Jak oprawić fasetowany kaboszon?
Jak oprawić fasetowany kaboszon?
(12-01-2014, 07:47 PM)BoBig Da radę. Potrzebna będzie jakaś punca i młoteczek.
(12-01-2014, 07:47 PM)BoBig Da radę. Potrzebna będzie jakaś punca i młoteczek.

I tak nie mam takiej rurki, wiec nawet nie mam co myslec. Jest jakiś "mądry" sposób na odmierzenie długości paska na oprwe przy tak małym kamieniu? Bo ja to zawsze tasma klejaca, ale przy większych kamieniach.
. Z reguły trzeba delikatnie powiększyć. Przy większych owijasz paskiem i zaznaczasz miejsce cięcia. Z rurką kombinujesz jak masz więcej jednakowych opraw
(12-04-2014, 07:40 PM)Moonlight I tak nie mam takiej rurki, wiec nawet nie mam co myslec. Jest jakiś "mądry" sposób na odmierzenie długości paska na oprwe przy tak małym kamieniu? Bo ja to zawsze tasma klejaca, ale przy większych kamieniach.

(12-04-2014, 07:40 PM)Moonlight I tak nie mam takiej rurki, wiec nawet nie mam co myslec. Jest jakiś "mądry" sposób na odmierzenie długości paska na oprwe przy tak małym kamieniu? Bo ja to zawsze tasma klejaca, ale przy większych kamieniach.

(12-04-2014, 08:41 PM)olax(12-04-2014, 07:40 PM)Moonlight I tak nie mam takiej rurki, wiec nawet nie mam co myslec. Jest jakiś "mądry" sposób na odmierzenie długości paska na oprwe przy tak małym kamieniu? Bo ja to zawsze tasma klejaca, ale przy większych kamieniach.
Ja to robię na sposób trochę partyzancki.
Biorę taśmę, i wiertło 4 mm. Lub oczywiście coś innego o tej średnicy.
Ja biorę wiertła, bo zabieram je mężowi
Owijam taśmę wokół wiertła, staram się, żeby była odrobinę za mała. Lutuję, wykwaszam.
A potem "przebijam" ta oprawkę wiertłem. Z jednej i drugiej strony.
Wiertło sobie odrobinę fazuję na końcu, żeby gładko wchodziło.
Jeśli oprawę zrobisz odrobinę za ciasną, to po przebijaniu wyjdzie ci idealnie okrągła.
Jeśli wbijesz wiertło i nie będzie chciało wyjść, musisz trochę opukać naokoło, najlepiej kładąc wiertło z "nadzianą" oprawką na kowadełku i kręcąc wiertłem delikatnie pukać w oprawkę naokoło.
(12-04-2014, 08:41 PM)olax(12-04-2014, 07:40 PM)Moonlight I tak nie mam takiej rurki, wiec nawet nie mam co myslec. Jest jakiś "mądry" sposób na odmierzenie długości paska na oprwe przy tak małym kamieniu? Bo ja to zawsze tasma klejaca, ale przy większych kamieniach.
Ja to robię na sposób trochę partyzancki.
Biorę taśmę, i wiertło 4 mm. Lub oczywiście coś innego o tej średnicy.
Ja biorę wiertła, bo zabieram je mężowi
Owijam taśmę wokół wiertła, staram się, żeby była odrobinę za mała. Lutuję, wykwaszam.
A potem "przebijam" ta oprawkę wiertłem. Z jednej i drugiej strony.
Wiertło sobie odrobinę fazuję na końcu, żeby gładko wchodziło.
Jeśli oprawę zrobisz odrobinę za ciasną, to po przebijaniu wyjdzie ci idealnie okrągła.
Jeśli wbijesz wiertło i nie będzie chciało wyjść, musisz trochę opukać naokoło, najlepiej kładąc wiertło z "nadzianą" oprawką na kowadełku i kręcąc wiertłem delikatnie pukać w oprawkę naokoło.