Wykonanie wykrojnika
Wykonanie wykrojnika

ale proste.Dzień dobry 
proszę Państwa, proszę o poradę. Chcę wykonać wykrojnik dla mojego wzoru do blachy srebrnej i złotej (zakres 0,5 mm - 1- mm) i przeszukuję zasoby Internetu w tym celu. Wiele nie znalazłam 
Oczywiście pierwsze kroki skierowałam do Rodentu i czekam na wycenę, znalazłam też pana Krzysztofa Żaka z Gdańska - dzwonię i cisza, wysłałam mail.
Firma J.P. Śusarstwo z Łodzi już wykrojników indywidualnych nie wykonuje.
Rozmawiałam również z firmami wykonującymi wykrojniki hmm.. dla przemysłu nazwijmy to i albo odmawiają, albo proponują ceny 800- 1000zł.
Po uzyskaniu takiej wiedzy, zdecydowałam zapytać tutaj, może macie jakieś pomysły poparte doświadczeniem.
1. Czy zostaje tylko Rodent? Mam ich narzędzia i wiem, że są dobre i nie zawiodę się na jakości stali.
2. Czy sensowne jest szukanie tańszego rozwiązania u "znajomych" tokarzy. Myślę, że nie, ale jest to alternatywa.
3. Może ktoś z forumowiczów świadczy takie usługi fachowo i profesjonalnie?
Mój wzór jest prosty, to kółko z małym dziubkiem - może mało wyobrażalne z opisu ;
ale proste.
Będę wdzięczna za pomoc/porady i dziękuję
Joanna
(09-27-2017, 12:03 PM)JoannaM Dzień dobry
proszę Państwa, proszę o poradę. Chcę wykonać wykrojnik dla mojego wzoru do blachy srebrnej i złotej (zakres 0,5 mm - 1- mm) i przeszukuję zasoby Internetu w tym celu. Wiele nie znalazłam
Oczywiście pierwsze kroki skierowałam do Rodentu i czekam na wycenę, znalazłam też pana Krzysztofa Żaka z Gdańska - dzwonię i cisza, wysłałam mail.
Rozmawiałam również z firmami wykonującymi wykrojniki hmm.. dla przemysłu nazwijmy to i albo odmawiają, albo proponują ceny 800- 1000zł.
Po uzyskaniu takiej wiedzy, zdecydowałam zapytać tutaj, może macie jakieś pomysły poparte doświadczeniem.
1. Czy zostaje tylko Rodent? Mam ich narzędzia i wiem, że są dobre i nie zawiodę się na jakości stali.
2. Czy sensowne jest szukanie tańszego rozwiązania u "znajomych" tokarzy. Myślę, że nie, ale jest to alternatywa.
Mój wzór jest prosty, to kółko z małym dziubkiem - może mało wyobrażalne z opisu ;ale proste.
Joanna
(09-27-2017, 12:03 PM)JoannaM Dzień dobry
Mój wzór jest prosty, to kółko z małym dziubkiem - może mało wyobrażalne z opisu ;ale proste.
Joanna
(09-27-2017, 09:55 PM)Gziutek Robisz sobie jaja, bo nie wierzę by ktoś budujący maszyny(giloszarka), tak nisko oceniał wkład pracy potrzebny do wykonania wykrojnika.
Pozdrawiam.
(09-27-2017, 09:55 PM)Gziutek Robisz sobie jaja, bo nie wierzę by ktoś budujący maszyny(giloszarka), tak nisko oceniał wkład pracy potrzebny do wykonania wykrojnika.
Pozdrawiam.
Dziękuję za informacje.
Okazuje się, że mam z Rodenetem inne doświadczenie - rozmawiałam telefonicznie oraz odpisali przedstawiając ofertę. Cena 500 zł z hakiem brutto, tak jak wspomniane małe wykrojniki na pewnej stronie. Tego się wiec spodziewałam.
A cena 800- 1000 zł mnie nie dziwi, uznałam ja za wysoką, bo to pewnie zlecenie nietypowe, firmy do których dzwoniłam nie zajmują się wykrojnikami dla branży złotniczej.
Napisałam tu z myślą, że ktoś podzieli się praktycznymi informacjami - dzięki za forum cnc , sama podzieliłam się tym, co wiem.
Czytałam Wasze wypowiedzi w różnych wątkach i wiem, że sami nierzadko majstrujecie narzędzia, stąd pytanie, czy rzeczywiście warto w tym przypadku iść tą drogą. Mam też narzędzia robione w ten sposób i pewne rzeczy są dobre, a pewne nie. Chcę dobre wykrojniki, nie muszę oszczędzać na nich, ale nie chcę zapłacić za dużo.
Pozdrawiam
Joanna
(09-28-2017, 11:26 AM)JoannaM Czytałam Wasze wypowiedzi w różnych wątkach i wiem, że sami nierzadko majstrujecie narzędzia, stąd pytanie, czy rzeczywiście warto w tym przypadku iść tą drogą.
Małe wykrojniki "pod młotek" są tanie i kosztują ok 500 zł netto. niestety są tutaj pewne ogranicznenia co do wielkości wzoru oraz jego skomplikowania.
Wieksze wykrojniki jednostopniowe "pod prase" posiadają troche inna konstrukcje, dlatego ich wykonanie jest trudniejsze, co przeklada sie na cene ok 900-1100zł netto. Wydaje się dużo ale jeśli już ktoś kupuje wykrojnik to w celach produkcyjnych, a więc aby zarabiać pieniadze. W takiej sytuacji cena nie jest aż taka wysoka. Faktycznie gorzej jest jesli trzeba kupic kilka różnych wykrojników.
Dodam jeszcze, że u nas ceny wcale nie są takie straszne jak na zachodzie.
Mam jeden wykrojnik jednostopniowy pod prase robiony w rodencie. Jest ok.
(09-28-2017, 06:47 PM)mnap89 Małe wykrojniki "pod młotek" są tanie i kosztują ok 500 zł netto. niestety są tutaj pewne ogranicznenia co do wielkości wzoru oraz jego skomplikowania.
Wieksze wykrojniki jednostopniowe "pod prase" posiadają troche inna konstrukcje, dlatego ich wykonanie jest trudniejsze, co przeklada sie na cene ok 900-1100zł netto. Wydaje się dużo ale jeśli już ktoś kupuje wykrojnik to w celach produkcyjnych, a więc aby zarabiać pieniadze. W takiej sytuacji cena nie jest aż taka wysoka. Faktycznie gorzej jest jesli trzeba kupic kilka różnych wykrojników.
(09-28-2017, 06:47 PM)mnap89 Małe wykrojniki "pod młotek" są tanie i kosztują ok 500 zł netto. niestety są tutaj pewne ogranicznenia co do wielkości wzoru oraz jego skomplikowania.

Wiem, że wiedza to waluta, ale uważam, że trzeba się nią dzielić.
Widziałam i puzzle i litery właśnie za ok 500 zł. Tylko grubość blachy do 0,5 mm i pod młotek.Dziękuję bardzo za informacje 
Zdecyduję się na ofertę Rodentu i dam znać po jakimś czasie, jak działają. Takie wątki są ważne, bo budują świadomość wśród szukających - sama wyłuskuję w takich wątkach ziarenka
Wiem, że wiedza to waluta, ale uważam, że trzeba się nią dzielić.
A propos kształtów skomplikowanych - może warto jeszcze raz do Rodentu uderzyć? Może ich zdolności komunikacyjne wyewoluowały...?
Widziałam i puzzle i litery właśnie za ok 500 zł. Tylko grubość blachy do 0,5 mm i pod młotek.
Pozdrawiam
Joanna
(09-29-2017, 11:37 AM)JoannaM Dziękuję bardzo za informacje
Zdecyduję się na ofertę Rodentu i dam znać po jakimś czasie, jak działają. Takie wątki są ważne, bo budują świadomość wśród szukających - sama wyłuskuję w takich wątkach ziarenkaWiem, że wiedza to waluta, ale uważam, że trzeba się nią dzielić.
A propos kształtów skomplikowanych - może warto jeszcze raz do Rodentu uderzyć? Może ich zdolności komunikacyjne wyewoluowały...?Widziałam i puzzle i litery właśnie za ok 500 zł. Tylko grubość blachy do 0,5 mm i pod młotek.
Pozdrawiam
Joanna
(09-29-2017, 11:37 AM)JoannaM Dziękuję bardzo za informacje
Zdecyduję się na ofertę Rodentu i dam znać po jakimś czasie, jak działają. Takie wątki są ważne, bo budują świadomość wśród szukających - sama wyłuskuję w takich wątkach ziarenkaWiem, że wiedza to waluta, ale uważam, że trzeba się nią dzielić.
A propos kształtów skomplikowanych - może warto jeszcze raz do Rodentu uderzyć? Może ich zdolności komunikacyjne wyewoluowały...?Widziałam i puzzle i litery właśnie za ok 500 zł. Tylko grubość blachy do 0,5 mm i pod młotek.
Pozdrawiam
Joanna