Łączenie kamieni ze srebrem (klej)
Łączenie kamieni ze srebrem (klej)
Witam,
poszukuję kleju łączącego różne kamienie ze srebrem. Zastanawiam się nad klejami 2-składnikowymi epoxydowymi długowiążącymi (1-1,5h wstępne wiązanie). Spoina ma doskonałe parametry wytrzymałościowe, aczkolwiek jedyna rzecz, która mnie odstręcza to jej kolor, gdyż znalazłem jedynie bezbarwne lub srebrne (metaliczne). Spoinę będzie widać i w moim przypadku najlepiej nadawałaby się spoina biała, która nie ulega starzeniu (żółknięciu, kruszeniu). Ewentualnie jakaś farba na tę spoinę. A wy jakie kleje (sposoby łączenia używacie) i co możecie polecić?
Pozdrawiam K.
Nie wątpliwie oprawiony kamień to pierwszorzędne rozwiązanie,są jednak sytuacje gdzie bez kleju bywa ciężko chociaż by w celu obniżenia czasu i kosztów produkcji.Biały klej polecam "distal"-jest o tyle fajny że po wyschnięciu mozna go szlifować i polerować.Co ciekawsze w sytuacjach gdy potrzebowałem by miał inny odcień wystarczyło wymieszać go z nie wielką ilością farbki akrylowej-to pewnie trochę obniżało jego wytrzymałość ale i tak trzymał super.Bezbarwny to "bison"-uniwersal lub 5 min(taki w strzykawce niebieskiej lub czerwonej) lub "UHU "Plus-też bezbarwny
Dziękuję bardzo za pomoc. Z tego co się dowiedzialem, to Distal jest bardzo chwalony także przez modelarzy. Spoina jest ponoć lekko żółta, zatem do pełnego białego efektu zabarwię odrobiną akrylu jak polecasz.
Pozdrawiam K.
a więc przerobiłem trochę temat
Powinno dać dobry efekt choć sam klej bywa trudno dostępny -w takich sytuacjach allegro bywa przydatne.A co konkretnie chcesz kleić?Może uda mi się jeszcze coś podpowiedzieć.Swego czasu miałem spory problem z klejeniem drzewa egzotycznego więc próbowałem niemal wszystkiego co wpadło mi w ręce
a więc przerobiłem trochę temat
Witam, ja natomiast polecam niedrogi i sprawdzony przeze mnie POXIPOL bezbarwny, dwuskładnikowy, czas schnięcia 10 min. Spoina po wyschnięciu jest przezroczysto-biała w zależności od proporcji składników. Dostępny w każdym markecie budowlanym. Koszt około 10 zł. Pozdrawiam