Jak oprawić fasetowany kaboszon?
Jak oprawić fasetowany kaboszon?
Witam. Moze moje pytanie wydawac się smieszna, ale sprawilo mi to kłopot. Z oprawa zwyklego kamienia bez fasetowania nie mam problemu.
Normalnie robię to tak (kiedys zostalo to pokazane na youtube), ze oklejam cienkim paskiem tasmy kamien dookola, odmierzam dlugosc i przenoszę długosc na carge. Lutuje, oprawiam. W przypadku fasetowanego nie do konca mi to wychodzi, bo po zlutowaniu oprawka jest okrągla, bez "kantów" i ciezko to pozniej dopasować.
Prosze o jakies wskazówki. Dziekuję.
Witam, a sprawdzałaś na YT jak inni to rąbią , prawde mówiąc to nie przypominam sobie oglądając YT aby fasetke okówać w carge , zazwyczaj takie kamienie są osadzone w podstawie troche przypominającej jak by za małą carge a sam kamień trzymają tak zwane łapki , pazurki czy jak kto woli. Ale może sprawdź taką ozdobną carge jak ta.
Wszystkie kamienie oprawia się w różny sposób, no może prawie wszystkie. Na pewno fasetowane oprawia się obwodowo w cargę i jest to jeden z najładniejszych rodzajów oprawy. W przypadku, gdy są to duże kamienie kaboszony oprawiane w miękkie srebro nie stanowi może to dużego wyzwania natomiast kamienie szlifowane fasetowo i oprawiane w złoto wymagają raczej niezłej wprawy w srebro również, gdy odpowiednio grubą oprawkę trzeba równomiernie podebrać na całym obwodzie sztychlem( rylcem) lub frezem. Chcąc poprawnie wykonać biżuterię od początku do końca potrzeba do tego opanowania kilku umiejętności do których na pewno nie wystarczy obejrzenie youtuba ale potrzeba ćwiczeń.
Zalaczam zdj oprawionych przeze mnie niefasetowanych kamieni. Chciałabym tak samo oprawic kamien fasetowany. Dokładnie jest to granat 9mm. Nie chce robic lapek tylko tak jak na zalaczobym zdjeciu. Na yt nie udalo mi sie znaleźć odpowiedzi-dlatego pytam tu, a w warsztacie jubilerskim, w którym zaczynalam swoja przygode z bizuteria nie miałam okazji sie tego nauczyć.
Moonlight Zalaczam zdj oprawionych przeze mnie niefasetowanych kamieni. Chciałabym tak samo oprawic kamien fasetowany.
Moonlight Zalaczam zdj oprawionych przeze mnie niefasetowanych kamieni. Chciałabym tak samo oprawic kamien fasetowany.
Przy grubych oprawach ładnie jest płaskim rylcem przeciągnąć dookoła po rancie oprawy. Wyrównasz wszystkie zafalowania i kamień będzie się ładnie eksponował.(11-03-2014, 12:10 PM)Opal Kingdom Frustum Settings - A Frustum, or "Hollow Cone" setting is a conical or tapered setting constructed from sheet metal. The stone's pavilion rests against the inside of the cone and the outer edge of the cone's lip is bet over the girdle to secure the stone. A frustum setting can be open or closed.
czytając cały ten post dochodzę do wniosku, że chodzi Ci o to, żeby oprawa ładnie przylegała do kamienia. Jeżeli tak, to po dociśnięciu stopką całość oprawy należy delikatnie zakuć dookoła płaską puncyną. Materiał ładnie się ułoży na każdej fasetce. !!! Delikatnie !!!
Przy grubych oprawach ładnie jest płaskim rylcem przeciągnąć dookoła po rancie oprawy. Wyrównasz wszystkie zafalowania i kamień będzie się ładnie eksponował.
(11-03-2014, 12:10 PM)Opal Kingdom Frustum Settings - A Frustum, or "Hollow Cone" setting is a conical or tapered setting constructed from sheet metal. The stone's pavilion rests against the inside of the cone and the outer edge of the cone's lip is bet over the girdle to secure the stone. A frustum setting can be open or closed.