Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Jak oprawić fasetowany kaboszon?

Jak oprawić fasetowany kaboszon?

Jak oprawić fasetowany kaboszon?

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4 Dalej
Moonlight
Złoty
130
11-09-2014, 01:29 AM
Dzieki za liczne odpowiedzi, zastosuje sie do rad. Jak tylko mi sie uda, to pochwale sie efektem.

"Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć." N. Hill
Moonlight
11-09-2014, 01:29 AM #11

Dzieki za liczne odpowiedzi, zastosuje sie do rad. Jak tylko mi sie uda, to pochwale sie efektem.

"Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć." N. Hill

Moonlight
Złoty
130
11-19-2014, 03:03 PM
Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.
Przepraszam za jakość zdjęcia, robione na szybko telefonem.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-19-2014, 03:04 PM przez Moonlight.
Załączone pliki
Miniatury

Moonlight
11-19-2014, 03:03 PM #12

Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.

Załączone pliki
Miniatury

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
11-19-2014, 03:08 PM
(11-19-2014, 03:03 PM)Moonlight Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.

gladzik , by sie przydal ,zeby przejechac od gory ... albo Pomysl o np falach ,czy "zabkach "wycietych w tasmie . Pozwoli to ukryc pewne mankamenty .

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
11-19-2014, 03:08 PM #13

(11-19-2014, 03:03 PM)Moonlight Wyszło to tak. Nie jestem zadowolona z brzegów srebra zaraz przy granacie.

gladzik , by sie przydal ,zeby przejechac od gory ... albo Pomysl o np falach ,czy "zabkach "wycietych w tasmie . Pozwoli to ukryc pewne mankamenty .

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .

kriss
Diamentowy
2,209
11-19-2014, 03:09 PM
Ładnie Ci to wyszło. Oprawa jest sfalowana, bo nie wyrównałaś oprawy przed zakuciem kamienia, albo brak wprawy przy zakuwaniu. Teraz możesz tylko wyrównać płaskim rylcem ( sztychlem) Uśmiech Nie wiem, czy to efekt zamierzony, ale zrobiłaś za wysokie oprawy. Kamień prawie się w nich „utopił”
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-19-2014, 03:12 PM przez kriss.
kriss
11-19-2014, 03:09 PM #14

Ładnie Ci to wyszło. Oprawa jest sfalowana, bo nie wyrównałaś oprawy przed zakuciem kamienia, albo brak wprawy przy zakuwaniu. Teraz możesz tylko wyrównać płaskim rylcem ( sztychlem) Uśmiech Nie wiem, czy to efekt zamierzony, ale zrobiłaś za wysokie oprawy. Kamień prawie się w nich „utopił”

Imenoq
Platynowy
539
11-19-2014, 03:38 PM
Fakt mocno za wysokie cargi ale to pewnie taki zamysł artystyczny Uśmiech
Nie napisałaś na jaką metodę oprawy padło?
Imenoq
11-19-2014, 03:38 PM #15

Fakt mocno za wysokie cargi ale to pewnie taki zamysł artystyczny Uśmiech
Nie napisałaś na jaką metodę oprawy padło?

Moonlight
Złoty
130
11-19-2014, 05:30 PM
Wiem, ze oprawy sa wysokie. Tam gdzie kupuje carge to pan mowi ze robi od 3mm Uśmiech)) Ale w sumie myśle, ze można powiedziec, ze to taki efekt Puść oczko Ah no i proszę pamietać, ze mój warsztat jest okrojony. Oprawkę doginałam ryglem do carg i tym urządzonkiem ze zdjecia. Nie wiem na ile moje działanie było profesjonalne, ale jakis tam efekt jest.
Załączone pliki
Miniatury

Moonlight
11-19-2014, 05:30 PM #16

Wiem, ze oprawy sa wysokie. Tam gdzie kupuje carge to pan mowi ze robi od 3mm Uśmiech)) Ale w sumie myśle, ze można powiedziec, ze to taki efekt Puść oczko Ah no i proszę pamietać, ze mój warsztat jest okrojony. Oprawkę doginałam ryglem do carg i tym urządzonkiem ze zdjecia. Nie wiem na ile moje działanie było profesjonalne, ale jakis tam efekt jest.

Załączone pliki
Miniatury

kriss
Diamentowy
2,209
11-19-2014, 07:59 PM
przy takich narzędziach uważam, że wyszło Ci świetnie. Wysokość oprawy/cargi/kasty nie ma znaczenia. Stosuje się podkładki. Wszystko zależy od projektu. W większości wypadków chodzi o wyeksponowanie kamienia, a oprawa ma go tylko przytrzymać. Czyli wystaje ok. 0,5 do 1 mm po za krzywiznę kamienia przy małych kamieniach takich jak w Twoim wypadku.
kriss
11-19-2014, 07:59 PM #17

przy takich narzędziach uważam, że wyszło Ci świetnie. Wysokość oprawy/cargi/kasty nie ma znaczenia. Stosuje się podkładki. Wszystko zależy od projektu. W większości wypadków chodzi o wyeksponowanie kamienia, a oprawa ma go tylko przytrzymać. Czyli wystaje ok. 0,5 do 1 mm po za krzywiznę kamienia przy małych kamieniach takich jak w Twoim wypadku.

Moonlight
Złoty
130
11-19-2014, 08:32 PM
Dzięki Ząbki A na przyszłośc..jakie narzedzia wartoby zakupic do oprawiania?
Aha a co do podkładek to z czego sie je robi? Juz kombinowałam w innych przypadkach z kartoników ale wydalo mi się to mało profesjonalne.

O wiem! Zgrubego druta miedzianego robilismy w mojej wczesniejszej pracy.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-19-2014, 08:32 PM przez Moonlight.

Moonlight
11-19-2014, 08:32 PM #18

Dzięki Ząbki A na przyszłośc..jakie narzedzia wartoby zakupic do oprawiania?
Aha a co do podkładek to z czego sie je robi? Juz kombinowałam w innych przypadkach z kartoników ale wydalo mi się to mało profesjonalne.

O wiem! Zgrubego druta miedzianego robilismy w mojej wczesniejszej pracy.

kriss
Diamentowy
2,209
11-19-2014, 09:10 PM
podkładka to nie kawałek kartoniku, tylko np. pasek blachy zwinięty w spiralę, który tworzy dystans miedzy kamieniem, a dnem oprawy. To najprostszy sposób i najmniej profesjonalny. Bardziej profesjonalne to wykonanie grubszej oprawy z podcięciem na kamień, albo wlutowanie podkładki na stałe. Co do narzędzi, to jest ich wiele: stopka, zagławiacz, punca. Ja oprawiłem tysiące kamieni suwmiarką Ząbki Duże i wygodne narzędzie, chociaż mało profesjonalne. To tylko kilka narzędzi do oprawy takiej jak na Twoim zdjęciu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-19-2014, 09:11 PM przez kriss.
kriss
11-19-2014, 09:10 PM #19

podkładka to nie kawałek kartoniku, tylko np. pasek blachy zwinięty w spiralę, który tworzy dystans miedzy kamieniem, a dnem oprawy. To najprostszy sposób i najmniej profesjonalny. Bardziej profesjonalne to wykonanie grubszej oprawy z podcięciem na kamień, albo wlutowanie podkładki na stałe. Co do narzędzi, to jest ich wiele: stopka, zagławiacz, punca. Ja oprawiłem tysiące kamieni suwmiarką Ząbki Duże i wygodne narzędzie, chociaż mało profesjonalne. To tylko kilka narzędzi do oprawy takiej jak na Twoim zdjęciu.

Luffy
Unregistered

11-19-2014, 09:37 PM
Ja do takich opraw sam robilem zakuwacz ze stalowego preta i korka po winie Język jak wroce do domu to zrobie zdjecie Puść oczko a jesli chodzi o podkladke to ja po prostu robie carge z byle plaskownika max 5mm, pod carge lutuje blache, nie musi byc gruba chyba ze chcesz jak dopasowac do krzywizny obraczki/szyny i wycinam robiac "ramke" na ktorej polozy sie kamien a wpusci swiatlo pod kamien a wysokosc reguluje wysokoscia cargi

Przepraszam za jakosc, aparat nie jest najlepszy...
Załączone pliki
Miniatury

Luffy
11-19-2014, 09:37 PM #20

Ja do takich opraw sam robilem zakuwacz ze stalowego preta i korka po winie Język jak wroce do domu to zrobie zdjecie Puść oczko a jesli chodzi o podkladke to ja po prostu robie carge z byle plaskownika max 5mm, pod carge lutuje blache, nie musi byc gruba chyba ze chcesz jak dopasowac do krzywizny obraczki/szyny i wycinam robiac "ramke" na ktorej polozy sie kamien a wpusci swiatlo pod kamien a wysokosc reguluje wysokoscia cargi

Przepraszam za jakosc, aparat nie jest najlepszy...

Załączone pliki
Miniatury

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości