Uczulenie na złoto?
Uczulenie na złoto?
Witam, mam nadzieje ze pisze w dobrym dziale, gdyż to mój pierwszy temat. Chciałem się Was zapytac forumowicze, czy może to być jakies uczulenie na złoto oraz czy można jakos to jednoznacznie sprawdzić czy jestem uczulony.
Mianowicie niedługo będę bral ślub, wiec trzeba będzie w niedługim czasie wybrac i kupic obrączki, a jako ze nigdy nie nosilem nic na palcach, postanowiłem sprawdzić ,,jak to jest" i gdy pojechałem do ojca to pożyczyłem od niego obrączkę której nie nosi i nosilem u niego w domu przez dzień. Po czym po kilku godzinach skora palca swedziala mnie w dość uporczywy sposób, zarówno palca z obraczka jak i częściowo dwóch sąsiednich, szczególnie na blonie laczacej palce oraz skora byla delikatnie zaczerwieniona. Po zdjęciu obrączki zaczerwienienie zeszlo po okolo godzinie a swędzenie ustapilo po jakichś 2-3 godzinach. Dzisiaj chciałem sprawdzić czy może cos nie tak bylobz obraczka ojca i wziąłem od narzeczonej jeden z pierścionków, potrzymalem na palcu dosłownie 30-40 minut i swędzenie jak i zaczerwienienie tak samo wystapilo, z tym ze swędzenie tym razem bylo mocniejsze, ale ustapilo szybko bo po pól godziny.
Nadmieniam ze nigdy nie nosilem niczego złotego, tylko jakiś łańcuszek srebrny który nie wywolywal żadnych reakcji.
Z góry dziekuje za pomoc
Zobacz tutaj : https://portal.abczdrowie.pl/uczulenie-na-zloto