Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Od czego zacząć? Narzędzia

Od czego zacząć? Narzędzia

Od czego zacząć? Narzędzia

Strony (5): Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej
MihueSnow
Unregistered

04-02-2015, 09:45 PM
Czy mógłbym prosić link do owej lutówki i "kostki"? Jestem jeszcze dość zielony w tym temacie i nie chciałbym kupić czegoś złego.
MihueSnow
04-02-2015, 09:45 PM #31

Czy mógłbym prosić link do owej lutówki i "kostki"? Jestem jeszcze dość zielony w tym temacie i nie chciałbym kupić czegoś złego.

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
04-02-2015, 10:34 PM
Lodówka może byc z tego samego sklepu gdzie Znalazłeś lut w paście , np zielona (tania i działa )
http://alco.com.pl/lutowka-0-06-litra-zi...d3644.html
Co do "kostki" troche nieprecyzyjnie sie wyraziłem , to zwykły lut w postaci paska blachy i pocięty w mała kostkę . Do nauki będzie dobry lut w postaci drutów (może byc z tez z alco tak jak lutowka ) najlepiej jeśli będziesz miał po kawałku miękkiego , średniego i twardego . Będziesz mógł zobaczyć różnice miedzy nimi doświadczalnie .
Ps .
O ile dobrze pamietam do lutów w paście ( a wzasadzie pasty z lutem) trzeba mieć pewne umiejętności z praca płomieniem .
Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2015, 10:37 PM przez Erddill.

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
04-02-2015, 10:34 PM #32

Lodówka może byc z tego samego sklepu gdzie Znalazłeś lut w paście , np zielona (tania i działa )
http://alco.com.pl/lutowka-0-06-litra-zi...d3644.html
Co do "kostki" troche nieprecyzyjnie sie wyraziłem , to zwykły lut w postaci paska blachy i pocięty w mała kostkę . Do nauki będzie dobry lut w postaci drutów (może byc z tez z alco tak jak lutowka ) najlepiej jeśli będziesz miał po kawałku miękkiego , średniego i twardego . Będziesz mógł zobaczyć różnice miedzy nimi doświadczalnie .
Ps .
O ile dobrze pamietam do lutów w paście ( a wzasadzie pasty z lutem) trzeba mieć pewne umiejętności z praca płomieniem .

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .

kriss
Diamentowy
2,208
04-03-2015, 09:47 AM
Erddill ma rację, przy lutowaniu pastą zawsze będziesz miał "nasmarkane". Jeżeli chcesz się nauczyć dobrze lutować musisz zacząć od precyzyjnego dozowania, czyli jak pisał Erddill małe kostki (pelki) i lutówka. Jak nauczysz się czysto lutować zaoszczędzisz dużo czasu przy wykańczaniu wyrobu. Z czasem mając czyste srebro sam nauczysz się robić odpowiednie luty. Uśmiech
Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2015, 09:49 AM przez kriss.
kriss
04-03-2015, 09:47 AM #33

Erddill ma rację, przy lutowaniu pastą zawsze będziesz miał "nasmarkane". Jeżeli chcesz się nauczyć dobrze lutować musisz zacząć od precyzyjnego dozowania, czyli jak pisał Erddill małe kostki (pelki) i lutówka. Jak nauczysz się czysto lutować zaoszczędzisz dużo czasu przy wykańczaniu wyrobu. Z czasem mając czyste srebro sam nauczysz się robić odpowiednie luty. Uśmiech

kolorowy
Platynowy
666
04-03-2015, 10:11 AM
Ja osobiści lutuje na ABDEK , kup sobie igłe i lut podawaj już taką kuleczkę roztopioną na miejsce lutowania.
kolorowy
04-03-2015, 10:11 AM #34

Ja osobiści lutuje na ABDEK , kup sobie igłe i lut podawaj już taką kuleczkę roztopioną na miejsce lutowania.

szafir
Platynowy
605
04-03-2015, 11:17 AM
Wiele rzeczy szybko i fajnie lutuje się drutem różniej średnicy(lutem) jak nie ma konieczności to szkoda czasu bawić się w pelki takie tam inne. Jako lutówka najlepszy fluoren.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2015, 11:17 AM przez szafir.
szafir
04-03-2015, 11:17 AM #35

Wiele rzeczy szybko i fajnie lutuje się drutem różniej średnicy(lutem) jak nie ma konieczności to szkoda czasu bawić się w pelki takie tam inne. Jako lutówka najlepszy fluoren.

kriss
Diamentowy
2,208
04-03-2015, 12:04 PM
@MihueSnow masz letko przerąbane. Ilu rzemieślników, tyle różnych pomysłów. Musisz popróbować wszystkiego Ząbki Od siebie dodam, że jako lutówki używam boraksu Ząbki
kriss
04-03-2015, 12:04 PM #36

@MihueSnow masz letko przerąbane. Ilu rzemieślników, tyle różnych pomysłów. Musisz popróbować wszystkiego Ząbki Od siebie dodam, że jako lutówki używam boraksu Ząbki

szrapnel
Platynowy
302
04-03-2015, 12:24 PM
palnik za "30 zł" wystarczy do drobnicy spokojnie, mój był nieszczelny ale po wymianie rurek wewnątrz działa trzeci rok....
Lut w paście sobie odpuść jest przede wszystkim za drogi a resztę "dla czego nie" napisali poprzednicy...
Kup zwykły w drucie, średni na początek powinien być odpowiedni.
do tego boraks(ten z apteki odpada) lub gotową lutówkę.

Mi na początek potrzebne do szczęścia były:
kombinerki (wąskie, zwykłe, okrągłe do oczek...)
młotek stalowy i drewniany
kawał grubszej wyszlifowanej na gładko blachy lub kowadełko (kowadełko używane kupisz już za 20 zł)
trzpień stalowy do formowania lub twardy kij o odpowiedniej średnicy... (jeśli kupujesz trzpień to weź odrazu coś lepszego bo taniocha za 50 zł po chwili użytkowania sama ci pokażę czemu nie warto...)
pilniki
pęseta izolowana
nożyce do blachy
gesztelka - piłka włosienicowa i brzeszczoty do niej (grubość 3/0 lub około..
multiszlifierka/miniszlifierka lub jeśli masz możliwość to od razu silnik protetyczny lub jubilerski - bo się przydaje do naprawdę wielu rzeczy
coś do mierzenia (suwmiarka)
cegle szamotową albo jakiejś płytke do lutowania (skamolex lub podobne)

przydało by się jeszcze ....
fajnagiel, walcarka, wycinarka, puncyny, anki/bizownice, rylce, frezy, tarcze, paluch, trzpienie, rygle, przeciągadła ... i jeszcze więcej młotków Puść oczko

zapomiał bym o czymś
szklanka wody(do chłodzenia wyrobów i zapału wydawania pieniędzy bez potrzeby), szklanka wody z kwaskiem cytrynowym do wytrawiania, i szklanka czegoś na uspokojenie jak coś pójdzie nie tak Puść oczko
szrapnel
04-03-2015, 12:24 PM #37

palnik za "30 zł" wystarczy do drobnicy spokojnie, mój był nieszczelny ale po wymianie rurek wewnątrz działa trzeci rok....
Lut w paście sobie odpuść jest przede wszystkim za drogi a resztę "dla czego nie" napisali poprzednicy...
Kup zwykły w drucie, średni na początek powinien być odpowiedni.
do tego boraks(ten z apteki odpada) lub gotową lutówkę.

Mi na początek potrzebne do szczęścia były:
kombinerki (wąskie, zwykłe, okrągłe do oczek...)
młotek stalowy i drewniany
kawał grubszej wyszlifowanej na gładko blachy lub kowadełko (kowadełko używane kupisz już za 20 zł)
trzpień stalowy do formowania lub twardy kij o odpowiedniej średnicy... (jeśli kupujesz trzpień to weź odrazu coś lepszego bo taniocha za 50 zł po chwili użytkowania sama ci pokażę czemu nie warto...)
pilniki
pęseta izolowana
nożyce do blachy
gesztelka - piłka włosienicowa i brzeszczoty do niej (grubość 3/0 lub około..
multiszlifierka/miniszlifierka lub jeśli masz możliwość to od razu silnik protetyczny lub jubilerski - bo się przydaje do naprawdę wielu rzeczy
coś do mierzenia (suwmiarka)
cegle szamotową albo jakiejś płytke do lutowania (skamolex lub podobne)

przydało by się jeszcze ....
fajnagiel, walcarka, wycinarka, puncyny, anki/bizownice, rylce, frezy, tarcze, paluch, trzpienie, rygle, przeciągadła ... i jeszcze więcej młotków Puść oczko

zapomiał bym o czymś
szklanka wody(do chłodzenia wyrobów i zapału wydawania pieniędzy bez potrzeby), szklanka wody z kwaskiem cytrynowym do wytrawiania, i szklanka czegoś na uspokojenie jak coś pójdzie nie tak Puść oczko

MihueSnow
Unregistered

04-04-2015, 12:08 AM
Okej, dzięki wszystkim za porady Uśmiech
Takie jeszcze jedno pytanie, czy pierścionki/obrączki itp. robi się z drutu, taśmy czy może blachy? Z czego najwygodniej?
MihueSnow
04-04-2015, 12:08 AM #38

Okej, dzięki wszystkim za porady Uśmiech
Takie jeszcze jedno pytanie, czy pierścionki/obrączki itp. robi się z drutu, taśmy czy może blachy? Z czego najwygodniej?

kriss
Diamentowy
2,208
04-04-2015, 08:05 AM
z płaskownika/taśmy. Najszybciej Uśmiech
kriss
04-04-2015, 08:05 AM #39

z płaskownika/taśmy. Najszybciej Uśmiech

MihueSnow
Unregistered

04-04-2015, 09:20 AM
To o takie coś chodzi? http://www.hopea.eu/blachy-tasmy-ag930/g...iekka.html