rodowany pierścionek
rodowany pierścionek
Słuchajcie, czy jest jakiś sposób, żeby wybielić rodowany pierścionek po lutowaniu?
Bo rod zrobił się ciemny.
On i tak już rodowany nie będzie, mam go po prostu spolerować, ale chciałabym, jeśli to możliwe w zakamarkach zostawić biały. A teraz wygląda jak oksydowany.
(11-20-2014, 11:50 PM)szafir Też by mi się jakiś sposób kiedyś do tego nadał ale pozostawała tylko obróbka mechaniczna, szczególnie kiedy już poczerniało, największy minus rodowania.
Może jakiś odwrotny sposób elektrochemiczny, odzłacanie ?

.(11-20-2014, 11:50 PM)szafir Też by mi się jakiś sposób kiedyś do tego nadał ale pozostawała tylko obróbka mechaniczna, szczególnie kiedy już poczerniało, największy minus rodowania.
Może jakiś odwrotny sposób elektrochemiczny, odzłacanie ?

.

Ja bym go teraz calego wygrzal, az zaswieci, zeby wypalic rod...potem do kwasu (jak ma kamienie to poczekaj az ostygnie), najlepiej go wygotowac kilka minut i na polerke...nie bedzie sladu po rodzie 
Wsumie to ta sama metoda jakbys chciala usunac oksyde. Trzeba spalic powloke i tyle.
(11-21-2014, 07:57 AM)bafi Ja bym go teraz calego wygrzal, az zaswieci, zeby wypalic rod...potem do kwasu (jak ma kamienie to poczekaj az ostygnie), najlepiej go wygotowac kilka minut i na polerke...nie bedzie sladu po rodzie
Wsumie to ta sama metoda jakbys chciala usunac oksyde. Trzeba spalic powloke i tyle.

(11-21-2014, 10:59 AM)szafir Zgadza się, trzeba zupełnie usunąć by ponownie porodować inaczej powstaną nieładne efekty, dlatego rodowanie gdy jest dużo trudnodostępnych zakamarków sprawia w razie lutowania duży problem.
(11-21-2014, 07:57 AM)bafi Ja bym go teraz calego wygrzal, az zaswieci, zeby wypalic rod...potem do kwasu (jak ma kamienie to poczekaj az ostygnie), najlepiej go wygotowac kilka minut i na polerke...nie bedzie sladu po rodzie

(11-21-2014, 10:59 AM)szafir Zgadza się, trzeba zupełnie usunąć by ponownie porodować inaczej powstaną nieładne efekty, dlatego rodowanie gdy jest dużo trudnodostępnych zakamarków sprawia w razie lutowania duży problem.
(11-21-2014, 05:32 PM)kfadrat sprobuj potraktowac te miejsca szczotka stalowa na biaksie. Jest szansza, ze zetrzesz warstwe i jakos to pojdzie na wariata
(11-22-2014, 12:55 AM)szafir Dokładnie to samo chciałem powiedzieć może nawet mosiężna wystarczyć.
(11-21-2014, 05:32 PM)kfadrat sprobuj potraktowac te miejsca szczotka stalowa na biaksie. Jest szansza, ze zetrzesz warstwe i jakos to pojdzie na wariata
(11-22-2014, 12:55 AM)szafir Dokładnie to samo chciałem powiedzieć może nawet mosiężna wystarczyć.