - 3600 zł

Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2014, 01:06 PM przez Leszek.

.
Leszek
09-12-2014, 12:53 PM #16

Zdjęcia Chronoppard 5800 zł

Zdjecia L.U.C (Choppard) - 3600 zł

.

Strony (2): Wstecz 1 2
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek: