Czy to znak probierczy?
Czy to znak probierczy?
Witam Państwa
Jestem nowy na forum a mam do Was pilną sprawę.
Kupiłem pierścionek zaręczynowy i nie dojrzałem tego.
Czy to jest znak probierczy?
Czemu zrobiono go po zewnętrznej (widocznej) stronie pierścionka skoro próba została wybita od środka?
Jest to bardzo małe a nie mam lupy żeby się temu przyjrzeć, może ktoś z Was się już z tym spotkał.
Czy lepiej abym go wymienił?
Prosiłbym abyście uświadomili mi co to jest.
Dziękuję.
z tym zdjęciem musisz iść do wróżki

Nic nie widac. Na pewno jest tam proba ale jaka konkretnie to nie widac. Co to za znakownik obok? Po pierwsze nie widac, a po drugie zawsze mozesz wystapic do Urzedu Probierczego o udostepnienie znakow wytworcy czy cos takiego. Ale nie wiem jak to dziala czy dostaneisz spis czy oni ogladaja i wyszukuja ci dane wytworcy. Musialbys do UP zadzwonic. W kazdym badz razie taka usluga u nich kosztuje 
Czemu przybite na zewnatrz? Bo łatwiej a duze firmy idą na łatwizne i szukaja gdzie tu jeszcze mozna zaoszczedzic czasu przy produkcji kazdej sztuki aby dziennie zrobic ich jak najwiecej.
Co chcesz zwracac/wymieniac? Kupiles pierscionek, ochecowany urzedowo. Wszystko gra. W czym problem?
Czemu dla ciebie jest tak istotne co tam jest wybite? Generalnie znak wytworcy klienta nie interesuje i nic mu nie mowi - to jest informacja dla urzedu probierczego.
CECHE PROBIERCZA MASZ NA ZEWNATRZ, co masz wybite wewnatrz to nie wiem bo nie widze ale zakladam ze cyferki np 585 czy tam 333/375/750 nie wazne. To jest proba wybita przez producenta ale one nie koniecznie musi sie zgadzac z rzeczywistoscia.
Tutaj masz urzedowe cechy probiercze czyli takie oficjalne / panstwowe ktore "daja gwarancje" ze wyrob faktycznie jest wykonany ze złota okresonej proby. Oczywiscie jest to złudna gwarancja gdyz nie jednokrotnie spotkalem sie z przypadkiem gdzie urzednik walił jak leci wszystko na 14 i pozniej trzeba bylo cechowac drugi raz - i placic oczywiscie tez mimo iz pomylka byla z ich strony.
http://missamber.na.allegro.netserwer.pl..._amber.jpg