Srebro - kilka pytań laika.
Srebro - kilka pytań laika.

i już wiem dla czego Leszek wpadł Ci w oko 

( malowanie emalią plus złota folia )
@manp89 po wzroście i wadzę powiedział bym, że jesteś zgrabną blondynką 

i już wiem dla czego Leszek wpadł Ci w oko 

@Leszek spokojnie ja jestem cierpliwy czasami u mnie projekt wykluwa się przez rok lub więcej. Poznasz zasady walki z materiałem będzie Ci lepiej szło. W srebrze i złocie
nie ma miejsca na błędy. Z reguły to dużo kosztuje ( czasu ) Tu musi wszystko być dokładnie dopasowane inaczej praca wygląda jak kupa g.......a Wszystko krzywe i posmarkane.
Musisz zapomnieć o niektórych przyzwyczajeniach z emalii. W emalii napięcie powierzchniowe stopionego szkła przyciągnie paski złota czy srebra i ładnie je ułoży. Przy lutowaniu
srebra i złota takie zjawisko nie zachodzi. Jak masz do połączenia duże i ciężkie elementy z cienkimi zpróbuj zrobić to w piecu wiążąc wcześniej wszystko cienkim żelaznym drutem.
Nigdy nie zapominaj o lutówce !!! Ja nadal jestem chory na emalie, tylko ostatnio brak czasu. Mam już przygotowany projekt rybki
( malowanie emalią plus złota folia )
zobaczymy co z tego wyjdzie 
Obejrzyj jakiś film o pracy złotnika i przyjrzyj się temu dokładnie
@Leszek stoły jubilerskie są tak samo wysokie jak u zegarmistrza, czy emaliera. Przeciętnie to 90 cm. Przedmiot masz trochę po niżej linii wzroku. Inaczej będziesz się garbił i kręgosłup Ci wysiądzie. Stołkiem sobie dopasujesz resztę. Plus minus kilka centymetrów. Szuflada albo fel musi być tak głęboka żebyś piłką podczas ciecia nie uderzał w dno. Z reguły dla wygody dno szuflady jest prawie na wysokości nóg. Jeżeli fel to też głęboki. Jak wycinasz łuk w blacie, to jeżeli oprzesz łokcie na brzegach stołu to dłonie muszą mieć swobodny dostęp do klina ( faijnagla )
Obejrzyj jakiś film o pracy złotnika i przyjrzyj się temu dokładnie 
Moim zdaniem 90 to za malo. 100 jest dobrze. oczywiscie, ze mozesz obnizyc krzeslo ale nie o to chodzi bo wtedy masz zle nogi. Najpierw nalezy zopatrzyc sie w dobrze krzeslo, ustawic je na odpowiednia wysokosc i pozniej do tego dobrac wysokosc stolu.
..oczywiscie zadnych z tych rad sam nie zastosowalem do tej pory - wszystko zastepczne i prowizoryczne 
Witaj Leszku, ja dopiero też rozpoczynam zabawę z lutowaniem srebra, wbrew pozorom całkiem przyjemna rzecz. Polecam serię filmików na Youtube z których ja dużo się nauczyłem, co innego przeczytać co innego zobaczyć:
https://www.youtube.com/watch?v=q-xx6M3J...lryAcademy
Tam jest wszystko ładnie pokazane jak lutować itp. język ang wiele nie przeszkadza. Polecam też inne filmiki z tego kanału.
(08-03-2015, 11:07 PM)kmicic32 Witaj Leszku, ja dopiero też rozpoczynam zabawę z lutowaniem srebra, wbrew pozorom całkiem przyjemna rzecz. Polecam serię filmików na Youtube z których ja dużo się nauczyłem, co innego przeczytać co innego zobaczyć:
Tam jest wszystko ładnie pokazane jak lutować itp. język ang wiele nie przeszkadza. Polecam też inne filmiki z tego kanału.
(08-03-2015, 11:07 PM)kmicic32 Witaj Leszku, ja dopiero też rozpoczynam zabawę z lutowaniem srebra, wbrew pozorom całkiem przyjemna rzecz. Polecam serię filmików na Youtube z których ja dużo się nauczyłem, co innego przeczytać co innego zobaczyć:
(08-02-2015, 07:04 PM)mnap89 Moim zdaniem 90 to za malo. 100 jest dobrze. oczywiscie, ze mozesz obnizyc krzeslo ale nie o to chodzi bo wtedy masz zle nogi. Najpierw nalezy zopatrzyc sie w dobrze krzeslo, ustawic je na odpowiednia wysokosc i pozniej do tego dobrac wysokosc stolu.
..oczywiscie zadnych z tych rad sam nie zastosowalem do tej pory - wszystko zastepczne i prowizoryczne
(08-03-2015, 10:18 PM)Nandi Leszku czy ty jesteś z Kłodzka ? Bo jeżeli tak to ja jestem z Dzierżoniowa i jak czegoś nie ogarniasz moge pomuc radą i praktyką.
(08-02-2015, 07:04 PM)mnap89 Moim zdaniem 90 to za malo. 100 jest dobrze. oczywiscie, ze mozesz obnizyc krzeslo ale nie o to chodzi bo wtedy masz zle nogi. Najpierw nalezy zopatrzyc sie w dobrze krzeslo, ustawic je na odpowiednia wysokosc i pozniej do tego dobrac wysokosc stolu.
(08-03-2015, 10:18 PM)Nandi Leszku czy ty jesteś z Kłodzka ? Bo jeżeli tak to ja jestem z Dzierżoniowa i jak czegoś nie ogarniasz moge pomuc radą i praktyką.
Jak dojdziesz do wprawy to
@kmicic32 szkoda czasu na takie zabawy. Naucz się lutować z wolnej ręki. Zaoszczędzisz masę czasu. Moje stare zdjęcie z Deviantart
Jak dojdziesz do wprawy to