rekonstrukcja srebrnego pierscienia z turkusem
rekonstrukcja srebrnego pierscienia z turkusem
Witam jestem tu nowy poza tym laik.
mam szacunek do wiedzy i kompetecji kowalastwa precyzyjnego metali szlachetnych.
prosze o wyrozumialosc ja naprawde chcialem naprawic pierscien u specjalisty, ktorego niestety nie znalazlem.
jakies 20 lat temu dostalem od ojca pierscien, ktory nosil takze moj stryj a wczesniej moj dziad pozniej mam nadzieje ze bedzie takze nosil go muj syn.
z powodu tego iz nigdy go z palca nie sciagalem a rozne prace wykonywalem poza tym przy kazdym przekazywaniu pierscienia oraz z latami palce byly inne i pierscien wielokrotnie zmienial rozmiar i ostatecznie sie rozpadl.
kiedy probowalem oddac do naprawy kazdy zaklad zgodnie twierdzil ze nie podejma sie tego poniewaz peknie kamien przy nagrzewaniu srebra.
ojciec byl z pierscieniem w niemczech przyjaciel w polsce ja w irlandii gdzie mieszkam i wszedzie ta sama odpowiedz.
ciezko mi bylo w to uwiezyc ale osobiscie takze pytalem pokazywalem i nic nikt nie umial poradzic.
wiem ze poprostu zle trafialem bo nie wierze ze sie nie da.
postanowilem wziac sprawe w swoje rece plan byl wymontowac kamien i potem to juz kazdy burak powinien naprawic hmm niestety i tu sie przeliczylem.
po odmowach odpuscilem na drugiej pracowni pomyslalem ze sam sprobuje bedzie mial wieksza dla mnie wartosc.
(04-08-2015, 01:32 AM)bebosz pozdrawiam
Sebastian
Chyba że sygnet nie jest srebrny.nie chodzi panowie o wasza wiare i osad prawdomownosci mojej osoby.
to czy moj tato tylko trzymal piersciek przez kilka miesiecy i czy moj przyjaciel takze tylko go trzymal nie jestem w stanie stwierdzic jednoznacznie.
wiem ze ja bylem i ta historie przedstawilem mozna zazwonic do zakladow w Enniscorthy oraz w New Ross a ja nazywam sie Sebastian Henryk Kunowicz i widze ze trafilem nie na to forum.
(04-08-2015, 10:15 AM)bebosz nie chodzi panowie o wasza wiare i osad prawdomownosci mojej osoby.
to czy moj tato tylko trzymal piersciek przez kilka miesiecy i czy moj przyjaciel takze tylko go trzymal nie jestem w stanie stwierdzic jednoznacznie.
wiem ze ja bylem i ta historie przedstawilem mozna zazwonic do zakladow w Enniscorthy oraz w New Ross a ja nazywam sie Sebastian Henryk Kunowicz i widze ze trafilem nie na to forum.
(04-08-2015, 10:15 AM)bebosz nie chodzi panowie o wasza wiare i osad prawdomownosci mojej osoby.
(04-08-2015, 10:20 AM)Erddill(04-08-2015, 10:15 AM)bebosz nie chodzi panowie o wasza wiare i osad prawdomownosci mojej osoby.
Jesli nadal jestes w Irlandii to do mnie chyba bedzie najblizej ( Nottingham) ...i faktycznie irysy moga nie chciec/umiec naprawic .
Ps.
"keep calm and carry on".
(04-08-2015, 10:20 AM)Erddill(04-08-2015, 10:15 AM)bebosz nie chodzi panowie o wasza wiare i osad prawdomownosci mojej osoby.
Jesli nadal jestes w Irlandii to do mnie chyba bedzie najblizej ( Nottingham) ...i faktycznie irysy moga nie chciec/umiec naprawic .
Ps.
"keep calm and carry on".
troche "przywykłem" do mentalności irysów .... Niestety , chcąc byc obiektywnym nie podejmę sie wyceny naprawy na odległość ,ze zdjęcia , nie będzie to ani profesjonalne ,ani rzetelne . Jeśli to srebro to tak jak pisali poprzednicy nie będzie problemu z naprawa . Natomiast jeśli to nie jest srebro sprawa będzie bardziej skomplikowana , można lutowac cyną ...ale . Tu jest sporo takich ale .
@bebosz spędziłem kilka lat na północy mniejszej wyspy ,south Tyrone (okolice Dungannon )
troche "przywykłem" do mentalności irysów .... Niestety , chcąc byc obiektywnym nie podejmę sie wyceny naprawy na odległość ,ze zdjęcia , nie będzie to ani profesjonalne ,ani rzetelne . Jeśli to srebro to tak jak pisali poprzednicy nie będzie problemu z naprawa . Natomiast jeśli to nie jest srebro sprawa będzie bardziej skomplikowana , można lutowac cyną ...ale . Tu jest sporo takich ale .
(04-08-2015, 11:16 AM)olax(04-08-2015, 10:20 AM)Erddill ...i faktycznie irysy moga nie chciec/umiec naprawic .
Erddill - mówisz poważnie?
(04-08-2015, 11:16 AM)olax(04-08-2015, 10:20 AM)Erddill ...i faktycznie irysy moga nie chciec/umiec naprawic .
Erddill - mówisz poważnie?
jest to srebro to pewne i zaden z zakladow tego nigdy nie podwazal ponad to kilkukrotnie byl juz powiekszany i pomniejszany przez zaklady jubilerskie. rozumiem ze wycena na odleglosc trudna lub czasami nie mozliwa.
tak czy owak dziekuje Erddill.
W takim razie poszukam glebiej w internecie lub glebiej tu na wyspie.
Pozdrawiam.