Liczba postów: 961
Liczba wątków: 29
Reputacja:
52
lsg 412 od firmy legor to 34Ag 31Cu 25Zn 10In. Takze jak nie chcesz kupowac mozesz zrobic sobie ja samemu i pozniej dodawac do czystego zlota robiac lut. Naprawde wszystkie ligury maja opisany sklad takze nic tylko dzialac. a jak sie nie chce ktos samemu bawic to kupic i po problemie
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
09-07-2015, 10:38 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2015, 10:40 AM przez Mizu.)
Tak tak, to widziałem, tylko nie posiadam feinu w tej chwili i chciałem zobaczyć czy mogę jakimś cudem ( o ja niedouczony. ) zrobić lut do 585 z 585 :/
To z 18stki fajny patent, muszę sobie zapisać  A zdarzyło Ci się może kiedyś, żeby ten Kadm "wyfrunął" z tygla ? Czy to aż tak niebezpieczne nie jest ? - bo w tym wątku jak się naczytałem to zawiało grozą
Apropo tego mosiądzu - dlatego się zapytałem jaki, bo do niektórych nawet cyna jest dodawana, a to niedopuszczalne w złocie czy srebrze. Stop zrobi się kruchy i będzie dupa - do rafinacji. Chciałem dlatego popytać skąd wy bierzecie kadm, cynk, miedź i mosiądz ( to z pięciogroszówką nielegalne ale jakże szybkie i łatwe być musi  ).
I apropo 5 groszówki - 10g na 1 5 groszówkę. Czyli jak bym potrzebował powiedzmy z 1g feinu zrobić taki lut to mam gramowo wziąć 1/10 tego 5 groszy ?
mnap89 - to akurat świetna rada, na pewno pierwszy raz zrobię lut z kupionej ligury. Używałbym jej cały czas, ale gdzieś wyczytałem, że są problemy później z rafinacją złota, nie wiem czy to prawda.
Liczba postów: 2,193
Reputacja:
100
@Mizu ten lut z pięciogroszówki to do srebra. A Z KADMEM MUSISZ OBCHODZIĆ SIĘ OSTROŻNIE !!! Kadm nie wyfrunie, on tylko gwałtownie
się utlenia i mocno paruje. Topiąc kadm bezpiecznie jest dać go 10% więcej niż wynika z wyliczenia próby. Masz 0,585 i HNO3 zrób z 14-ki
8-kę ( 0,333 ) zwalcuj na cienkie paski i wygotuj w HNO3 ( też mocno dymi ) Otrzymasz próbę od 0,950 - 0,990, kup ligutę do lutów i możesz
szaleć z lutowaniem. Niestety nie ma prostej metody na lut do 14-ki z 14-tki. ( chyba że zniżysz próbę )
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi http://www.krissart.pl/
Liczba postów: 961
Liczba wątków: 29
Reputacja:
52
Nie wiem kto ci takich gupot o problemach z rafinacja nagadal.
Cyne mozna smialo dodawa ale w odpowiedniej ilosci. I nie cyne lutownicza bo to jest cyna+ołów tylko czysta cyne 99,99% .
Wszystkie metale dostaniesz na 100% w firmie onyxmet z olsztyna? Lublina? Nie pamietam  Z tym ze kadm tylko na firme chyba ze ładnie poprosisz 
Miedz nie jest zadnym problemem - kable, rurki swietnie sie do tego nadaja gdyz jest to czysta miedz. Ewentualnie poszukaj granulat miedzi wychodzi tanio okolo 50 zł kilogram czy cos? ja kupilem dawno temu.
Cynk na 100% w onyxmet albo szukaj granulat tez tani jak barszcz.
Mosiadz dostaniesz w pierwsze lepszej hurtowni metali kolorowych - do wyboru do koloru gatnuki - tylko czesto trzeba jakas minimalna ilosc kupic - zalezy od sklepu.
Tak czy siak jesli chcesz zrobic samemu lut to najlepiej z czystego zlota. Mozna z 18 ale to takie troche kombinowanie moim zdaniem bo nie wiesz jaki kolor wyjdzie, nie wiesz jaki stop tej 18 jest itp itd. Da sie i duzo ludzi tak robi. Ba! znam tez takich ktorzy biora 14 i dodaja troche kadmu i maja lut i nim jadą wszystko... Ile ludzi tyle opinii.
Reputacja:
1
09-07-2015, 10:58 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2015, 10:59 AM przez Mizu.)
(09-07-2015, 10:47 AM)kriss napisał(a): @Mizu ten lut z pięciogroszówki to do srebra. A Z KADMEM MUSISZ OBCHODZIĆ SIĘ OSTROŻNIE !!! Kadm nie wyfrunie, on tylko gwałtownie
się utlenia i mocno paruje. Topiąc kadm bezpiecznie jest dać go 10% więcej niż wynika z wyliczenia próby. Masz 0,585 i HNO3 zrób z 14-ki
8-kę ( 0,333 ) zwalcuj na cienkie paski i wygotuj w HNO3 ( też mocno dymi ) Otrzymasz próbę od 0,950 - 0,990, kup ligutę do lutów i możesz
szaleć z lutowaniem. Niestety nie ma prostej metody na lut do 14-ki z 14-tki. ( chyba że zniżysz próbę ) 
AHHH, DO SREBRA ! Nie ogarnąłem na początku
10% więcej, bo paruje - zrozumiano 
Apropo Kwasu Azotowego : Jak zrobię w taki sposób to będzie ok ?
Reputacja:
100
09-07-2015, 11:21 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2015, 11:26 AM przez kriss.)
@Mizu jak najbardziej OK.  Przygotuj sobie tylko coś do mieszania i w osobnym naczyniu czystą zimną wodę. Reakcja czasami zachodzi
bardzo gwałtownie i trzeba całość szybko schłodzić dolewając zimnej wody. Zasada "pamiętaj chemiku młody wlewaj zawsze kwas do wody"
tu tez obowiązuje ale w ograniczonym zakresie. Wszystko należy robić ostrożnie i z głową  Po pewnym czasie całość stabilizuje się i po
ok. 0,5 godziny można całość odstawić do przestygnięcia. Zimne przepłukać kilka razy czystą wodą aż zniknie lekko mleczno\mętnawe
( chlorek srebra ) zabarwienie. Całość wysuszyć i można topić
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi http://www.krissart.pl/
Reputacja:
1
09-07-2015, 11:33 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2015, 11:34 AM przez Mizu.)
Studiowałem rok Chemię zanim zacząłem Budownictwo ( młodziak ze mnie  ), więc coś tam tej chemii w labolatorium liznąłem  - poza tym został mi fartuch, google i rękawiczki więc większość zasad BHP zachowana będzie 
Jednak gotować kwasu nie gotowałem, na pewno będzie reakcja zachodzić bardzo gwałtowine
Schładzanie na pewno jest potrzebne ?
http://www.sklep.archem.com.pl/Kwas-azot...9695).aspx - 65%-towy wystarczy na rafinacje ? Ile mniej więcej go lejesz ? pół litra ?
Czy to zależy od tego ile materiału do rafinacji ? 
I jeszcze jedno pytanie - gotujesz go cały czas, czy tylko do zagotowania a potem reakcja sobie zachodzi sama aż do zaprzestania ? - zostaje jak rozumiem samo czyste złoto ?
Reputacja:
100
09-07-2015, 11:42 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2015, 11:47 AM przez kriss.)
@Mizu gotować możesz cały czas. Lepszy materiał dostaniesz. W zastawnaku jest ten przepis. Ja zawsze leję wiecej 
Na 20 - 30 gramów 0,333 ( nie 0,585 bo materiał jest bardziej spójny i kwas nie jest w stanie wypłukać pozostałych
metali z głębszych warstw. Reakcja zajdzie powierzchniowo i uzyskasz max. 18-tkę ) daję 200 ml 60% technicznego.
Dzięki Bogu z tą chemią. Sam wiesz jakie to wszystko jest niebezpieczne. Zwłaszcza dla nowicjuszy
Reputacja:
1
Pierwszy raz już jak miałem w ręku kwas solny na zajęciach to poparzyłem sobie rękę i mam nauczkę. Od tej pory uważam 10x bardziej na wszystko co związane z chemią  Dlatego rodzi się u mnie tyle pytań do bardziej doświadczonych
Jak 18stkę ? Nie dostane czystego 999 przy takim azotowym ?
Czegoś chyba nie zrozumiałem
Reputacja:
100
@Mizu azotowy rozpuszcza srebro, miedź, cynk, kadm itd. W złocie 0,333 i niżej ilość metali nie/złotych jest tak duża, że kwas
łatwo penetruje taką mieszaninę/sieć krystaliczną. Przy wysokich próbach kwas spenetruje powierzchniową warstwę aż wytworzy
się cienka warstwa czystego złota ( tą metodę dawniej stosowano zamiast odzłoty ) nie dopuszczając do dalszego rozpuszczania.
Przy 0,333 po trawieniu masz taką gąbczastą substancję prawie z czystego złota. Jak zrobisz niższą próbę. Powiedzmy 0,300 i
niżej po gotowaniu w kwasie będziesz miał złoty mułek w kolorze brunatnym  W każdym wypadku uzyskana próba złota waha
się w przedziale 0,950 - 0,990
|