Jak oprawić fasetowany kaboszon?
Jak oprawić fasetowany kaboszon?
Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.
Przepraszam za jakość zdjęcia, robione na szybko telefonem.
(11-19-2014, 03:03 PM)Moonlight Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.
(11-19-2014, 03:03 PM)Moonlight Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.
Nie wiem, czy to efekt zamierzony, ale zrobiłaś za wysokie oprawy. Kamień prawie się w nich „utopił”
Ładnie Ci to wyszło. Oprawa jest sfalowana, bo nie wyrównałaś oprawy przed zakuciem kamienia, albo brak wprawy przy zakuwaniu. Teraz możesz tylko wyrównać płaskim rylcem ( sztychlem)
Nie wiem, czy to efekt zamierzony, ale zrobiłaś za wysokie oprawy. Kamień prawie się w nich „utopił”
)) Ale w sumie myśle, ze można powiedziec, ze to taki efekt
Ah no i proszę pamietać, ze mój warsztat jest okrojony. Oprawkę doginałam ryglem do carg i tym urządzonkiem ze zdjecia. Nie wiem na ile moje działanie było profesjonalne, ale jakis tam efekt jest.
Wiem, ze oprawy sa wysokie. Tam gdzie kupuje carge to pan mowi ze robi od 3mm
)) Ale w sumie myśle, ze można powiedziec, ze to taki efekt
Ah no i proszę pamietać, ze mój warsztat jest okrojony. Oprawkę doginałam ryglem do carg i tym urządzonkiem ze zdjecia. Nie wiem na ile moje działanie było profesjonalne, ale jakis tam efekt jest.
przy takich narzędziach uważam, że wyszło Ci świetnie. Wysokość oprawy/cargi/kasty nie ma znaczenia. Stosuje się podkładki. Wszystko zależy od projektu. W większości wypadków chodzi o wyeksponowanie kamienia, a oprawa ma go tylko przytrzymać. Czyli wystaje ok. 0,5 do 1 mm po za krzywiznę kamienia przy małych kamieniach takich jak w Twoim wypadku.
A na przyszłośc..jakie narzedzia wartoby zakupic do oprawiania?Dzięki
A na przyszłośc..jakie narzedzia wartoby zakupic do oprawiania?
Aha a co do podkładek to z czego sie je robi? Juz kombinowałam w innych przypadkach z kartoników ale wydalo mi się to mało profesjonalne.
Duże i wygodne narzędzie, chociaż mało profesjonalne. To tylko kilka narzędzi do oprawy takiej jak na Twoim zdjęciu.
podkładka to nie kawałek kartoniku, tylko np. pasek blachy zwinięty w spiralę, który tworzy dystans miedzy kamieniem, a dnem oprawy. To najprostszy sposób i najmniej profesjonalny. Bardziej profesjonalne to wykonanie grubszej oprawy z podcięciem na kamień, albo wlutowanie podkładki na stałe. Co do narzędzi, to jest ich wiele: stopka, zagławiacz, punca. Ja oprawiłem tysiące kamieni suwmiarką
Duże i wygodne narzędzie, chociaż mało profesjonalne. To tylko kilka narzędzi do oprawy takiej jak na Twoim zdjęciu.
jak wroce do domu to zrobie zdjecie
a jesli chodzi o podkladke to ja po prostu robie carge z byle plaskownika max 5mm, pod carge lutuje blache, nie musi byc gruba chyba ze chcesz jak dopasowac do krzywizny obraczki/szyny i wycinam robiac "ramke" na ktorej polozy sie kamien a wpusci swiatlo pod kamien a wysokosc reguluje wysokoscia cargiJa do takich opraw sam robilem zakuwacz ze stalowego preta i korka po winie
jak wroce do domu to zrobie zdjecie
a jesli chodzi o podkladke to ja po prostu robie carge z byle plaskownika max 5mm, pod carge lutuje blache, nie musi byc gruba chyba ze chcesz jak dopasowac do krzywizny obraczki/szyny i wycinam robiac "ramke" na ktorej polozy sie kamien a wpusci swiatlo pod kamien a wysokosc reguluje wysokoscia cargi