Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak obliczyć obrączki bezszwowe ?
Jak w temacie , mam zamówienie na obrączki tzw. bezszwowe , zrobiłem na próbę ze srebra tj. z podkładki srebrnej gr. 1.5 mm. wyszło tylko czy ktoś zna jakiś orientacyjny przelicznik otworu w podkładce do rozmiaru i grubości obrączki , może ma ktoś doświadczenie w takiej metodzie bo ja robie to po raz pierwszy .
Odpowiedz
http://bijouxalacheville.forumactif.org/...ns+couture
Odpowiedz
ok, tylko nic nie rozumiem po translatorze to jest to o co chodziło tylko czy może ktoś powiedzieć po polsku
Odpowiedz
(10-11-2015, 03:57 PM)kolorowy napisał(a): ok, tylko nic nie rozumiem po translatorze to jest to o co chodziło tylko czy może ktoś powiedzieć po polsku

Dziękuję Marku za świetny tutorial. Czy mógłbyś mi doradzić jaką tarczą on poleruje te obrączki na końcu ? Wyglądają fantastycznie i smakowicie.
Odpowiedz
Tlumacz z francuskiego na angielski bo jak na polski dasz to sie czytac nie da Ząbki
No ale okrag zewnetrzny to rozmiar z rygla + szerokosc obraczki
okrag wewnetrzny rozmiar z rygla - szerokosc obraczki
Oczywiscie trzeba wziac poprawke na grubosc materialu ale mysle ze przy bezszwowych to maly problem gdyz zawsze latwo je rozciagnac lub spęczyć.

Leszek tutaj na milion procent koles uzywa tarczki filcowej w ksztalcie soczewki. Tak uwazam po lekturze ichniejszego forum ot poprostu zauwazylem ze lubia ich uzywac.
Odpowiedz
Dzięki mnap , jeszcze jedno pytanko ćwiczył ktoś takie coś na platynie?
Odpowiedz
czy nie lepiej polutować z paska palladem lub białym złotem. Ubytek będzie duży i masę piłowania ?
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
Odpowiedz
Ja bym chetnie ale w platynie na razie nie robie Smutny
Nie widze najmniejszego problemu z tym ze to bedzie platyna. Gorzej byloby to robic w zlocie Język Platyna miekka jak srebro wiec pojdzie latwo.
Ewentualnie zawsze mozna zrobic normalnie i zaspawac - nie bedzie nic widac ale wytrzymalosc mniejsza niz przy prawdziwie bezszwowych.
Jest jeszcze inny wposob na bezszwowe obraczki  i potrzeba na niego mniej materialu niz przy robieniu z podkladki.
[Obrazek: commen10.jpg]
Robisz kwadrat lub pręt okrągly lub płaskownik - zalezy od tego jak szeroka ma byc finalnie obraczka. Dwa otwory robisz kawalek od jednego konca i kawalek od drugiego - otwory "łączysz" piłką. Nastepnie otwierasz całość wyżarzając od czasu do czasu co by nie pękło. Pozniej robisz na okrągło, troche poprawiasz pilnikiem wewnatrz, rownasz te wystajace "dwa bieguny", doprowadzasz do rozmiaru i nadajesz odpowiedni profil.
Odpowiedz
(10-11-2015, 06:14 PM)kriss napisał(a): czy nie lepiej polutować z paska palladem lub białym złotem. Ubytek będzie duży i masę piłowania ?
Na pewno  szybciej i prościej ale ktoś zamówił takie i nie jestem pewny czy będzie to służyć jako biżuteria bo ma mieć dziwny rozmiar 
Odpowiedz
(10-11-2015, 07:30 PM)mnap89 napisał(a): J
Jest jeszcze inny wposob na bezszwowe obraczki  i potrzeba na niego mniej materialu niz przy robieniu z podkladki.

Fajny patent Love
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości