Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Do czego służy ta maszynka ? :-)

Do czego służy ta maszynka ? :-)

Do czego służy ta maszynka ? :-)

Strony (6): Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej
Leszek
Diamentowy
1,617
09-16-2014, 08:58 AM
(09-15-2014, 08:26 PM)cactoos Co to bolejka?
Machina ma gwinty calowe, więc nie nasza raczej.
Fakt, że luzy ma jak stara kurew, ale czasem się
przydaje, np. do nawinięcia spirali grzejnej. I stoi.

Czyli firmy Boley ( tzw. bolejka) :-)

Spiralę to można sobie kręcić na kijku :-( a tokarkę na złom do mnie wysłać :-))))BiggrinBiggrin

(09-15-2014, 09:35 PM)kriss @Leszek kuta szyna to inaczej obrączka wykuta na odpowiedni kształt do połączenia z oprawą do kamienia. zajrzyj do Grega tam na fotach pokazał taką robotę Uśmiech
Spoko jak dłużej pobędziesz to wszystko stanie się jasne Ząbki

Dziękuję.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-16-2014, 08:59 AM przez Leszek.

.
Pozdrawiam Leszek :-)
Leszek
09-16-2014, 08:58 AM #41

Spiralę to można sobie kręcić na kijku :-( a tokarkę na złom do mnie wysłać :-))))BiggrinBiggrin

(09-15-2014, 09:35 PM)kriss @Leszek kuta szyna to inaczej obrączka wykuta na odpowiedni kształt do połączenia z oprawą do kamienia. zajrzyj do Grega tam na fotach pokazał taką robotę Uśmiech
Spoko jak dłużej pobędziesz to wszystko stanie się jasne Ząbki

Dziękuję.

.

cactoos
Diamentowy
1,585
09-16-2014, 01:12 PM
(09-16-2014, 08:58 AM)Leszek

Nie spodoba Ci się bo trochę ją unowocześniłem, poprzez dodanie nowego wrzeciennika i silnika na siłę.
Był mus bo miałem do toczenia pierścienie śr. 250 i by nie wyrobiła na sznurku i silniczku 220.
W zestawie był oryginalny uchwyt czteroszczękowy do dużych średnic (ok 300mm).
Ciekawy bo każda szczęka regulowana oddzielnie. Dzięki temu, można zamocować nieregularny kształt.
Tak więc nie jest już oryginalna. A i podstawę zrobiłem nową z profili stalowych.
I tak czar staruchy prysł.Puść oczko

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
cactoos
09-16-2014, 01:12 PM #42

(09-16-2014, 08:58 AM)Leszek

Nie spodoba Ci się bo trochę ją unowocześniłem, poprzez dodanie nowego wrzeciennika i silnika na siłę.
Był mus bo miałem do toczenia pierścienie śr. 250 i by nie wyrobiła na sznurku i silniczku 220.
W zestawie był oryginalny uchwyt czteroszczękowy do dużych średnic (ok 300mm).
Ciekawy bo każda szczęka regulowana oddzielnie. Dzięki temu, można zamocować nieregularny kształt.
Tak więc nie jest już oryginalna. A i podstawę zrobiłem nową z profili stalowych.
I tak czar staruchy prysł.Puść oczko

Leszek
Diamentowy
1,617
09-16-2014, 01:33 PM
Że Tobie się chciało tyle robić. BiggrinBiggrin:-))))))))

ps. Kupiłeś tokarkę w Lesznie?

.
Leszek
09-16-2014, 01:33 PM #43

Że Tobie się chciało tyle robić. BiggrinBiggrin:-))))))))

ps. Kupiłeś tokarkę w Lesznie?

.

cactoos
Diamentowy
1,585
09-16-2014, 01:48 PM
(09-16-2014, 01:33 PM)Leszek ps. Kupiłeś tokarkę w Lesznie?

Nie. Tokarka przyjechała do Sopotu z powstańcami warszawskimi w 45 roku.
Oni opowiedzieli jej wojenną historię. Potwierdzona bo to rodzice kumpla i mieli zdjęcia z powstania.
Potem mój wujek dostał ją w jakimś rozliczeniu za naprawę czegoś a teraz mam ją ja.
Trzymam bo niewykluczone, że się niedługo w kolejnym powstaniu może przydać.Puść oczko

cactoos
09-16-2014, 01:48 PM #44

(09-16-2014, 01:33 PM)Leszek ps. Kupiłeś tokarkę w Lesznie?

Nie. Tokarka przyjechała do Sopotu z powstańcami warszawskimi w 45 roku.
Oni opowiedzieli jej wojenną historię. Potwierdzona bo to rodzice kumpla i mieli zdjęcia z powstania.
Potem mój wujek dostał ją w jakimś rozliczeniu za naprawę czegoś a teraz mam ją ja.
Trzymam bo niewykluczone, że się niedługo w kolejnym powstaniu może przydać.Puść oczko

szafir
Platynowy
605
09-16-2014, 10:24 PM
Leszek a Ty chcesz Faberge naśladować? naprawiać czy sprzedawać.? Wyjaśnij prosto czym się zajmujesz oprócz dróg i obrotu starymi urządzeniami, bo coś tam pokazujesz, coś tam piszesz tajemniczo, przeczytałem wszystkie posty i nie rozumiem jaki masz cel? Fakt pokazujesz, że piękne złotnictwo to nie tylko młotek ale również dużo innych ciekawych i kosztownych urządzeń. No dawaj śmiało, zegarki odnawiasz? Aha, czemu u nas z tymi drogami tak kiepsko? Może i w tym temacie mógłbyś coś powiedzieć? Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-16-2014, 10:48 PM przez szafir.
szafir
09-16-2014, 10:24 PM #45

Leszek a Ty chcesz Faberge naśladować? naprawiać czy sprzedawać.? Wyjaśnij prosto czym się zajmujesz oprócz dróg i obrotu starymi urządzeniami, bo coś tam pokazujesz, coś tam piszesz tajemniczo, przeczytałem wszystkie posty i nie rozumiem jaki masz cel? Fakt pokazujesz, że piękne złotnictwo to nie tylko młotek ale również dużo innych ciekawych i kosztownych urządzeń. No dawaj śmiało, zegarki odnawiasz? Aha, czemu u nas z tymi drogami tak kiepsko? Może i w tym temacie mógłbyś coś powiedzieć? Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?

cactoos
Diamentowy
1,585
09-17-2014, 01:15 AM
(09-16-2014, 10:24 PM)szafir Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?

Zdechłem. [Obrazek: laughter.gif]

Biorąc pod uwagę koszt kilometra, to oni te drogi budują maszynami do jubilerki.

cactoos
09-17-2014, 01:15 AM #46

(09-16-2014, 10:24 PM)szafir Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?

Zdechłem. [Obrazek: laughter.gif]

Biorąc pod uwagę koszt kilometra, to oni te drogi budują maszynami do jubilerki.

szafir
Platynowy
605
09-17-2014, 08:24 AM
Tak, skojarzyłem trochę faktów.
szafir
09-17-2014, 08:24 AM #47

Tak, skojarzyłem trochę faktów.

Leszek
Diamentowy
1,617
09-17-2014, 06:27 PM
(09-16-2014, 10:24 PM)szafir Leszek a Ty chcesz Faberge naśladować? naprawiać czy sprzedawać.? Wyjaśnij prosto czym się zajmujesz oprócz dróg i obrotu starymi urządzeniami, bo coś tam pokazujesz, coś tam piszesz tajemniczo, przeczytałem wszystkie posty i nie rozumiem jaki masz cel? Fakt pokazujesz, że piękne złotnictwo to nie tylko młotek ale również dużo innych ciekawych i kosztownych urządzeń. No dawaj śmiało, zegarki odnawiasz? Aha, czemu u nas z tymi drogami tak kiepsko? Może i w tym temacie mógłbyś coś powiedzieć? Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?

Co czytałeś ?
Pytałem w temacie do czego służy maszynka.

Pomogłeś?.

Reszta to moja luźna rozmowa z kolegami.

Co robię mało cię powinno interesować.

Nie spamuje i nie reklamuję na forum swoich usług tak więc regulaminu nie złamałem.

Nie pasuje nie czytaj moich tematów.

Jak pytasz to pytaj jak kolega a nie jak policjant.

Mam nadzieję że wszystko jasne?

Bez odbioru.

ps. moderatora proszę o wykasowanie mojego nicka i skreślenie z forum
Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-17-2014, 06:32 PM przez Leszek.

.
Leszek
09-17-2014, 06:27 PM #48

(09-16-2014, 10:24 PM)szafir Leszek a Ty chcesz Faberge naśladować? naprawiać czy sprzedawać.? Wyjaśnij prosto czym się zajmujesz oprócz dróg i obrotu starymi urządzeniami, bo coś tam pokazujesz, coś tam piszesz tajemniczo, przeczytałem wszystkie posty i nie rozumiem jaki masz cel? Fakt pokazujesz, że piękne złotnictwo to nie tylko młotek ale również dużo innych ciekawych i kosztownych urządzeń. No dawaj śmiało, zegarki odnawiasz? Aha, czemu u nas z tymi drogami tak kiepsko? Może i w tym temacie mógłbyś coś powiedzieć? Jakimi maszynami robicie drogi? Czy to też są maszyny zabytkowe?

Co czytałeś ?
Pytałem w temacie do czego służy maszynka.

Pomogłeś?.

Reszta to moja luźna rozmowa z kolegami.

Co robię mało cię powinno interesować.

Nie spamuje i nie reklamuję na forum swoich usług tak więc regulaminu nie złamałem.

Nie pasuje nie czytaj moich tematów.

Jak pytasz to pytaj jak kolega a nie jak policjant.

Mam nadzieję że wszystko jasne?

Bez odbioru.

ps. moderatora proszę o wykasowanie mojego nicka i skreślenie z forum

.

cactoos
Diamentowy
1,585
09-17-2014, 07:50 PM
(09-17-2014, 06:27 PM)Leszek ps. moderatora proszę o wykasowanie mojego nicka i skreślenie z forum

Leszek, daj na luz. Nie bądź taki drażliwy. Miejże odrobinę dystansu, tak
do siebie, jak i swojej pracy. To nie forum przedsiębiorców pogrzebowych.Puść oczko

cactoos
09-17-2014, 07:50 PM #49

(09-17-2014, 06:27 PM)Leszek ps. moderatora proszę o wykasowanie mojego nicka i skreślenie z forum

Leszek, daj na luz. Nie bądź taki drażliwy. Miejże odrobinę dystansu, tak
do siebie, jak i swojej pracy. To nie forum przedsiębiorców pogrzebowych.Puść oczko

szafir
Platynowy
605
09-17-2014, 09:54 PM
Leszku poczytaj swoje wcześniejsze wpisy jaki dowcip z nich bije i nikt się jakoś na Ciebie nie obrażał. Pomoc komukolwiek nie jest warunkiem włączenia się w temat dyskusji. Policjantem nie jestem, wykonuję mój zawód od wielu lat plus parę fajnych zainteresowań i to wszystko. Postanowiłem jedno rzemiosło na poważnie rozwijać i ciągle jest w nim tyle do zrobienia, że życie za krótkie. Najwyraźniej Cię spłoszyłem. Wracaj na forum.
szafir
09-17-2014, 09:54 PM #50

Leszku poczytaj swoje wcześniejsze wpisy jaki dowcip z nich bije i nikt się jakoś na Ciebie nie obrażał. Pomoc komukolwiek nie jest warunkiem włączenia się w temat dyskusji. Policjantem nie jestem, wykonuję mój zawód od wielu lat plus parę fajnych zainteresowań i to wszystko. Postanowiłem jedno rzemiosło na poważnie rozwijać i ciągle jest w nim tyle do zrobienia, że życie za krótkie. Najwyraźniej Cię spłoszyłem. Wracaj na forum.

Strony (6): Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości