stop białego złota 14k - jak zrobić
stop białego złota 14k - jak zrobić
Czemu od razu nie mówiłeś, że masz piec indukcyjny. My tu głowimy się jak Ci pomóc mieszając złoto patykiem w tyglu. piękna sprawa topienie indukcyjne. Czysto i po kłopocie
Czemu od razu nie mówiłeś, że masz piec indukcyjny. My tu głowimy się jak Ci pomóc mieszając złoto patykiem w tyglu.
w hutach teraz wszystko topią w piecach indukcyjnych. Najlepsze gatunki stali są tak robione, bo pola wirowe w piecu idealnie mieszają materiał.
Kriss Ty zbyt serio tego mistrza swojego odbierasz. Gdybym słuchał takich mistrzów to sam bym nie został mistrzem. Podobnie jak Cactoos nie słucham i nie robię jak mi ktoś powie tylko myślę i sprawdzam. Wbrew słynnemu powiedzeniu można lać wodę do kwasu byle zrobić to ostrożnie. O tyglach też już pisałem i jak ktoś ma odpowiednie doświadczenie może użyć jednego tygla do srebra i złota. Myślenie jest najważniejsze a nie powtarzanie lub wykonywanie często niepotrzebnych czynności. Kadm dodaję na samym końcu robiąc lut, obniżam temperaturę, mieszam i wylewam i jak za bardzo nie pogrzeję to ubytku żadnego nie widzę. I robię jeszcze dużo innych rzeczy które zapewne mistrzom by się nie podobały i które wynikają z mojej chęci ulepszania pewnych procesów. A jaki pierścionek Twój mistrz robił półtorej godziny? Nawet jeśli był prosty to musiał dać czadu. To tak jak z tymi co po 1000 kamieni na dzień oprawiali.
A te 1000 kamieni na dzień, to nie oprawa kamieni, tylko zaginanie drutów na kamieniach. Też to przeszedłem, to była chałtura.
@szafir każdy z nas ma swój styl pracy i lata doświadczeń, ja też byłem krnąbrny i musiałem sam sprawdzić, czy inaczej się nie da. Co do mojego mistrza, to chłopak był najmłodszym mistrzem w Krakowie. Papiery zdobył mając 21 lat, chciałem być lepszy od niego i zdobyć papiery po 5 latach, ale nie miałem mistrza prowadzącego i niestety zajęło mi to 6 lat. Mówiąc o pierścionku w 1.5 godziny miałem na myśli rozcinaną szynę dwa listki i kaścik. Tradycyjny wyrób w latach 80 tych. Jak piszę, że obrączki proste robię 1 godzinę, widzę zdziwienie. Ja uważam, że to kwestia wprawy, odpowiednich narzędzi i technologii, a nie magia
A te 1000 kamieni na dzień, to nie oprawa kamieni, tylko zaginanie drutów na kamieniach. Też to przeszedłem, to była chałtura.
(05-16-2014, 06:47 AM)kriss Jak piszę, że obrączki proste robię 1 godzinę, widzę zdziwienie. Ja uważam, że to kwestia wprawy, odpowiednich narzędzi i technologii, a nie magia
(05-12-2014, 08:34 PM)szafir Nasze forum jest czytane przez wielu ludzi, co pomyśli sobie człowiek, który przeczyta tekst na forum, że złote obrączki robi się godzinę.
(05-16-2014, 06:47 AM)kriss A te 1000 kamieni na dzień, to nie oprawa kamieni, tylko zaginanie drutów na kamieniach. Też to przeszedłem, to była chałtura.
(05-16-2014, 06:47 AM)kriss Jak piszę, że obrączki proste robię 1 godzinę, widzę zdziwienie. Ja uważam, że to kwestia wprawy, odpowiednich narzędzi i technologii, a nie magia
(05-12-2014, 08:34 PM)szafir Nasze forum jest czytane przez wielu ludzi, co pomyśli sobie człowiek, który przeczyta tekst na forum, że złote obrączki robi się godzinę.
(05-16-2014, 06:47 AM)kriss A te 1000 kamieni na dzień, to nie oprawa kamieni, tylko zaginanie drutów na kamieniach. Też to przeszedłem, to była chałtura.
@Imenoq w mojej małej mieścinie to jest 70/godź, ale obrączek nie przeliczam na godziny, tylko na gramy i nie wyobrażam sobie robienie w kółko tego samego. Sam dobrze wiesz że nasz zawód to setki napraw i wykonywanie różnych przedmiotów. A tak na marginesie chętnie przeniósł bym się tam gdzie są takie stawki. U nas jest duża konkurencja, a ja należę do najdroższych.
Podlacze sie z pytankiem o biale zloto palladowe skoro juz taki temat istnieje.
Ma ktos jakis sprawdzony przepis na biala 14 palladowa? Tak zeby rodowac nie trzeba bylo.
No i jeszcze kwestia jakiegos lutu do tego stopu. Chyba najlepszy bylby bez kadmu - na indzie i cynku chyba. Co myslicie? Jakies receptury ktos zna?