Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Walcarka dla początkującego

Walcarka dla początkującego

Walcarka dla początkującego

Maciej
Miedziany
3
11-12-2014, 07:21 PM
Witam,

Od pewnego czasu zbieram się do zakupu walcarki.
Ze względu na fakt, że jest to dość drogi i ważny zakup chcę Was prosić o opinie na jego temat.
Do tej pory nie wykorzystywałem walcarki przy moich pracach ale nadszedł moment ze staje się ona niezbędna. Jestem raczej amatorem w jubilerstwie.

Wybrałem:
Walcarka jubilerska ręczna 80mm Mini Mill C80 E 4 Durston
Parametry:
+ Blacha:
- 60 mm - szerokość walcowania blach
- 5 mm - maksymalna grubośc blachy
+ Drut:
-walcowanie drutu od 6,5 mm do 1 mm
- ilość rowków 4
+ Boczne rolki
- do szyn
- 4 półokrągłe rowki 4, 3, 2, i 1,5 mm
Budowa:
konstrukcja ramy - jednoelementowe ciśnieniowo odlewane żeliwo
+ wymiar walców
- szerokość 80 mm
- średnica 45 mm
przekładnia - brak
bezobsługowe łożyskowanie

Co o niej sądzicie, czy macie jakieś inne propozycje ?
Będę zobowiązany za wszystkie uwagi

Pozdrawiam
Maciek
Maciej
11-12-2014, 07:21 PM #1

Witam,

Od pewnego czasu zbieram się do zakupu walcarki.
Ze względu na fakt, że jest to dość drogi i ważny zakup chcę Was prosić o opinie na jego temat.
Do tej pory nie wykorzystywałem walcarki przy moich pracach ale nadszedł moment ze staje się ona niezbędna. Jestem raczej amatorem w jubilerstwie.

Wybrałem:
Walcarka jubilerska ręczna 80mm Mini Mill C80 E 4 Durston
Parametry:
+ Blacha:
- 60 mm - szerokość walcowania blach
- 5 mm - maksymalna grubośc blachy
+ Drut:
-walcowanie drutu od 6,5 mm do 1 mm
- ilość rowków 4
+ Boczne rolki
- do szyn
- 4 półokrągłe rowki 4, 3, 2, i 1,5 mm
Budowa:
konstrukcja ramy - jednoelementowe ciśnieniowo odlewane żeliwo
+ wymiar walców
- szerokość 80 mm
- średnica 45 mm
przekładnia - brak
bezobsługowe łożyskowanie

Co o niej sądzicie, czy macie jakieś inne propozycje ?
Będę zobowiązany za wszystkie uwagi

Pozdrawiam
Maciek

simoniculus
Platynowy
455
11-12-2014, 07:52 PM
ogólnie spoko, tylko zastanów się czy ci wystarczy szerokość blachy taka?
i masz w niej przełożenie 1:1, znaczy że się trochę namachasz przy walcowaniu
simoniculus
11-12-2014, 07:52 PM #2

ogólnie spoko, tylko zastanów się czy ci wystarczy szerokość blachy taka?
i masz w niej przełożenie 1:1, znaczy że się trochę namachasz przy walcowaniu

srebrofigaro
Platynowy
376
11-12-2014, 07:56 PM
Jak już bierzesz nową to weź z Rodentu. Mają też w ofercie nieduże walcareczki, a jakość super.
srebrofigaro
11-12-2014, 07:56 PM #3

Jak już bierzesz nową to weź z Rodentu. Mają też w ofercie nieduże walcareczki, a jakość super.

Maciej
Miedziany
3
11-12-2014, 07:58 PM
Rzadko korzystam z większych rozmiarów blachy. Jak będzie konieczność to planuję do tego celu kupować gotowe arkusze.
Co do "namachania" to z niewiadomych przyczyn dołożenie przekładni w walcarce np. 4:1 powoduje że jej cena wzrasta prawie dwukrotnie ;-(

Pozdrawiam
M
Maciej
11-12-2014, 07:58 PM #4

Rzadko korzystam z większych rozmiarów blachy. Jak będzie konieczność to planuję do tego celu kupować gotowe arkusze.
Co do "namachania" to z niewiadomych przyczyn dołożenie przekładni w walcarce np. 4:1 powoduje że jej cena wzrasta prawie dwukrotnie ;-(

Pozdrawiam
M

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
11-12-2014, 08:21 PM
Durston ma renome w brytfanii . Tez sie przymierzalem do ichnich walkow ...tyle ze ja potrzebuje szersza blache , a w tedy ceny za walki robia sie "kosmiczne" .

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
11-12-2014, 08:21 PM #5

Durston ma renome w brytfanii . Tez sie przymierzalem do ichnich walkow ...tyle ze ja potrzebuje szersza blache , a w tedy ceny za walki robia sie "kosmiczne" .

simoniculus
Platynowy
455
11-12-2014, 08:21 PM
w tym modelu masz siłkę gratis :]
simoniculus
11-12-2014, 08:21 PM #6

w tym modelu masz siłkę gratis :]

szafir
Platynowy
605
11-12-2014, 10:38 PM
Niedawno gdzieś umieściłem tu umieściłem link do OLX, ktoś sprzedaje nieużywaną Rodenta za dobre pieniądze- duża, wygodna, solidna. TuTaj była http://allegro.pl/walcarka-jubilerska-pr...32511.html
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2014, 10:49 PM przez szafir.
szafir
11-12-2014, 10:38 PM #7

Niedawno gdzieś umieściłem tu umieściłem link do OLX, ktoś sprzedaje nieużywaną Rodenta za dobre pieniądze- duża, wygodna, solidna. TuTaj była http://allegro.pl/walcarka-jubilerska-pr...32511.html

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
11-12-2014, 11:52 PM
(11-12-2014, 08:21 PM)simoniculus w tym modelu masz siłkę gratis :]

Co prawda to prawda Ząbki .W Polsce mialem elektryczne z Kielc od (o ile dobrze pamietam) Brachy (zlego slowa nie powiem ) . Teraz mam reczne samorobne z alledrogo ...sie trzeba namachac -.- (ale 9cmm na blache jest )
Co do wyboru to Durston i Rodent sa porownywalne jakosciowo wiec cena .... cyni cuda Puść oczko
imo jak sie da to wszystko jest dobre ,byle nie chnszczyzne .

Erddill
11-12-2014, 11:52 PM #8

(11-12-2014, 08:21 PM)simoniculus w tym modelu masz siłkę gratis :]

Co prawda to prawda Ząbki .W Polsce mialem elektryczne z Kielc od (o ile dobrze pamietam) Brachy (zlego slowa nie powiem ) . Teraz mam reczne samorobne z alledrogo ...sie trzeba namachac -.- (ale 9cmm na blache jest )
Co do wyboru to Durston i Rodent sa porownywalne jakosciowo wiec cena .... cyni cuda Puść oczko
imo jak sie da to wszystko jest dobre ,byle nie chnszczyzne .

Maciej
Miedziany
3
11-16-2014, 08:26 PM
Dziękuję za wszystkie uwagi.
Przejrzałem ofertę firmy Rodent i nie znalazłem podobnego urządzenia do tego które wybrałem.
Mają w ofercie sprzęt większy i co za tym idzie droższy - najprostsze urządzenie które znalazłem to:
WALCARKA WJSM-52 (RĘCZNA) 2 WAŁKI WALCARKA WJSM-52 (RĘCZNA) 2 WAŁKI za jedyne 3'500 zł ;-(

Na chińszczyznę i wynalazki z Indii się nie piszę bo może mnie skręcić jak po 10 walcowaniu będę musiał wymienić walce.
M
Maciej
11-16-2014, 08:26 PM #9

Dziękuję za wszystkie uwagi.
Przejrzałem ofertę firmy Rodent i nie znalazłem podobnego urządzenia do tego które wybrałem.
Mają w ofercie sprzęt większy i co za tym idzie droższy - najprostsze urządzenie które znalazłem to:
WALCARKA WJSM-52 (RĘCZNA) 2 WAŁKI WALCARKA WJSM-52 (RĘCZNA) 2 WAŁKI za jedyne 3'500 zł ;-(

Na chińszczyznę i wynalazki z Indii się nie piszę bo może mnie skręcić jak po 10 walcowaniu będę musiał wymienić walce.
M

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości