Odzłota - złoto matowieje
Odzłota - złoto matowieje
witajcie, dziś pierwszy raz wypróbowałem stosowania odzłoty (maski producent) na tiomoczniku.
Garnek zalany wodą na kuchenkę elektryczną, do garnka z wodą włożyłem słoik z płynem odzłoty, włożyłem blachę z nierdzewki i podpiołem do niej minus (elektronicznego prostownika samochodowego 12v), do wyrobu odzłacanego zawiesiłem (ręcznie wygięty pręt spawalniczy NIERDZEWNY). Podgrzałem wszystko do temperatury wrzenia wody , natomiast małe bąbelki pojawiały się w odzłocie. włożyłem "złom" tj jakiś tam pierścionek lub sygnet ruski pr583, po kilku sekundach sygnet zrobił się idealnie czysty ozłocony, włożyłem ponownie {znowu buzuje odzłota) i wyciagam z jednej strony z nalotem koloru czarnego.
Wkładam następnie krzyżyk w próbie 417 (10k ) jakiś amerykaniec, wkładam do odzłoty - buzuje znów ruszam energicznie wyrobem wyciągam- czarny jak smoła. wkłądam wielokrotnie i nadal czarny zżarło mi go pewnie z połowę, woda (odzłota) zrobiła się zielona, jakieś farfocle i męty zaczęły w niej pływać. Blacha z nierdzewki jako MINUS zrobił się jakiś z dziwnym czarnym nalotem ogólnie syf w odzłocie pływa. Co robię nie tak? Jakieś rady?
@osamielec wszystkie próby poniżej 0,500 w odzłocie na tiomoczniku ciemnieją. 0,333 i 0,375 pokrywa się czarnym
nalotem trudnym do usunięcia. Odzłota zastępuje starą technikę trawienia przedmiotu w rozcieńczonym HNO3.
Wyrób pokrywał się cieniutką warstwą złota.
a z czegoo najlepiej by nie zanieczyszczało rozwtoru wykonać blachę zbierającą tj podpiętą do minusa i zanurzoną w roztworze?
Macie jakieś pomysły na szczelne zamknięcie garnuszka emaliowego z płynem tiomocznikiem? Chodzi o to że po pracy na odzłocie odstawić naczynie do szafki i zabezpieczyć czymś aby nie cuchniało mocno po zakładzie
(09-29-2016, 04:18 PM)osamielec a z czegoo najlepiej by nie zanieczyszczało rozwtoru wykonać blachę zbierającą tj podpiętą do minusa i zanurzoną w roztworze?
Macie jakieś pomysły na szczelne zamknięcie garnuszka emaliowego z płynem tiomocznikiem? Chodzi o to że po pracy na odzłocie odstawić naczynie do szafki i zabezpieczyć czymś aby nie cuchniało mocno po zakładzie
(09-29-2016, 04:18 PM)osamielec a z czegoo najlepiej by nie zanieczyszczało rozwtoru wykonać blachę zbierającą tj podpiętą do minusa i zanurzoną w roztworze?