Medalik św_Juda
Medalik św_Juda
Witam.
Juz jakis czas przegladam Panstwa forum, calkiem niedawno zlecilem kilku firmom wycene i zapytalem o mozliwosc wykonania medalika sw Judy. Istnieje mozliwosc zakupienia gotowego w Caritasie ze srebra za niewielkie pieniadze, natomiast jesli chodzi o złoto i "nieszablonowe" wykonanie to praktycznie w Polsce nikt nie chcial sie tego podjac.
Zapytanie wyslalem do 7 firm, jedna przeslala mi przyblizony koszt i termin realizacji, 4 odpisaly ze nie sa w stanie tego wykonac [przyczyny techniczne] 2 nie odpowiedzialy wogole.
Prosze o opinnie Panstwa, w czym lezy problem, czy rzeczywiscie jest to skomplikowane. Dane medalika:
Chcialbym zeby inspiracja do wykonania byl obraz El Greco z 1606 roku
Jak widac na obrazku [jesli komus sie nie otwiera lub go nie widzi] moze znalezsc haslo w googlach [El Greco św Juda]
Medalik mialby byc wykonany z 24 karatowego złota, szata sw Judy z czerwonego zlota [dodatek miedzi] laska która trzyma w ręku z białego złota lub platyny, na wysokosci brody w lasce jest zgrubienie chcialbym zeby w tym miejscu byl wstawiony malutki diamencik [moze byc czarny]
wymiary 1,5x2 przy zalozeniu ze nie bedzie zbyt ciezki. Nie jestem zainteresowany emalia. Czy rodowanie laski na biało wplynie na jakosc? W moim zapytaniu do firm bylo ze interesuje mnie tylko i wylacznie łaczenie 3 kolorow złota a nie malowanie[rodowanie], czy to wlasnie stanowi ten problem? Dlaczego w Polsce praktycznie nikt nie chce podjac takiego wyzwania?
Z gory dziekuje za Panstwa opinie.
Pozdrawiam

Choć staram się śledzić trendy i modę właśnie. A moda na noszenie wisiorków religijnych trwa od jakichś kilku tysięcy lat, czasem tylko zmieniają się bogowie i święci. I nie zapowiada się nic, by to się zmieniło.
Zdjęcie może nie jest najlepsze. Ja zapewne też miała bym inny pomysł na wisiorek, ale każdy rzemieślnik robi to czego chce zamawiający. "Twórcze i efektowne" biżuterie też się zdarzają, ale tu było jasne zamówienie. A wisiorek wyszedł dokładnie tak jak było zlecone. I nic nam do tego co ktoś nosi.
Uważam, że wisiorek wykonany na zamówienie to coś cudownego. A święty Juda jako patron na pewno to doceni 
Czy wiara jest czymś złym? Nie interesuje mnie czy ty chodzisz do kościoła czy nie. Ale nie krytykuj innych bez powodu. Skąd w tobie tyle złości?
Może lepiej pochwal się czymś co sam zrobiłeś. Bo jakoś nic nie mogłam znaleźć.
Fakt, że moich prac tu też nie znajdziesz, ale to z tego prostego powodu, że ja nie robię biżuterii
Choć staram się śledzić trendy i modę właśnie. A moda na noszenie wisiorków religijnych trwa od jakichś kilku tysięcy lat, czasem tylko zmieniają się bogowie i święci. I nie zapowiada się nic, by to się zmieniło.