Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Łączenie srebra z drewnem

Łączenie srebra z drewnem

Łączenie srebra z drewnem

Strony (2): 1 2 Dalej
wkwiatkowska
Miedziany
5
06-02-2015, 02:32 PM
Proszę o info na temat łączenia srebra z drewnem.
Czy drewno tekowe jest odpowiednie do tego ???
Jakim klejem łączyć?Czy wystarczy żywiczny.
Jak barwić drewno aby nie traciło swoich kolorów przy użytkowaniu.
Będę wdzięczna za wszelkie info. Rumieniec
wkwiatkowska
06-02-2015, 02:32 PM #1

Proszę o info na temat łączenia srebra z drewnem.
Czy drewno tekowe jest odpowiednie do tego ???
Jakim klejem łączyć?Czy wystarczy żywiczny.
Jak barwić drewno aby nie traciło swoich kolorów przy użytkowaniu.
Będę wdzięczna za wszelkie info. Rumieniec

Erddill
wytwórca chińskich podróbek
674
06-02-2015, 04:15 PM
Musisz bardzie sprecyzowac . Co chcesz robic , przy tak postawionych pytaniach to ..kazde drewno w tym teczyna sie nadaje . Osobiscie laczylem bukowe i tzw czarne drewno afrykanskie . Laczylem na sztyfty i wklejalem na uhu 12 godzinny ..jeszcze nic nie odpadlo . Barwienie ...to samo mozna robic cuda na kiju , ja zabezpieczam olejem dunskim .

nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Erddill
06-02-2015, 04:15 PM #2

Musisz bardzie sprecyzowac . Co chcesz robic , przy tak postawionych pytaniach to ..kazde drewno w tym teczyna sie nadaje . Osobiscie laczylem bukowe i tzw czarne drewno afrykanskie . Laczylem na sztyfty i wklejalem na uhu 12 godzinny ..jeszcze nic nie odpadlo . Barwienie ...to samo mozna robic cuda na kiju , ja zabezpieczam olejem dunskim .

wkwiatkowska
Miedziany
5
06-02-2015, 05:06 PM
Dzięki za zainteresowanie
Staram się stworzyć pierścionek,dwie strony okładziny srebro środek drewno.
Dobrze byłoby przyciemnić teczynę,aby uzyskać większy kontrast.
Nie powinna się odbarwić przy użytkowaniu (kontakt z wodą i detergentami).
wkwiatkowska
06-02-2015, 05:06 PM #3

Dzięki za zainteresowanie
Staram się stworzyć pierścionek,dwie strony okładziny srebro środek drewno.
Dobrze byłoby przyciemnić teczynę,aby uzyskać większy kontrast.
Nie powinna się odbarwić przy użytkowaniu (kontakt z wodą i detergentami).

simoniculus
Platynowy
455
06-02-2015, 05:45 PM
najlepszym do tego drewnem było by któreś z drewien stabilizowanych, naciągnięte są monomerem i utwardzone, wagę mają większą ale dzięki takiej impregnacji prawie w ogóle nie biorą wody
(szukać tego na forum knives.pl na przykład)
simoniculus
06-02-2015, 05:45 PM #4

najlepszym do tego drewnem było by któreś z drewien stabilizowanych, naciągnięte są monomerem i utwardzone, wagę mają większą ale dzięki takiej impregnacji prawie w ogóle nie biorą wody
(szukać tego na forum knives.pl na przykład)

Erddill
674
06-02-2015, 05:55 PM
Przy takich założeniach ( kontakt z woda ,detergenty ) teczyna ze względu na swoje właściwości wydaje się być idealnym materiałem . Moje eksperymenty dotyczą głownie wisiorow wiec skupiałem się na rysunku drewna mniej na innych właściwościach ...pierścionek ,który popełniłem ,ze względu na rozmiary dyskwalifikuje go z prac domowych , także zabezpieczanie go nie było moim priorytetem .

Erddill
06-02-2015, 05:55 PM #5

Przy takich założeniach ( kontakt z woda ,detergenty ) teczyna ze względu na swoje właściwości wydaje się być idealnym materiałem . Moje eksperymenty dotyczą głownie wisiorow wiec skupiałem się na rysunku drewna mniej na innych właściwościach ...pierścionek ,który popełniłem ,ze względu na rozmiary dyskwalifikuje go z prac domowych , także zabezpieczanie go nie było moim priorytetem .

Nordwind
Platynowy
470
06-02-2015, 10:14 PM
Wszystko fajnie tylko zapomnieliście ze teczyna posiada substancje toksyczne i nie bardzo nadaje się z tego powodu do biżuterii . Wiele osób reaguje na nia alergicznie. No ale nie wszystkie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2015, 10:16 PM przez Nordwind.
Nordwind
06-02-2015, 10:14 PM #6

Wszystko fajnie tylko zapomnieliście ze teczyna posiada substancje toksyczne i nie bardzo nadaje się z tego powodu do biżuterii . Wiele osób reaguje na nia alergicznie. No ale nie wszystkie.

wkwiatkowska
Miedziany
5
06-02-2015, 10:20 PM
Dzięki za info.Nie wiedziałam.
Ale może wiesz czym zastąpić teczynę.
wkwiatkowska
06-02-2015, 10:20 PM #7

Dzięki za info.Nie wiedziałam.
Ale może wiesz czym zastąpić teczynę.

Nordwind
Platynowy
470
06-02-2015, 10:20 PM
Ja używam czasami Heban jest już czarny i nie trzeba go farbowac.
Nordwind
06-02-2015, 10:20 PM #8

Ja używam czasami Heban jest już czarny i nie trzeba go farbowac.

wkwiatkowska
Miedziany
5
06-02-2015, 10:32 PM
Dzięki
wkwiatkowska
06-02-2015, 10:32 PM #9

Dzięki

Erddill
674
06-02-2015, 10:32 PM
@Nordwind powiem szczerze ,ze tez nie wiedzialem o alergiach na teczyne . Znalazlem takie cos :

" Stolarze często skarżą się, że pył powstający podczas obróbki drewna teakowego powoduje u nich stany zapalne oraz alergie – wdziera się bowiem do dróg oddechowych i drażni ich delikatną, śluzową wyściółkę. Natomiast samo drewno teczyny absolutnie nie powoduje żadnych alergii ani podrażnień. ...
...Autochtoni uważają, iż każda część teczyny może pomóc zwalczyć przeróżne dolegliwości. I tak:
sproszkowane drewno (choć alergizujące w nadmiarze) bywa pomocne przy leczeniu grzybic, ma też działanie osłaniające, łagodzące i uspokajające;
kwietny proszek służy do walki z kaszlem i chorobami żołądka oraz nerek;
zmielone drobniutko korzenie to lekarstwo na niedomagania układu moczowego;
olej z kwiatów teczyny wspomaga porost włosów i likwiduje świerzb.
Z liści teczyny uzyskuje się naturalny barwnik, stosowany do farbowania wełny i bawełny. "

Erddill
06-02-2015, 10:32 PM #10

@Nordwind powiem szczerze ,ze tez nie wiedzialem o alergiach na teczyne . Znalazlem takie cos :

" Stolarze często skarżą się, że pył powstający podczas obróbki drewna teakowego powoduje u nich stany zapalne oraz alergie – wdziera się bowiem do dróg oddechowych i drażni ich delikatną, śluzową wyściółkę. Natomiast samo drewno teczyny absolutnie nie powoduje żadnych alergii ani podrażnień. ...
...Autochtoni uważają, iż każda część teczyny może pomóc zwalczyć przeróżne dolegliwości. I tak:
sproszkowane drewno (choć alergizujące w nadmiarze) bywa pomocne przy leczeniu grzybic, ma też działanie osłaniające, łagodzące i uspokajające;
kwietny proszek służy do walki z kaszlem i chorobami żołądka oraz nerek;
zmielone drobniutko korzenie to lekarstwo na niedomagania układu moczowego;
olej z kwiatów teczyny wspomaga porost włosów i likwiduje świerzb.
Z liści teczyny uzyskuje się naturalny barwnik, stosowany do farbowania wełny i bawełny. "

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości