Łączenie srebra z drewnem
Łączenie srebra z drewnem
Proszę o info na temat łączenia srebra z drewnem.
Czy drewno tekowe jest odpowiednie do tego
Jakim klejem łączyć?Czy wystarczy żywiczny.
Jak barwić drewno aby nie traciło swoich kolorów przy użytkowaniu.
Będę wdzięczna za wszelkie info. 
Musisz bardzie sprecyzowac . Co chcesz robic , przy tak postawionych pytaniach to ..kazde drewno w tym teczyna sie nadaje . Osobiscie laczylem bukowe i tzw czarne drewno afrykanskie . Laczylem na sztyfty i wklejalem na uhu 12 godzinny ..jeszcze nic nie odpadlo . Barwienie ...to samo mozna robic cuda na kiju , ja zabezpieczam olejem dunskim .
Dzięki za zainteresowanie
Staram się stworzyć pierścionek,dwie strony okładziny srebro środek drewno.
Dobrze byłoby przyciemnić teczynę,aby uzyskać większy kontrast.
Nie powinna się odbarwić przy użytkowaniu (kontakt z wodą i detergentami).
najlepszym do tego drewnem było by któreś z drewien stabilizowanych, naciągnięte są monomerem i utwardzone, wagę mają większą ale dzięki takiej impregnacji prawie w ogóle nie biorą wody
(szukać tego na forum knives.pl na przykład)
Przy takich założeniach ( kontakt z woda ,detergenty ) teczyna ze względu na swoje właściwości wydaje się być idealnym materiałem . Moje eksperymenty dotyczą głownie wisiorow wiec skupiałem się na rysunku drewna mniej na innych właściwościach ...pierścionek ,który popełniłem ,ze względu na rozmiary dyskwalifikuje go z prac domowych , także zabezpieczanie go nie było moim priorytetem .
Dzięki za info.Nie wiedziałam.
Ale może wiesz czym zastąpić teczynę.
@Nordwind powiem szczerze ,ze tez nie wiedzialem o alergiach na teczyne . Znalazlem takie cos :
" Stolarze często skarżą się, że pył powstający podczas obróbki drewna teakowego powoduje u nich stany zapalne oraz alergie – wdziera się bowiem do dróg oddechowych i drażni ich delikatną, śluzową wyściółkę. Natomiast samo drewno teczyny absolutnie nie powoduje żadnych alergii ani podrażnień. ...
...Autochtoni uważają, iż każda część teczyny może pomóc zwalczyć przeróżne dolegliwości. I tak:
sproszkowane drewno (choć alergizujące w nadmiarze) bywa pomocne przy leczeniu grzybic, ma też działanie osłaniające, łagodzące i uspokajające;
kwietny proszek służy do walki z kaszlem i chorobami żołądka oraz nerek;
zmielone drobniutko korzenie to lekarstwo na niedomagania układu moczowego;
olej z kwiatów teczyny wspomaga porost włosów i likwiduje świerzb.
Z liści teczyny uzyskuje się naturalny barwnik, stosowany do farbowania wełny i bawełny. "