Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Pytanie o sklep jubilerski

Pytanie o sklep jubilerski

Pytanie o sklep jubilerski

Strony (2): Wstecz 1 2
Imenoq
Platynowy
539
05-06-2016, 07:27 AM
(05-06-2016, 12:08 AM)KrisB64  Wczoraj przy odbiorze kamyczka (unikam 'kamienia', co by się za bardzo nie brandzlować) w mennicy złota w jednej z galerii na Śląsku pani na odchodne rzuciła, że teraz warto poszukać jakiegoś zaufanego złotnika, żeby mieć pewność, że w zamian nie dostanę jakiejś cyrkonii... Powtarzam - nie mam żadnej wiedzy w temacie oprócz tej z internetu. Trochę się tym przejąłem i stad takie pytanie na tym forum.

Może zacznę od tego że zakup kamienia w mennicy nie był najlepszym pomysłem bo są tam najwyższe z możliwych cen.
Jakbyś trafił na w miarę ogarniętego jubilera pewnie cena byłaby niższa 10-35%
Dlaczego mennice wzięły się za handel kamieniami nie mam pojęcia bo kamienie to nie złoto ale zupełnie inna bajka.
I nie piszę tu o kamieniu wydłubanym z jakiegoś starego pierścionka ale z najlepszymi certyfikatami które zapewne mannica też dołączyła?
Mylę się?
Imenoq
05-06-2016, 07:27 AM #11

(05-06-2016, 12:08 AM)KrisB64  Wczoraj przy odbiorze kamyczka (unikam 'kamienia', co by się za bardzo nie brandzlować) w mennicy złota w jednej z galerii na Śląsku pani na odchodne rzuciła, że teraz warto poszukać jakiegoś zaufanego złotnika, żeby mieć pewność, że w zamian nie dostanę jakiejś cyrkonii... Powtarzam - nie mam żadnej wiedzy w temacie oprócz tej z internetu. Trochę się tym przejąłem i stad takie pytanie na tym forum.

Może zacznę od tego że zakup kamienia w mennicy nie był najlepszym pomysłem bo są tam najwyższe z możliwych cen.
Jakbyś trafił na w miarę ogarniętego jubilera pewnie cena byłaby niższa 10-35%
Dlaczego mennice wzięły się za handel kamieniami nie mam pojęcia bo kamienie to nie złoto ale zupełnie inna bajka.
I nie piszę tu o kamieniu wydłubanym z jakiegoś starego pierścionka ale z najlepszymi certyfikatami które zapewne mannica też dołączyła?
Mylę się?

szamek
Platynowy
426
05-06-2016, 08:33 AM
Kiedyś oprawiałem kamień przy kliencie, tylko że to był większy kamień. Zrobiłem pierścionek do cyrkonii o takich samych wymiarach, a potem klient przyniósł kamień , patrzył, i się denerwował Uśmiech
Kilkakrotnie miałem aferę z domniemaną podmianą. Trzeba dmuchać na zimne - dokładnie oglądać przy przyjmowaniu, notować, żądać podpisu. Taka sytuacja pobudza wyobraźnię klienta, przyjmując usługę trzeba być na to przygotowanym.
szamek
05-06-2016, 08:33 AM #12

Kiedyś oprawiałem kamień przy kliencie, tylko że to był większy kamień. Zrobiłem pierścionek do cyrkonii o takich samych wymiarach, a potem klient przyniósł kamień , patrzył, i się denerwował Uśmiech
Kilkakrotnie miałem aferę z domniemaną podmianą. Trzeba dmuchać na zimne - dokładnie oglądać przy przyjmowaniu, notować, żądać podpisu. Taka sytuacja pobudza wyobraźnię klienta, przyjmując usługę trzeba być na to przygotowanym.

KrisB64
Miedziany
7
05-06-2016, 10:30 AM
Możliwe, że źle zinterpretowałem jej radę. W takim razie moglibyście polecić kogoś kto mógłby oprawić mi ten kamyk?

Co do mennicy - tam tylko odbierałem kamyk, bo kupowałem go na e-brylanty.pl.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2016, 10:34 AM przez KrisB64.
KrisB64
05-06-2016, 10:30 AM #13

Możliwe, że źle zinterpretowałem jej radę. W takim razie moglibyście polecić kogoś kto mógłby oprawić mi ten kamyk?

Co do mennicy - tam tylko odbierałem kamyk, bo kupowałem go na e-brylanty.pl.

Imenoq
Platynowy
539
05-06-2016, 12:27 PM
(05-06-2016, 10:30 AM)KrisB64  bo kupowałem go na e-brylanty.pl.

No cóż prawie profesjonalny sprzedawca.... prawie.
Tak to jest gdy za sprzedaż kamieni biorą się takie firmy.
Ponowię pytanie, dołączyli jakiś papierek? 
Imenoq
05-06-2016, 12:27 PM #14

(05-06-2016, 10:30 AM)KrisB64  bo kupowałem go na e-brylanty.pl.

No cóż prawie profesjonalny sprzedawca.... prawie.
Tak to jest gdy za sprzedaż kamieni biorą się takie firmy.
Ponowię pytanie, dołączyli jakiś papierek? 

KrisB64
Miedziany
7
05-06-2016, 11:04 PM
Tak, dostałem certyfikat z IGI.
KrisB64
05-06-2016, 11:04 PM #15

Tak, dostałem certyfikat z IGI.

Strony (2): Wstecz 1 2
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek: